2ο ιστολόγιο 12ου Νηπιαγωγείου Γλυφάδας

Άλλος ένας ιστότοπος Blogs.sch.gr

Πρωτομαγιά

Μαΐ 20171

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ !!!!!

Μπήκε ο τελευταίος και ο ωραιότερος μήνας της Άνοιξης!!!!

Όλη η φύση βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη και η ευφορία μαζί με την αναγέννηση σκορπούν χαμόγελα!!!

Η πρώτη μέρα του Μαΐου είναι συνδεδεμένη με δύο γεγονότα γεμάτα ένταση : Α) Την Πρωτομαγιά-γιορτή της φύσης και των λουλουδιών ,Β) Μέρα εξέγερσης των εργατικών συνδικάτων στο Σικάγο.

Η γιορτή των λουλουδιών έχει τις ρίζες της στην αρχαία Αθήνα και αποτελεί εξέλιξη της τότε γιορτής των Ανθεστηρίων προς τιμή του θεού Διόνυσου.

Την Πρωτομαγιά του 1886, τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας το 8ωρο και καλύτερες συνθήκες εργασίας με σύνθημα «Οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρες ύπνο».Τουλάχιστον 400.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις απεργίες που γίνονταν σε όλη την χώρα και πάνω από 80.000 στο Σικάγο.Στην Ελλάδα η πρώτη διαδήλωση της Πρωτομαγιάς έγινε το 1892 και το 1893 όταν περίπου 2.000 εργαζόμενοι κατέβηκαν στους δρόμους ζητώντας οχτάωρο, Κυριακή αργία και κρατική ασφάλιση στα θύματα εργατικών ατυχημάτων. Η μέρα έχει θεσπιστεί ως αργία και όλες οι υπηρεσίες και οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές.Πηγή: iefimerida

Στην ενασχόλησή μας με το θέμα της Πρωτομαγιάς χρησιμοποιήσαμε υλικό από την Τάνια για πίνακες ζωγραφικής με θέμα το Μάη και την κατασκευή στεφανιών με λουλούδια κθώς και υλικό από το την Kinderella και το Νηπιαγωγείο με Φαντασία.

Σύμφωνα με μελέτες η Πρωτομαγιά έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα, τότε που οι εκδηλώσεις είχαν σκοπό να γιορτάσει ο κόσμος τη γονιμότητα των αγρών, την καρποφορία της γης, την άνθιση της φύσης, το οριστικό τέλος του χειμώνα και τον ερχομό του καλοκαιριού.

Διαβάστε περισσότερα: Πρωτομαγιά 2017: γιατί φτιάχνουμε στεφάνι με λουλούδια – iPaideia.gr

Τα δικά μας πρωτομαγιάτικα στεφάνια( από χάρτινα πιάτα) για το καλωσόρισμα του Μάη!!!

DSC04101 DSC04102 DSC04103 DSC04104 DSC04108 DSC04107

3 4 5

 

Τα πατρόν για τη διακόσμηση του στεφανιού:

5 7   4 6 8 9

Αφήστε μια απάντηση

Kατηγορίες

TranslateTop
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων