Μες του Βοσπόρου τα στενά – Οι ήρωες του 1821 συμβουλεύουν

Μαρ 201821

Με τα παιδιά ακούσαμε το τραγούδι “Μες του Βοσπόρου τα στενά” με τη φωνή του Γιώργου Νταλάρα,στίχους Πυθαγόρα και μουσική Απόστολου Καλδάρα λόγω της ενασχόλησής μας με την επέτειο της 25ης Μαρτίου. Το τραγούδι περιέχει  μηνύματα διαφορών καταγωγής,θρησκείας,εθίμων ανάμεσα στους λαούς (συγκεκριμένα ανάμεσα σε Ρωμιούς και Τούρκους) αλλά ταυτόχρονα υμνείται η κοινή ανάγκη για χαρά,φιλία,αίσθημα όμορφων και ειρηνικών στιγμών,φόβου καθώς επίσης και η ανάγκη για εξεύρεση ειρηνικών τρόπων προσέγγισης και ειρηνικής συνύπαρξης.Η ακρόαση και η επεξεργασία του τραγουδιού  δημιουργεί έντονες διαδραστικές εικόνες.

Το τραγουδήσαμε,εξηγήσαμε τους στίχους του, βρήκαμε τις εικόνες των στίχων- ο Γιάννης κλαίει, ο μεμέτης πίνει και τραγουδάει,κι οι δύο αχ και βαχ,πιες λίγο από το τάσι μου,μεθάω εγώ,μεθάς κι εσύ).

Μιλήσαμε για τις καταστροφικές συνέπειες του πολέμου(θάνατος,ερήμωση,συντρίμμια,ορφάνια,πείνα,δυστυχία,εξαθλίωση),συνέπειες που βιώνουν όλοι οι συμμετάσχοντες σ’αυτόν, για την εξεύρεση λύσεων σε προβλήματα με τη χρήση επιχειρημάτων και όχι με τη χρήση βίας.Φέραμε παραδείγματα από την βίαιη επίλυση διαφορών μέσα στη σχολική μας κοινότητα(π.χ. αρπαγή ενός παιχνιδιού με σπρώξιμο και τράβηγμα) και τρόπους επίλυσης μέσα στα πλαίσια του σεβασμού και των αρετών της ειρήνης.

Η ειρήνη εκφράζει τη συμφιλίωση των ανθρώπων, τη θέληση τους για επικράτηση ενός τρόπου απαλλαγμένου από τις συγκρούσεις ανάμεσα στα έθνη και τους ανταγωνισμούς στο επίπεδο της καθημερινής ζωής.Με την ειρήνη αναζητεί ο άνθρωπος την ασφάλεια, τη βεβαιότητα και την απομάκρυνση της απειλής από τη ζωή του.Μπροστά στην φρίκη και την παραφροσύνη του πολέμου είναι το πιο ασφαλές λιμάνι, αφού εκφράζει την τάξη, τη λογική και την αρμονία. Ημερώνει και εξευγενίζει τον άνθρωπο και το ήθος του, καθώς προωθεί τα ανθρωπιστικά ιδανικά. Επιπλέον, συναδελφώνει τους λαούς, ξεδιαλύνει τις διαφορές και λύνει τα προβλήματα τους, συνάπτοντας ιερούς δεσμούς φιλίας και σεβασμού. Η ειρήνη είναι η ιέρεια στο ναό της ευημερίας και του πολιτισμού, καθώς παρέχει στον άνθρωπο τη δυνατότητα βελτίωσης του μέσω της κοινωνικής προσφοράς και τον οδηγεί στον δρόμο της ευγένειας.(Διεθνής Ημέρα Ειρήνης)

Γυρίσαμε το χρόνο πίσω στο 1821 και φανταστήκαμε τι διαλόγους θα έκαναν οι Έλληνες με τους Τούρκους εάν αυτοί δεν είχαν τον τίτλο του κατακτητή αλλά του τουρίστα. Τα παιδιά συμπλήρωσαν την εικόνα σ’ένα αυτοσχέδιο φύλλο εργασίας και εμπνεύστηκαν τους διαλόγους.

Το φύλλο εργασίας:

Στη συνέχεια τα παιδιά της απογευματινής βάρδιας του ολοήμερου τμήματος χρησιμοποιώντας τις φωτογραφίες των ηρώων του 1821 σαν κίνητρο για την προσωπογραφία του καθενός,δημιούργησαν τον/την ήρωα/ίδα και πρόσθεσαν τις συμβουλές που θα τους έδιναν εάν ζούσαν οι ήρωες στην εποχή μας ( ιδέα από χαρούμενες φατσούλες).

Το κάδρο:

 

 

 

από κάτω από: 25η Μαρτίου| | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μες του Βοσπόρου τα στενά – Οι ήρωες του 1821 συμβουλεύουν    

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Ιστορικό

Πρόσφατα άρθρα

Kατηγορίες

Άδεια Creative Commons

Πιστοποιητικό συμμετοχής σε πρόγραμμα Code Week 2023, Βάνα Μπουλτή

πιστοποιητικό Code Week Βάνα Μπουλτή

πιστοποιητικό Code Week, Ευαγγελίνα Μπακάγια

πιστοποιητικό Code Week Ευαγγελίνα Μπακάγια

Ετικέτα ποιότητας έργου Etwinning 2022

Ετικέτα ποιότητας έργου Etwinning 2022

COP26 badge_ 12ο Νηπιαγωγείο Γλυφάδας

https://www.twinkl.gr/blog/cop26-gallery-ellada

Δίπλωμα συμμετοχής CO26

44

Πιστοποιητικό αριστείας στον προγραμματισμό

4

Translate



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων