ΚΑΛΑΝΤΑ ΛΑΖΑΡΟΥ

Το Σάββατο πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα ονομάζεται “Σάββατο του Λαζάρου”. Αυτήν την ημέρα ο Χριστός ανέστησε το φίλο του το Λάζαρο, ο οποίος είχε πεθάνει. 

Σε πολλά μέρη της Ελλάδας, τα παιδιά τραγουδούν τα “Κάλαντα του Λαζάρου” και οι νοικοκυρές φτιάχνουν κουλουράκια, που λέγονται “λαζαράκια”.

Μπορείτε να ακούσετε τα Κάλαντα του Λαζάρου εδώ:

https://safeYouTube.net/w/O505

Κάλαντα του Λαζάρου (Στερεά Ελλάδα):

– Πού ’σαι Λάζαρε, πού είναι η φωνή σου
που σε γύρευε η μάνα κι η αδερφή σου.
– Ήμουνα στη γη, στη γη βαθιά χωμένος
κι από τους εχθρούς, εχθρούς βαλαντωμένος.

Βάγια, βάγια των βαγιών,
τρώνε ψάρια, τον κολιόν
και την άλλη Κυριακή,
ψήνουν το παχύ αρνί.

 

Συνταγή για Λαζαράκια

Υλικά:

1 κιλό αλεύρι σκληρό (ιδανικά Για τσουρέκια)

1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο

1/2 φλιτζάνι ζάχαρη

2 φλιτζάνια σταφίδες

1 φλιτζάνι ψιλοκομμένα καρύδια

2 φακελάκια ξερή μαγιά

2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα

Για το στόλισμα: γαρύφαλλα ή μοσχοκάρφια

Εκτέλεση:

  • Σε ένα ποτήρι με χλιαρό νερό διαλύουμε τη μαγιά.
  • Παίρνουμε μια μεγάλη λεκάνη και ρίχνουμε το αλεύρι. Στη μέση κάνουμε μια γουβίτσα και ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τη διαλυμένη μαγιά και τη ζάχαρη.
  • Ξεκινάμε το ζύμωμα, προσθέτοντας χλιαρό νερό, ώσπου η ζύμη μας να γίνει αρκετά σφιχτή.
  • Έπειτα προσθέτουμε τα καρύδια, τις σταφίδες και την κανέλα, συνεχίζοντας το ζύμωμα.
  • Πλάθουμε μπαλάκια και φτιάχνουμε ανθρωπάκια από ζυμάρι. Τα τοποθετούμε σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα και βάζουμε τα γαρύφαλλα στη θέση των ματιών ή του στόματος.
  • Για να φουσκώσουν τα λαζαράκια, τα βάζουμε αρχικά στο φούρνο στους 40℃-50℃. Τα ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν στους 200℃.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!

       

Πηγή: http://dreamkindergarten.blogspot.com/2013/04/blog-post_22.html