12o Νηπιαγωγείο Γλυφάδας

we are equal- we have the same rights

Το φίδι

Ιαν 201717

Σήμερα ασχοληθήκαμε με τον κόσμο των φιδιών. Παρακολουθήσαμε από την εκπαιδευτική σειρά Disney  “Ο κόσμος των ζώων” το αφιέρωμα για τα φίδια. Προσλάβαμε πληροφορίες για την κατοικία των φιδιών (κορμοί δέντρων, σχισμές πετρωμάτων, τρύπες στο έδαφος) , για τη διατροφή του ( ποντίκια,  ζώα, αυγά ) , για τα χρώματα των φολίδων του ανάλογα με το περιβάλλον διαμονής του ,για την αλλαγή του δέρματος του καθώς αναπτύσσεται, για τη χειμερία νάρκη,για τις αισθήσεις που διαθέτει και για τον τρόπο αναπαραγωγής τους (αυγά).

Τα περισσότερα είδη φιδιών έχουν ασθενή όραση. Μπορούν να διακρίνουν περισσότερο το περίβλημα των απέναντι τους σωμάτων παρά τα χαρακτηριστικά τους. Η ακοή είναι επίσης μια άλλη αίσθηση στην οποία τα φίδια υστερούν. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα φίδια δεν διαθέτουν αυτιά ή άλλα ακουστικά ανοίγματα για να μπορούν να συλλαμβάνουν τους ήχους με αποτέλεσμα να μπορούμε να τα θεωρήσουμε κουφά. Η ασθενής ακοή όμως των φιδιών αντικαθίσταται από ένα είδος συστήματος που φαίνεται να έχουν αναπτύξει στον εγκέφαλο τους και χάρις σε αυτό μπορούν να αισθάνονται (όχι να ακούν, απλώς να καταλαβαίνουν) τους ήχους κοντά τους.Η όσφρηση των φιδιών είναι εξαιρετική και αντικαθιστά πρακτικά την ελλειπή τους όραση και ακοή και τα βοηθάει στο να οσφραίνονται και να αντιλαμβάνονται τα θηράματα αλλά και τους θηρευτές τους.Φυσικά το ίδιο τους το σώμα είναι άμεσος δέκτης ακόμα και των ασθενέστερων δονήσεων και ήχων χαμηλής συχνότητας που μεταφέρονται από το έδαφος.( Wikipedia)

Εικόνες για τα φίδια:

Εικόνα1 Εικόνα2 Εικόνα3 Εικόνα4 Εικόνα5 Εικόνα10 Εικόνα6 Εικόνα7 Εικόνα8 Εικόνα9 Εικόνα11

Βίντεο με γέννα φιδιού και εκκόλαψη αυγών:

Γέννα φιδιού 

Τα παιδιά δραματοποίησαν τις καινούριες γνώσεις τους αναπαριστώντας  το σύρσιμο των φιδιών , “το χορό” της  διαμάχης για τη διεκδίκηση του θηλυκού και τη χειμερία νάρκη φτιάχνοντας φωλιές.

Έφτιαξαν και τα φιδάκια της τάξης που τα χρωμάτισαν με όμορφα χρώματα. Με την κατασκευή τους έδειξαν το φίδι στην κατάσταση της χειμερίας νάρκης (κουλουριασμένο) και το φίδι στις υπόλοιπες εποχές του χρόνου (ξετυλιγμένο) ανάλογα με την εντολή που έπαιρναν.

DSC02776 DSC02777 DSC02778 DSC02774 DSC02773 DSC02779 DSC02780 DSC02782

Το φύλλο εργασίας από το Pinterest:

eik1

 

 

από κάτω από: Χειμώνας| | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Το φίδι    

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Πρόσφατα σχόλια



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων