Οι τρεις Ιεράρχες

Ιαν 201829

Με τα παιδιά μιλήσαμε σήμερα για τις τρεις λαμπρές προσωπικότητες του Βασιλείου του Μέγα, του Ιωάννη του Χρυσοστόμου και του Γρηγορίου του Θεολόγου που αποτελούν την τριάδα των Ιεραρχών. Είδαμε αρκετές εικόνες στο διαδίκτυο, παρατηρήσαμε την αμφίεση τους και ότι σε όλες τις εικόνες κρατούν βιβλία.

Στις 30 Ιανουαρίου, κάθε χρόνο, γιορτάζουμε τη μνήμη τους, όπως καθιερώθηκε από το 1100 μ.Χ.. Η γιορτή τους, από το 1842, λέγεται και Γιορτή των Γραμμάτων, μια και οι Τρεις Ιεράρχες ήταν Μεγάλοι Δάσκαλοι αλλά και Πατέρες της Εκκλησίας.Η γιορτή τους είναι γιορτή της παιδείας και των γραμμάτων, γιορτή των δασκάλων και των μαθητών.Είναι γιορτή τόσο Σχολική όσο και Χριστιανική.

Σχολική είναι, γιατί οι Τρεις Ιεράρχες, ήταν άνθρωποι μορφωμένοι, σοφοί δάσκαλοι, φημισμένοι ρήτορες και συγγραφείς. Πρόσφεραν πάρα πολλά στα γράμματα, διαθέτοντας ολόκληρη  την περιουσία τους.

Χριστιανική είναι, γιατί και οι τρεις ήταν ευσεβείς Ιεράρχες, επιφανείς θεολόγοι, με κοινωνική προσφορά και φιλανθρωπικό έργο, που διέθεσαν τη ζωή τους στην πίστη τους για το Χριστό.

Το έργο των Τριών Ιεραρχών είναι πολύ μεγάλο. Όλοι οι φτωχοί, οι άρρωστοι, τα ορφανά και οι ηλικιωμένοι έβρισκαν καταφύγιο κοντά τους. Η μεγάλη τους καρδιά και η χριστιανική ψυχή τους γίνονταν στέγη για όσους είχαν ανάγκη.

Ήταν τόση η καλοσύνη και η φιλανθρωπία τους, που δεν υπολόγισαν τα πλούτη και τα χρήματά τους. Τίποτα δεν κράτησαν για τον εαυτό τους. Όλα τα υπάρχοντά τους τα διέθεσαν για να δώσουν χαρά στους συνάνθρωπούς τους.

Πολλές φορές οι Ιεράρχες με τα ίδια τους τα χέρια, έδεναν τις πληγές των αρρώστων. Τίποτε δεν τους φόβιζε. Ακόμη και τους λεπρούς περιποιούνταν.

Οι Τρεις Ιεράρχες ήταν και ιεραπόστολοι. Δίδασκαν τη Χριστιανική θρησκεία και το Λόγο του Θεού με πάθος, γεγονός που σε συνδυασμό με τη μεγάλη τους μόρφωση, τους έφερε αντιμέτωπους και εχθρούς με βασιλιάδες και άρχοντες.

Δίκαια, λοιπόν, ονομάστηκαν Μεγάλοι Πατέρες της Εκκλησίας και Προστάτες των Γραμμάτων και των Σχολείων.

Τα παιδιά σε φύλλο εργασίας γι’ ανάγνωση έβρισκαν τ’ όνομα του καθενός  Ιεράρχη συνδυάζοντάς το με το αρχικό του γράμμα(π.χ. Βασίλειος Β) καθώς και το επίθετο που έχει ( Μέγας, Χρυσόστομος Θεολόγος).

Στη συνέχεια αντιστοιχώντας  τ’ όνομα με το επίθετο τα παιδιά έδειχναν ολοκληρωμένη την ονομασία του κάθε προσώπου και ανάλογα συνέδεαν όνομα και επίθετο.

Επίσης σε άλλο φύλλο γραφής τα παιδιά συμπλήρωσαν τα γράμματα Ι,ι όπως Ιεράρχες. Τα φύλλα εργασίας είναι από το blog της Τάνιας (εδώ και εδώ).

Τα φύλλα εργασίας:

Τα παιδιά στη συνέχεια πήραν το ρόλο αγιογράφου και δημιούργησαν τις εικόνες των τριών Ιεραρχών:

Τα παιδιά της απογευματινής βάρδιας έφτιαξαν κατασκευές  για τους τρεις Ιεράρχες. Ιδέες από εδώ και εδώ.

 

από κάτω από: Οι τρεις Ιεράρχες| | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Οι τρεις Ιεράρχες    

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Kατηγορίες

Βάνα Μπουλτή

COP26 badge_ 12ο Νηπιαγωγείο Γλυφάδας

https://www.twinkl.gr/blog/cop26-gallery-ellada

Δίπλωμα συμμετοχής CO26

44

TranslateTop
 
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων