Πρωτομαγιά, η γιορτή των λουλουδιών

Απρ 202027

Σε λίγες μέρες θα μας έρθει ο Μάιος, ο τελευταίος μήνας της Άνοιξης.Όλη η φύση βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη.

Η πρώτη μέρα του Μαΐου είναι συνδεδεμένη με δύο γεγονότα γεμάτα ένταση : Α) Την Πρωτομαγιά-γιορτή της φύσης και των λουλουδιών ,Β) Μέρα εξέγερσης των εργατικών συνδικάτων στο Σικάγο.

Η γιορτή των λουλουδιών έχει τις ρίζες της στην αρχαία Αθήνα και αποτελεί εξέλιξη της τότε γιορτής των Ανθεστηρίων προς τιμή του θεού Διόνυσου.Σύμφωνα με μελέτες η Πρωτομαγιά έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα, τότε που οι εκδηλώσεις είχαν σκοπό να γιορτάσει ο κόσμος τη γονιμότητα των αγρών, την καρποφορία της γης, την άνθιση της φύσης, το οριστικό τέλος του χειμώνα και τον ερχομό του καλοκαιριού.Διαβάστε περισσότερα: Πρωτομαγιά 2017: γιατί φτιάχνουμε στεφάνι με λουλούδια – iPaideia.gr

Την Πρωτομαγιά του 1886, τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας το 8ωρο και καλύτερες συνθήκες εργασίας με σύνθημα «Οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρες ύπνο».Τουλάχιστον 400.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις απεργίες που γίνονταν σε όλη την χώρα και πάνω από 80.000 στο Σικάγο.Στην Ελλάδα η πρώτη διαδήλωση της Πρωτομαγιάς έγινε το 1892 και το 1893 όταν περίπου 2.000 εργαζόμενοι κατέβηκαν στους δρόμους ζητώντας οχτάωρο, Κυριακή αργία και κρατική ασφάλιση στα θύματα εργατικών ατυχημάτων. Η μέρα έχει θεσπιστεί ως αργία και όλες οι υπηρεσίες και οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές.Πηγή: iefimerida

Την τιμητική τους λοιπόν έχουν όλα τα λουλούδια.Μπορεί να έχουν διαφορετικά χρώματα,διαφορετικά πέταλα στο άνθος τους,διαφορετικό ύψος,διαφορετικά σχήματα στα φύλλα τους.Όμως όλα έχουν κοινά στοιχεία:1)Ξεκίνησαν όλα από ένα σποράκι,2)Τα λουλούδια στηρίζονται στις  ρίζες τους,3)Έχουν μίσχο(ή κοτσάνι ή βλαστό),4)Έχουν φύλλα,5)Έχουν άνθος με πέταλα(το γνωστό μας λουλούδι).

Πάμε να θυμηθούμε την ιστορία τους:

Ας γνωρίσουμε τα μέρη του λουλουδιού και του φυτού(Ρίζες,Μίσχος ή κοτσάνι ή βλαστός,Φύλλα,Άνθος ή Λουλούδι) και τη χρησιμότητά τους:

Πάτησε πάνω στην εικόνα:

Παίξε κι ένα παιχνιδάκι ταύτισης με τα μέρη του φυτού:

Τα λουλούδια πολλαπλασιάζονται, όπως είδαμε και στη χρησιμότητα των εντόμων,η μέλισσα, μέσω των εντόμων που μεταφέρουν τη γύρη αλλά και μέσω των σπόρων όπως αναφέραμε πιο πάνω.Οι σπόροι ταξιδεύουν.Με ποιους τρόπους; Με τον αέρα,μέσω του νερού,μέσω των πουλιών και ζώων που τους τρώνε ή τους μεταφέρουν και τους αποβάλλουν,μέσω ζώων και ανθρώπων που κολλάνε πάνω μας και όταν τους ξεκολλάμε τους πετάμε στο έδαφος.

