Χελώνα

Ιαν 201820

Η χελώνα της ξηράς είναι κι αυτή ένα από τα ζώα που πέφτουν σε χειμερία νάρκη(Πληροφορίες για άλλα ζώα που πέφτουν σε χειμερία νάρκη πατήστε πάνω στις λέξεις: σκαντζόχοιρος, αρκούδα,φίδι).

Είδαμε πολλές εικόνες στο διαδίκτυο. Τις παρατηρήσαμε, περιγράψαμε τα μέρη του σώματος της χελώνας  (πόδια,κεφάλι,ουρά,καβούκι), καταγράψαμε τα χρώματα και τα σχέδια στο καβούκι της και μιλήσαμε για τη σημασία τους στην επιβίωση και προστασία της. Τα χρώματα και τα σχήματα, της δίνουν την ιδιότητα να μην ξεχωρίζει από το περιβάλλον που ζει και να γίνεται ένα με αυτό. Έτσι έχει τέλειο καμουφλάζ και δεν ξεχωρίζει εύκολα. Μάλιστα το μάθημα έγινε βιωματικό με τη βοήθεια του Ορέστη που φορούσε μπλούζα με τα χρώματα παραλλαγής. Είπαμε επίσης ότι όσο σκληρό είναι το καβούκι της τόσο μαλακή είναι η κοιλιά της. Η χελώνα εάν αναποδογυρίσει και παραμείνει σ’αυτή τη θέση γι’ αρκετή ώρα πεθαίνει. Ακόμη η θέση του αναποδογυρίσματος δίνει ευκαιρία στους εχθρούς της να την τραυματίσουν θανάσιμα.

Παρακολουθήσαμε και βίντεο για:

α) τη γέννα των αβγών χελώνας

β) για το πώς βγαίνει το χελωνάκι από το αβγό χωρίς καμία βοήθεια:

γ) για το πώς τρώει μια χελώνα

δ) Ο μαγικός κόσμος των ζώων της Disney: Χελώνες

Ακούσαμε και το τραγούδι «Η χελώνα» από τη ΧΑΝΑ ΖΟΟ:

Τα παιδιά κατασκεύασαν τη χελώνα τους χρησιμοποιώντας πιάτα χάρτινα και χαρτιά γλασέ και βελουτέ για τα σχήματα του καβουκιού της:

Οι χελώνες μας:

Τα μέρη του σώματος της χελώνας εδώ:

Στη συνέχεια τα παιδιά συμπλήρωσαν φύλλο εργασίας για τη γραφική επεξεργασία των λέξεων χελώνα, πόδια, ουρά, καβούκι, κεφάλι αφού πρώτα είχαν αναλυθεί φωνολογικά και γραμματικά στον πίνακα της τάξης. Στο φύλλο το κάθε παιδί ζωγράφισε τη χελώνα του και αντιστοιχώντας τα μέρη του σώματός της  με τις λέξεις τις κατέγραψε.

Το φύλλο εργασίας:

Τα παιδιά της απογευματινής βάρδιας του ολοήμερου τμήματος συνέχισαν τη φωνολογική και γραφική επεξεργασία με ανάλογα φύλλα εργασίας από εδώ:

από κάτω από: Χειμερία νάρκη, Χειμώνας| | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Χελώνα    

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Kατηγορίες

Βάνα Μπουλτή

COP26 badge_ 12ο Νηπιαγωγείο Γλυφάδας

https://www.twinkl.gr/blog/cop26-gallery-ellada

Δίπλωμα συμμετοχής CO26

44

TranslateTop
 
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων