ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑ – Το έθιμο της ημέρας

Το έθιμο της Πρωταπριλιάς

Η Πρωταπριλιά είναι η μέρα κατά την οποία τα ψέματα και οι φάρσες δικαιολογούνται. Είναι αγαπημένη ημέρα των μικρών παιδιών, καθώς σκαρώνουν διάφορα αστεία για να πειράξουν τους γονείς, τους φίλους, ακόμα και τους δασκάλους στο σχολείο.

Δύο είναι οι επικρατέστερες εκδοχές για την καθιέρωση του εθίμου.

  1. Η γαλλική Πρωτοχρονιά: Η πιο διαδεδομένη εκδοχή μάς γυρνάει στον 16ο αιώνα στη Γαλλία. Έως το 1564, οι Γάλλοι γιόρταζαν την Πρωτοχρονιά, κάθε 1η του Απρίλη, ώστε να είναι κοντά στο Πάσχα, αλλά και να ταυτίζεται με την αναγέννηση της φύσης, την άνοιξη. Εκείνη τη χρονιά, ο βασιλιάς Κάρολος Θ΄ αποφάσισε να μεταφέρει την Πρωτοχρονιά, στην 1η Ιανουαρίου. Πολλοί δυσκολεύτηκαν να δεχτούν αυτή την αλλαγή και συνέχισαν να κάνουν Πρωτοχρονιά τον Απρίλιο, όπως είχαν συνηθίσει. Οι υπόλοιποι άρχισαν να τους κάνουν πλάκες και να τους στέλνουν ψεύτικα δώρα.
  1. Τα ψέματα των ψαράδων: Η δεύτερη εκδοχή σχετίζεται με τους Κέλτες ψαράδες. Την 1η Απριλίου, όταν ο καιρός άρχιζε να καλυτερεύει, ξεκινούσε η θερινή περίοδος ψαρέματος. Πολλές φορές όμως, η ψαριά ήταν μικρή ή ανύπαρκτη. Οι ψαράδες για να μην ντροπιαστούν, έλεγαν διάφορα ψέματα και φανταστικές ιστορίες, που δικαιολογούσαν την αποτυχία τους και έτσι η 1η του Απρίλη ταυτίστηκε με το ψέμα και την υπερβολή.

Η Πρωταπριλιά στην Ελλάδα: Με το πέρασμα των χρόνων, η συνήθεια μεταφέρθηκε και στην Ελλάδα. Σε πολλές περιοχές, οι άνθρωποι πίστευαν ότι με το ψέμα ξορκίζουν το κακό. Ακόμη, θεωρείται ότι εκείνος που θα σκαρώσει μια επιτυχημένη φάρσα, θα είναι τυχερός για τον υπόλοιπο χρόνο, ενώ αντίθετα, όποιος πέσει θύμα, θα συνοδεύεται από γρουσουζιά…

Πηγή: Μηχανή του Χρόνου

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/giati-leme-psemata-tin-protaprilia-ti-schesi-echoun-me-tin-galliki-protochronia-tous-keltes-psarades-ke-tous-gelotopious-tou-mega-konstantinou-pote-eftase-to-ethimo-stin-ellada/