Πάμε να δούμε τα ταξίδια των σπόρων. Δυστυχώς δεν υπάρχει υλικό στην ελληνική γλώσσα.Τα βίντεο είναι στ’αγγλικά αλλά αρκετά κατανοητά στα παιδιά.Σ’ένα υπάρχουν και ελληνικοί υπότιτλοι.

Αρχίζουμε λοιπόν το δημιουργικό κομμάτι.Χωρίζουμε ένα χαρτί Α4 στη μέση όπως στις παρακάτω εικόνες από προηγούμενη ανάρτησή μας.Ζωγραφίζουμε κατά μήκος όσο και το χαρτί μας ένα λουλούδι με όλα του τα μέρη.Στη συνέχεια με το ψαλίδι μας κόβουμε τη ζωγραφιά μας χωρίζοντας τα μέρη του λουλουδιού. Στην πίσω πλευρά του χαρτιού της ζωγραφιάς μας γράφουμε τις λέξεις των μερών: Λουλούδι,μίσχος,φύλλα,ρίζα.

Μπορείτε να εκτυπώσετε τα παρακάτω μαθηματικά φύλλα εργασιών και να τα συμπληρώσετε ολοκληρώνοντας την αριθμογραμμή από το 1-10 και να τα ζωγραφίσετε.

Μπορείτε ή να εκτυπώσετε την παρακάτω εικόνα ή να ζωγραφίσετε ένα δικό σας λουλούδι και να διακοσμήσετε το κάθε του πέταλο με διαφορετικά σχέδια.Όποια θέλετα.Δεν ξεχνάμε να δώσουμε χρώμα στο λουλούδι μας.

Επίσης λόγω Πρωτομαγιάς μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας στεφάνι όπως εσείς το φαντάζεστε: Με φυσικά λουλούδια,με χαρτί,με ύφασμα,με φίλτρα καφέ-μαρκαδόρους και νερό( βάφουμε τα φίλτρα με τους μαρκαδόρους και τα πιτσιλάμε με λίγο νερό),κλπ.

Και για τους μικρούς μας επιστήμονες ένα εύκολο και ωραίο πείραμα. Πώς ανοίγουν τα πέταλά τους τα λουλούδια το πρωί;Ζωγραφίστε ένα λουλούδι στο χαρτί.Χρωματίστε το.Κόψτε το και κλείστε ένα ένα τα πέταλά του.Γεμίστε μια λεκάνη με νερό και τοποθετήστε το μέσα χωρίς να το βυθίσετε.Τι παρατηρείτε;

Ας ξεκουραστούμε και να χαλαρώσουμε με το τραγούδι ο λουλουδόκοσμος,

https://www.youtube.com/watch?v=Am7SjXTjQwA

και το παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν “Τα λουλούδια της μικρής Άιντα”:

Καλή Πρωτομαγιά σε όλους!!!!!

 

από κάτω από: Πρωτομαγιά| | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πρωτομαγιά, η γιορτή των λουλουδιών    

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Ιστορικό

Πρόσφατα άρθρα

Kατηγορίες

Άδεια Creative Commons

Πιστοποιητικό συμμετοχής σε πρόγραμμα Code Week 2023, Βάνα Μπουλτή

πιστοποιητικό Code Week Βάνα Μπουλτή

πιστοποιητικό Code Week, Ευαγγελίνα Μπακάγια

πιστοποιητικό Code Week Ευαγγελίνα Μπακάγια

Ετικέτα ποιότητας έργου Etwinning 2022

Ετικέτα ποιότητας έργου Etwinning 2022

COP26 badge_ 12ο Νηπιαγωγείο Γλυφάδας

https://www.twinkl.gr/blog/cop26-gallery-ellada

Δίπλωμα συμμετοχής CO26

44

Πιστοποιητικό αριστείας στον προγραμματισμό

4

Translate



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων