ΓΡΑΜΜΑ ΑΠ’ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

0

Συγγραφέας: 12ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ | Κατηγορία τα νέα του νηπιαγωγείου | , στις 24-05-2020

ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΚΑΙ ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ

O Μάιος είναι ο τρίτος και τελευταίος μήνας της άνοιξης και ο μήνας των λουλουδιών. Και ποιος θεωρείται ως ο καλύτερος φίλος των λουλουδιών; Μα φυσικά τα έντομα.
Οι πεταλούδες έχουν στήσει χορό και πετούν από λουλούδι σε λουλούδι παρέα με τις μέλισσες που πηγαινοέρχονται ασταμάτητα  μαζεύοντας γύρη και νέκταρ για να φτιάξουν το μυρωδάτο και υγιεινό μέλι.Πάμε λοιπόν να ερευνήσουμε μαζί τον κύκλο ζωής της πεταλούδας και την κοινωνία των μελισσών.

Οι πεταλούδες είναι από τα πιο εντυπωσιακά και όμορφα πλάσματα του πλανήτη μας.Η διαδικασία της ολοκληρωτικής μεταμόρφωσης της κάμπιας σε πεταλούδα βασίζεται σε 4 στάδια ζωής κατά τα οποία το έντομο αποκτά διαφορετική μορφή κάθε φορά:
1)Αυγό – Μια πεταλούδα ξεκινά τη ζωή της ως ένα αυγό, συχνά πίσω από ένα φύλλο.
2)Προνύμφη – Η προνύμφη (κάμπια) βγαίνει  από το αυγό και  τρώει τα φύλλα σχεδόν συνεχώς. Οι κάμπια (χάνει το παλιό δέρμα της) πολλές φορές, καθώς μεγαλώνει. Η κάμπια θα αυξηθεί μέχρι και αρκετές χιλιάδες φορές στο μέγεθος πριν γίνει  νύμφη .
3)Η νύμφη μεταμορφώνεται σε χρυσαλλίδα  και αυτό αποτελεί  ένα στάδιο ανάπαυσης.
4)Ενήλικο έντομο – Μια όμορφη,  ενήλικη πεταλούδα αναδύεται που θα συνεχίσει τον κύκλο…..

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΣΤΟ VIDEO ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ:

 

Οι μέλισσες είναι πολύ κοινωνικά έντομα και ζουν σε μεγάλες οικογένειες, μέσα σε κυψέλες. Σε κάθε οικογένεια υπάρχει μια “βασίλισσα”, που είναι η πιο μεγάλη μέλισσα και έχει σαν μοναδική αποστολή, να εξασφαλίζει τον πολλαπλασιασμό της οικογένειας. Καθημερινά, εναποθέτει περί τα 1500 αυγά, συνεχόμενα, επί δυο έως πέντε έτη.

Η οικογένεια, έχει επίσης μερικούς αρσενικούς, τους κηφήνες. Οι κηφήνες αποτελούν περίπου το 10% της κυψέλης και έχουν ως μοναδικό σκοπό, να γονιμοποιήσουν μόνο μια φορά τη βασίλισσα.

Τέλος, κάθε οικογένεια αποτελείται από μερικές χιλιάδες θηλυκές μέλισσες, οι οποίες λέγονται “εργάτριες”. Οι εργάτριες, που αποτελούν και το βασικό πληθυσμό, έχουν πολλές και σύνθετες αποστολές, αρχίζοντας από τη δημιουργία των αποθεμάτων τροφών, τον καθαρισμό της κυψέλης, την φροντίδα – περιποίηση των προνυμφών, τη φροντίδα της βασίλισσας, το κτίσιμο των κελιών, τη συλλογή τροφής, τη συλλογή γύρης, τροφοί των κηφήνων μέχρι τη φύλαξη της κυψέλης.

Υπάρχουν 4 διαφορετικά στάδια μεταμορφώσεων στον κύκλο ζωής της.
Τα αυγά και οι κάμπιες υπάρχουν σε ανοικτά κελιά και τα φροντίζουν οι εργάτριες.Μόλις γίνει η εκκόλαψη του αυγού, οι εργάτριες τρέφουν συνεχώς την αναπτυσσόμενη κάμπια. Όταν η κάμπια είναι πλέον στο τέλος αυτού του σταδίου, καταβροχθίζει την τροφή που παρέχουν οι εργάτριες και οι εργάτριες σφραγίζουν το κελί.
Μετά το σφράγισμα του κελιού, η κάμπια περνάει στο στάδιο της χρυσαλλίδας. Δεν ταΐζεται σε αυτό το στάδιο. Η χρυσαλλίδα μεταμορφώνεται μέσα στο κελί σε ενήλικη μέλισσα και βγαίνει μόνη της από το κελί.

Οι μέλισσες συλλέγουν γύρη και παράλληλα παράγουν μέλι, βασιλικό πολτό, πρόπολη και κερί. Το μέλι είναι μια υψηλής θερμιδικής αξίας τροφή, που δε χαλάει ποτέ. Ο βασιλικός πολτός είναι μια υπερ-τροφή που όμως πρέπει να καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες και με προσοχή. Η πρόπολη είναι μέγιστο αντισηπτικό, το κερί πριν από μερικά χρόνια είχε μεγάλη αξία, και το δηλητήριο της μέλισσας περιέχει ουσίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν φάρμακο για τους ρευματικούς. Ακόμη, πολύ μεγάλη είναι η προσφορά των μελισσών στην επικονίαση των φυτών, στην οποία συμβάλλουν μεταφέροντας γύρη από λουλούδι σε λουλούδι.Οι μέλισσες εορτάζονται κατά την Παγκόσμια Ημέρα της Μέλισσας, στις 20 Μαΐου.

ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ VIDEO ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ:

Τώρα λοιπόν που μάθαμε για τη ζωή αυτών των τόσο χρήσιμων εντόμων πάμε να δημιουργήσουμε.

ΚΑΙ 2 ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΝΑΜΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΜΑΣ.

επιτραπέζιο μέλισσες

Οδηγίες παιχνιδιού

πιόνια μέλισσες

ζάρι μελισσών

ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΝΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΑΣ

ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΤΡΕΦΟΜΑΣΤΕ ΥΓΙΕΙΝΑ ,ΝΑ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΕΣ ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΝΟΣΤΙΜΑ ΣΝΑΚ ΜΕ ΦΡΟΥΤΑ, ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ.

 

Λουκουμάδες με μέλι.

Υλικά

  • 2 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 2 κούπες χλιαρό νερό
  • 1 φακελάκι μαγιά σε σκόνη
  • 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • Λάδι για το τηγάνισμα
  • Μέλι και κανέλα για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  1. Ανακατεύουμε το αλεύρι με τη μαγιά και τη ζάχαρη και προσθέτουμε σιγά σιγά το νερό. Στη συνέχεια, ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μια λεία ζύμη. Τέλος προσθέτουμε το αλάτι και αφήνουμε το μείγμα σκεπασμένο σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει η ζύμη (20-30 λεπτά περίπου).
  1. Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Πιάνουμε με τη χούφτα μας μια ποσότητα από το μείγμα και σφίγγουμε τη γροθιά μας έτσι ώστε να βγει λίγη ζύμη μεταξύ δείκτη και αντίχειρα. Με ένα κουταλάκι του γλυκού, το οποίο έχουμε βουτήξει σε νερό, κόβουμε τον λουκουμά μέσα στο καυτό λάδι και τηγανίζουμε μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα. Βγάζουμε ένα-ένα τους λουκουμάδες με μια τρυπητή κουτάλα και τους ακουμπάμε σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί
  2. Σερβίρουμε με μέλι, κανέλα, καρύδια και ότι άλλο θέλουμε.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς