Το ΟΧΙ των Ελλήνων του 1940

Οκτ 201723

Μιλήσαμε με τα παιδιά τι σημαίνει η ημερομηνία 28η Οκτωβρίου 1940 για μας τους Έλληνες. Εξιστορήσαμε τα γεγονότα, συζητήσαμε ποιοι εμπλέκονταν στον πόλεμο( Ιταλοί,Γερμανοί,Έλληνες),τι ήθελαν να πάρουν οι Ιταλοί και οι Γερμανοί(την Ελλάδα μας), πόσο άσχημη ήταν η κατάσταση στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του πολέμου( βομβαρδισμοί, άντρες στο μέτωπο, πείνα, φτώχεια,καταστροφές, θάνατοι, τραυματισμοί, ακρωτηριασμοί λόγω κρυοπαγημάτων κ.α.). Επεξεργαστήκαμε φωτογραφικό υλικό της εποχής, είδαμε ντοκουμέντα σε μορφή βίντεο στο διαδίκτυο , ακούσαμε τραγούδια της 28ης Οκτωβρίου 1940( Παιδιά της Ελλάδος παιδιά, Βάζει ο Ντούτσε τη στολή του, Γυναίκες Ηπειρώτισσες).

https://www.youtube.com/watch?v=SUWIwsZOUU0

Μάθαμε για τα χρώματα των στολών των τριών ενόπλων σωμάτων( ξηρά, ναυτικό και αεροπορία) μέσω φωτογραφικού υλικού.

Είπαμε για το Όχι του Έλληνα πρωθυπουργού Ι.Μεταξά προς τους κατακτητές. Μάθαμε να το γράφουμε με τα δάκτυλα του χεριού μας, να το γράφουμε σε φύλλο εργασίας και να το διαβάζουμε. Μιλήσαμε επίσης για τη γενναία κραυγή ΑΕΡΑ των Ελλήνων στρατιωτών που ακουγόταν σε όλο το μέτωπο. Είδαμε τους εκλεκτούς πίνακες του Α. Αλεξανδράκη που το αποτυπώνουν αλλά και παρουσιάζουν αυτούσιες σκηνές από το μέτωπο. Οι πίνακες από το διαδίκτυο.

Εικόνα9 Εικόνα10 Εικόνα11 Εικόνα12 Εικόνα13 Εικόνα14 Εικόνα15

Μιλήσαμε για τη συμβολή των γυναικών στον πόλεμο του ΄40.

Οι γυναίκες εκτός από μανάδες, σύζυγοι και νοικοκυρές ήταν οι αφανείς ηρωίδες του έπους του ’40.Στα μετόπισθεν οι γυναίκες αντικαθιστούν τους άντρες που έχουν επιστρατευθεί και πλέκουν μέρα νύχτα χωρίς σταματημό μάλλινα για τους στρατιώτες. Πολλά νεαρά κορίτσια γράφονται εθελόντριες στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και γίνονται νοσοκόμες. Άλλες που βρίσκονται κοντά στην πρώτη γραμμή, οι Ηπειρώτισσες κι οι γυναίκες της Δυτικής Μακεδονίας, μεταφέρουν πολεμοφόδια και τρόφιμα στους στρατιώτες μέσα στα χιόνια, στα δύσβατα μονοπάτια των κακοτράχαλων βουνών, εκεί που τα ζώα αρνούνται να προχωρήσουν, αλύγιστες βουβές, με αδάμαστη θέληση και ηρωϊκή αυτοθυσία.  Αργότερα όλος ο κόσμος θα υποκλιθεί μπροστά στην αδάμαστη Ελληνική ψυχή τους!

Οι γυναίκες των πόλεων ανέλαβαν την φροντίδα και την προφύλαξη των αντρών από τα κρυοπαγήματα. Οι Ελληνίδες νοσοκόμες δούλεψαν με ηρωισμό και αυταπάρνηση και πολλές έπεσαν την ώρα του καθήκοντος κατά την διάρκεια των βομβαρδισμών νοσοκομείων και πλοίων που μετέφεραν τραυματίες. Πολλές εύπορες γυναίκες, έδωσαν χρήματα και κοσμήματα για να βοηθήσουν τον αγώνα του Ελληνικού στρατού. (Τα εκτάκια του 9ου Κιλκίς)

Εικόνα18 Εικόνα21 Εικόνα16 Εικόνα19 Εικόνα20 Εικόνα17(εικόνες από το διαδίκτυο και από εδώ)

Φτιάξαμε τα δικά μας ΟΧΙ και τα παιδιά της απογευματινής βάρδιας του ολοήμερου τμήματος ζωγράφισαν τη χώρα μας και τη στόλισαν με τον Έλληνα φαντάρο-άγρυπνο φρουρό,το τρανό ΟΧΙ και τη λέξη αέρα.

DSC05173 DSC05174 DSC05175 DSC05176 Εικόνα4 Εικόνα2 Εικόνα3

Το φύλλο εργασίας:

Εικόνα1

DSC05181 DSC05183 DSC05184 DSC05185 DSC05186 Εικόνα6 Εικόνα5 Εικόνα7

Το φύλλο εργασίας:

Εικόνα8

από κάτω από: 28η Οκτωβρίου 1940| | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Το ΟΧΙ των Ελλήνων του 1940    

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Ιστορικό

Πρόσφατα άρθρα

Kατηγορίες

Άδεια Creative Commons

Πιστοποιητικό συμμετοχής σε πρόγραμμα Code Week 2023, Βάνα Μπουλτή

πιστοποιητικό Code Week Βάνα Μπουλτή

πιστοποιητικό Code Week, Ευαγγελίνα Μπακάγια

πιστοποιητικό Code Week Ευαγγελίνα Μπακάγια

Ετικέτα ποιότητας έργου Etwinning 2022

Ετικέτα ποιότητας έργου Etwinning 2022

COP26 badge_ 12ο Νηπιαγωγείο Γλυφάδας

https://www.twinkl.gr/blog/cop26-gallery-ellada

Δίπλωμα συμμετοχής CO26

44

Πιστοποιητικό αριστείας στον προγραμματισμό

4

Translate



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων