ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΑ ΕΝΤΟΜΑ

«Έντομο» σημαίνει χωρισμένο σε μέρη. Υπάρχουν περίπου 1.000.000 είδη εντόμων και όλα είναι πολύ διαφορετικά μεταξύ τους. Έχουν 6 πόδια, κεραίες και το σώμα τους είναι χωρισμένο σε 3 μέρη: το κεφάλι, το  θώρακα και την κοιλιά. Κάποια έντομα έχουν φτερά, ενώ άλλα δεν έχουν. Οι κεραίες τους, τα βοηθούν να ακούν, να αισθάνονται και να αγγίζουν.

Συνήθως τα έντομα γεννούν αυγά και αργότερα αλλάζουν το περίβλημά τους. Υπάρχουν έντομα που περπατάνε (π.χ. τα μυρμήγκια), που πηδάνε (π.χ. οι ακρίδες), που πετάνε (π.χ. οι μύγες) ή σέρνονται (π.χ. οι κάμπιες).

Τα έντομα αγαπούν τη μοναξιά, αλλά κάποια έντομα, όπως οι μέλισσες και τα μυρμήγκια, τούς αρέσει να ζουν σε μεγάλες, οργανωμένες αποικίες. Επικοινωνούν μεταξύ τους με διάφορους τρόπους. Πολλά είδη επικοινωνούν μέσα από ήχους που κάνουν, χτυπώντας τα φτερά τους ή κάνοντας κάποιες συγκεκριμένες κινήσεις.

Κάποια έντομα είναι βλαβερά για τον άνθρωπο και μπορεί να τσιμπάνε, να μεταφέρουν αρρώστιες ή να καταστρέφουν τα φύλλα και τους καρπούς. Όμως, υπάρχουν και άλλα έντομα που είναι χρήσιμα για τον άνθρωπο, όπως οι μέλισσες (που φτιάχνουν το μέλι) και οι μεταξοσκώληκες (που φτιάχνουν το μετάξι).

Ο κύριος Σωστός μας παρουσιάζει τα έντομα:

(“Ο Κόσμος Των Ζώων- Τα Έντομα”)

https://safeYouTube.net/w/EySE

 

Πηγές: https://www.kindykids.gr/teachers-material/spring-summer/335-entoma.html

https://www.youtube.com/watch?v=pWFCU3F1Ndk&t=1s