12o Νηπιαγωγείο Γλυφάδας

we are equal- we have the same rights

E-Twinning: ”Η πόλη μας”

Σεπ 201628

Με χαρά σας ανακοινώνουμε ότι η αίτηση που είχαμε καταθέσει αρχές Σεπτεμβρίου 2016 για τη συμμετοχή μας σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα E-Twinning με θέμα “Η πόλη μας”, έγινε αποδεκτή και επισήμως έχουμε ξεκινήσει με τα παιδιά τη διερεύνηση. Στόχος του προγράμματος αποτελεί η γνωριμία των νηπίων με τα βασικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα(ιστορικά και πολιτιστικά) της Αθήνας- προάστια της οποίας είναι οι πόλεις Γλυφάδα και Ελληνικό.

Η διερεύνηση ξεκίνησε με τη γνωριμία του μύθου για την ονομασία της πόλης με τους εμπλεκόμενους ολύμπιους θεούς Αθηνά  και Ποσειδώνα.

Βρήκαμε από το διαδίκτυο αρκετές φωτογραφίες των δύο θεών καθώς και του βασιλιά Κέκροπα που κατά τη βασιλεία του έγινε η διαμάχη των δύο θεών για το ποιος θα λάβει την προστασία της πόλης.Η νίκη της θεάς Αθηνάς που κερδήθηκε προσφέροντας στους κατοίκους της Κεκροπίας καλύτερο δώρο( την ελιά) από τον Ποσειδώνα(αλμυρό νερό), έδωσε την προστασία της πόλης στη θεά και από τότε η πόλη μετονομάστηκε σε Αθήνα. Παρακολουθήσαμε το ΄΄ Μυστηριώδες ΚΟΜΙΚ΄΄ στο οποίο γίνεται αφήγηση από παιδιά του μύθου.

Συμπληρώσαμε ένα φύλλο εργασίας σχετικό με το μύθο και απαντήσαμε στα ερωτήματα που περιείχε κάνοντας μια ανασκόπηση της γνώσης μας.

Το μυστηριώδες ΚΟΜΙΚ 

Οι δουλειές μας:

DSC01276 Εικόνα6

 

Εικόνα12 DSC01279

Το φύλλο εργασίας:

Εικόνα7

 

Μιλήσαμε για τις ιδιότητες των δύο θεών( Αθηνά: θεά της σοφίας και της προστασίας στους αιχμαλώτους πολέμων, Ποσειδώνας: θεός της θάλασσας) και τα χαρακτηριστικά τους σύμβολα( Αθηνά: ελιά, ασπίδα, δόρυ, περικεφαλαία, κουκουβάγια- Ποσειδώνας: άλογο,νερό, θάλασσα, δελφίνι, τρίαινα). Τα παιδιά μεταμορφώθηκαν σε εξερευνητές της αρχαιότητας προσπαθώντας να ξεμπερδέψουν τα χαρακτηριστικά σύμβολα των δύο θεών που είχαν μπερδευτεί συμπληρώνοντας  ανάλογα φύλλα εργασίας .

Οι δουλειές μας:

 

DSC01283 DSC01284 Εικόνα10 Εικόνα11

Τα φύλλα εργασίας:

Εικόνα8 Εικόνα9 Scan_Pic0006 Scan_Pic0007

Μιλήσαμε, διαβάσαμε βιβλία, είδαμε βίντεο από το YouTube για τη γέννηση της θεάς Αθηνάς μέσα από το κεφάλι του πατέρα της Δία , πώς πήρε την προσωνυμία Παλλάδα προς τιμή της καλής της φίλης Παλλάδα την οποία χτύπησε θανάσιμα σε μια αναμέτρησή τους, γιατί η ασπίδα της είχε το κεφάλι της μέδουσας και πώς συνδέεται η θεά Αθηνά με τον Περσέα, πώς ονομαζόταν και που βρισκόταν ο υπέρλαμπρος ναός της (Παρθενώνας). Έγινε και μια αναφορά στο Ερέχθειο και στις Καρυάτιδες που θα συζητήσουμε στα επόμενα μαθήματα. Το μάθημα έγινε συνδιδασκαλία και των δύο τμημάτων.

Αθηνά

Θεά Αθηνά

Περσέας και μέδουσα 

Εικόνα15 Εικόνα16

 

Εικόνα13

μετρούν τους κίονες στην είσοδο του Παρθενώνα

μετρούν τους κίονες στην είσοδο του Παρθενώνα

 

μετρούν τους κίονες στην είσοδο του Παρθενώνα

μετρούν τους κίονες στην είσοδο του Παρθενώνα

Εικόνα17

Μάλιστα δημιουργήσαμε, αντάξιοι γλύπτες αρχαϊκής  εποχής τα δικά μας αγάλματα της θεάς Αθηνάς. Γράψαμε και τον τίτλο του έργου μας- θεά Αθηνά( τα παιδιά που έφυγαν στις 13:00 θα τον γράψουν αύριο)

ΚΑΜΑΡΩΣΤΕ ΤΑ!!!!!!!!

unnamed unnamed (3) unnamed (2) unnamed (1) Εικόνα1

Τα πατρόν της κατασκευής:

χιτώνας και τα δύο κομμάτια της ασπίδας

χιτώνας και τα δύο κομμάτια της ασπίδας

το σώμα της Θεάς Αθηνάς

το σώμα της Θεάς Αθηνάς

Εικόνα4 Εικόνα5

 

από κάτω από: Ε-Twinning ΄΄ Η πόλη μας΄΄| | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο E-Twinning: ”Η πόλη μας”    

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Πρόσφατα σχόλια



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων