Ο ζωγράφος Θωμάς Φανουράκης και τα έργα του

● Ο Θωμάς Φανουράκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1915.

● Ο πατέρας του τον προόριζε συνεχιστή της οικογενειακής παράδοσης στην τέχνη της χρυσοχοΐας και ονειρευότανε να τον στείλει για σπουδές στο Παρίσι. Γι ‘ αυτόν τον λόγο, τον παρότρυνε να μάθει πολύ καλά την γαλλική γλώσσα. Αυτή η γνώση θα τον βοηθήσει αργότερα, να γνωρίσει και να αγαπήσει την ευρωπαϊκή κουλτούρα και φιλολογία αλλά το όνειρο του πατέρα του θα παραμείνει απραγματοποίητο.

● Η θέα ενός ζωγράφου μπροστά στο καβαλέτο του, που τυχαία είδε σε ηλικία επτά χρόνων, μέσα από ένα ανοιχτό παράθυρο, θα αλλάξει και θα καθορίσει τη ζωή του.

● Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών, κοντά στον Ουμπέρτο Αργυρό και πήρε το δίπλωμά του το l940. Γνώρισε και δέθηκε στενά με ζωγράφους της γενιάς του, με τους οποίους κράτησε την επαφή όλα τα μετέπειτα χρόνια, αν και ζούσε στο Ηράκλειο.

● Στην γενέθλια πόλη που “μακριά της δεν ένοιωθε καλά”. Στους φίλους, που έκπληκτοι το ρωτούσαν γι ‘ αυτή του την επιλογή, απαντούσε συχνά: ” ‘Ένας μικροκαμωμένος άνθρωπος χρειάζεται μια πόλη που να είναι στα μέτρα του”.

●Eπέλεξε να ζήσει και να δράσει στον γενέθλιο τόπο του, στο Hράκλειο, αφιερωμένος απόλυτα στο ζωγραφικό όραμα που τον κατακυρίευε. Συγχρόνως ένοιωθε απόλυτη καχυποψία για το «κλεινόν άστυ», τις ίντριγκες και τα παιχνίδια εξουσίας του, καχυποψία που το αθηναιοκεντρικό κράτος του επέστρεφε με τόκο και επιτόκιο. Αποτέλεσμα αυτού του σιωπηλού, ακήρυχτου πλην σοβούντος πολέμου ήταν ο Φανουράκης να έχει  καταχωρηθεί σε κιτάπια και συνειδήσεις ως ένας «τοπικός άγιος» κι ένας ελάσσων καλλιτέχνης περιορισμένου ενδιαφέροντος

●Η σιωπή στη δουλειά του Φανουράκη είναι η εκ των ουκ άνευ προϋπόθεση κατανόησης. Γι ‘ αυτό και θα αισθάνεται άβολα ο κάθε κριτικός ιστορικός που καταπιάνεται με το έργο του. Γνωστού μάλιστα όντος του απαξιωτικού τρόπου με τον οποίο ο ίδιος μιλούσε και για τους κριτικούς και για την εξουσία τους.

●Εντυπωσιακός ειναι επίσης και ο αυτοσαρκασμός του Φανουράκη. Ο Φανουράκης υπήρξε αμείλικτος προς τους άλλους γιατί ήταν πρωτίστως αμείλικτος προς τον εαυτό του. ‘Έτσι στον προσωπικό, κλειστό κόσμο του καλλιτέχνη συνυπάρχουν την ίδια στιγμή η αγάπη προς τη γυναίκα που συμβολίζει τη ζωή, η έννοια του χρέους συνώνυμη προς την αξιοπρέπεια, ο σεβασμός για την Τέχνη και την απόλυτη της δύναμη.

Image result for Ο Θωμας Φανουρακης

Σ’ αυτή την πόλη έζησε μέχρι τον θάνατό του τον Δεκέμβριο
του 1993.

   

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.