Η μανούλα γιορτάζει.

Μάι 201712

Κάθε 2η Κυριακή του Μαΐου έχει καθιερωθεί η γιορτή του πιο αγαπημένου προσώπου μας. Της μητέρας.

Όπως και να την φωνάξουμε, μητέρα, μαμά, μάνα,μανούλα, μανουλίτσα,μαμάκα, η λατρεία που θρέφουμε όλοι γι’ αυτήν δε μειώνεται ούτε αλλοιώνεται. Η πρώτη κουβέντα που βγαίνει από τα χείλη μας είτε στη χαρά μας , είτε στον πόνο μας ,είτε στον τρόμο μας , είτε στην απογοήτευσή μας είναι  η λέξη ” μαμά μου”!!!!!

Οι πρώτες αναφορές για τη Γιορτή της Μητέρας και της μητρότητας έρχονται από την Αρχαία Ελλάδα.Η Γιορτή της Μητέρας ή Ημέρα της Μητέρας καθιερώθηκε τον 20 αιώνα και προέρχεται από το αγγλικό και το αμερικανικό κίνημα των γυναικών.Η Αμερικανίδα Ann Maria Reeves Jarvis διοργάνωσε για πρώτη φορά το 1865 ένα κίνημα με το όνομα Mothers Friendships Day και συναντήσεις με το όνομα Mothers Day Meetings, κατά τις οποίες οι μητέρες αντάλλασσαν απόψεις και εμπειρίες. Το 1870 η Julia Ward Howe διοργάνωσε μια εκδήλωση φιλειρηνικής συγκέντρωσης μητέρων με το σλόγκαν peace and motherhood, με σκοπό τα παιδιά να μη στέλνονται στον πόλεμο.
Με τα παιδιά είδαμε βίντεο από το διαδίκτυο και αρκετό φωτογραφικό υλικό ανάλογο με το θέμα. Είδαμε μαμάδες απ’ όλο τον πλανήτη , μαμάδες άλλων εποχών και μαμάδες ζώων, πουλιών και εντόμων. Στη διερεύνησή μας αυτή χρησιμοποιήσαμε επίσης το υλικό από το ” Η Νατα…λίνα στο Νηπιαγωγείο” και “ Το νηπιαγωγείο που ονειρεύομαι“.

Διηγηθήκαμε την ιστορία από πού πήραμε τα γράμματα για να συνθέσουμε τη λέξη  ΜΗΤΕΡΑ. Τα παιδιά συμπλήρωσαν και φύλλο εργασίας.

Εικόνα16    η εικόνα του ποιήματος είναι από το Hartaetoi.

Αναρωτηθήκαμε πώς γράφεται η λέξη. Παίξαμε γλωσσικά παιχνίδια και παιχνίδια γραφής στον πίνακα.Κατασταλάξαμε ότι η σωστή σειρά των γραμμάτων που συνθέτουν τη λέξη μαμά είναι πρώτα το μ ,μετά το α , στη συνέχεια το μ ξανά και πάλι το α. Δύο μα έχει η μαμά!!!

Εικόνα3

Γράψαμε τη λέξη και με τα κεφαλαία και με τα πεζά γράμματα.

Εικόνα1 Εικόνα2

Διηγηθήκαμε την ιστορία ” Όταν ο θεός  έπλασε τη μητέρα”:

«Μια φορά κι ένα καιρό, ένα παιδί ήταν η σειρά του να γεννηθεί και να έρθει στη γη… Τότε συνάντησε Το Θεό και μίλησε μαζί Του : «Μου λένε πως θα με στείλεις στη γη αύριο, αλλά πώς να ζήσω εκεί τόσο μικρό κι αβοήθητο»; Και ο Θεός απάντησε:

«Μέσα στους αγγέλους έχω διαλέξει έναν και για σένα… Θα σε περιμένει και θα σε φροντίζει στη γη… «εδώ στον παράδεισο δεν κάνω τίποτε άλλο από το να γελώ και να τραγουδάω, μόνο αυτά χρειάζομαι για να είμαι ευτυχισμένο» είπε το παιδί… «Ο άγγελος θα σου τραγουδά κάθε μέρα, θα νοιώθεις την αγάπη του αγγέλου σου και θα είσαι ευτυχισμένο» του απάντησε ο Θεός… Και πως θα μπορώ να καταλαβαίνω όταν οι άνθρωποι μου μιλούν, αφού δεν ξέρω τη γλώσσα τους»; Αναρωτήθηκε το παιδί… «Αυτό είναι εύκολο. Ο άγγελος σου θα σου λέει τις πιο όμορφες και γλυκές λέξεις που άκουσες ποτέ σου και έτσι με πολλή υπομονή και φροντίδα,  ο άγγελος σου θα σου διδάξει πώς να μιλάς…» Τότε το παιδί κοίταξε ψηλά στον Θεό και είπε: «Και τι θα κάνω όταν θέλω να μιλήσω σε Εσένα;» «Ο άγγελος σου θα σου βάλει τα δυο χέρια μαζί και θα σου δείξει πώς να κάνεις την προσευχή σου…» «Έχω ακούσει ότι στη γη υπάρχουν κακοί άνθρωποι. Ποιος θα με προστατεύσει; Ο Θεός τότε έβαλε το παιδί στην αγκαλιά του λέγοντας: ο άγγελος σου θα σε προστατεύει – ακόμα και αν σημαίνει το δικό του κακό». Το παιδί πάλι ήταν λυπημένο και είπε στον Θεό, «αλλά θα είμαι πάντα λυπημένο επειδή δε θα μπορώ να σε βλέπω πλέον». Ο Θεός αγκάλιασε το παιδί και του είπε: «Ο άγγελος σου θα σου μιλά πάντα για μένα και σου δείξει το δρόμο να έρθεις πίσω σε έμενα, παρόλο που εγώ θα είμαι πάντα δίπλα σου»… Εκείνη τη στιγμή ήταν απόλυτη γαλήνη στον παράδεισο, αλλά φωνές από τη γη μπορούσαν ήδη να ακουστούν, το παιδί αμέσως ρώτησε ξανά… «Θεέ μου, αν είναι να φύγω τώρα για γη, πες μου σε παρακαλώ το όνομα του αγγέλου μου. «Εσύ απλά θα την φωνάζεις μαμά…»

Τα παιδιά έφτιαξαν κάρτες για τα χρόνια πολλά στη μαμά τους και ένα δώρο. Γλαστράκι με διακοσμητικά.

DSC04127 DSC04128 DSC04130 DSC04126 DSC04124 Εικόνα15

Εικόνα9 Εικόνα7

Τέλος συμπλήρωσαν φύλλα εργασίας για τη σωστή γραφή της λέξης μαμά και φύλλο μαθηματικών βάζοντας τις μπάμπουσκες στη σωστή σειρά.

Εικόνα8 Εικόνα6 Εικόνα5 Εικόνα4 Εικόνα14

Το φύλλο με τις μπάμπουσκες από εδώ.

2

 

Τέλος αφού επεξεργαστήκαμε πίνακες ζωγραφικής με θέμα τη μητρότητα γίναμε και μεις ζωγράφοι και αποδώσαμε τους δικούς μας πίνακες σαν άλλος Γ. Ιακωβίδης.

Εικόνα13 Εικόνα12 Εικόνα11 Εικόνα10

Το φύλλο εργασίας:

1

Χρόνια πολλά σε όλες τις μανούλες!!!!!!!

από κάτω από: Γιορτή της μητέρας| | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η μανούλα γιορτάζει.    

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Ιστορικό

Πρόσφατα άρθρα

Kατηγορίες

Άδεια Creative Commons

Πιστοποιητικό συμμετοχής σε πρόγραμμα Code Week 2023, Βάνα Μπουλτή

πιστοποιητικό Code Week Βάνα Μπουλτή

πιστοποιητικό Code Week, Ευαγγελίνα Μπακάγια

πιστοποιητικό Code Week Ευαγγελίνα Μπακάγια

Ετικέτα ποιότητας έργου Etwinning 2022

Ετικέτα ποιότητας έργου Etwinning 2022

COP26 badge_ 12ο Νηπιαγωγείο Γλυφάδας

https://www.twinkl.gr/blog/cop26-gallery-ellada

Δίπλωμα συμμετοχής CO26

44

Πιστοποιητικό αριστείας στον προγραμματισμό

4

Translate



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων