ΤΑΞΗ Δ2-16

2015-2016

ΤΑΞΗ Δ2

(ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ: κ. ΚΡΥΣΤΗ Φ.)

ΜΑΙΟΣ 2016

Κυριακή 22 Μαΐου 2016:

 • ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ:

Το σχολείο μας με χαρά σας ανακοινώνει την επιτυχή ολοκλήρωση δυο διεθνών συνεργασιών που πραγματοποίησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες του τμήματος Δ2 του σχολείου μας μαζί με τη δασκάλα τους κ.Κρύστη συμμετέχοντας στο International School Award (ISA) στο πλαίσιο του καινοτόμου προγράμματος «Ταξιδεύοντας και Μαθαίνοντας με τον Καταστατικό Χάρτη της Γης – The Earth Charter». Οι δυο διεθνείς συνεργασίες αφορούν σε σχολεία της Ινδίας και του Λιβάνου αντίστοιχα. Μπορείτε να ενημερωθείτε για τις συνεργασίες αυτές εδώ: ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ και εδώ

 • Πολιτιστικό Πρόγραμμα

   Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα μουσείων  18 Μαϊου και την ενότητα  «Η καθημερινή ζωή στα ελληνιστικά χρόνια» στο μάθημα της Ιστορίας,  αναλύσαμε  με τους μαθητές και τις μαθήτριες τη λέξη συμπόσιο. Το συμπόσιο αποτελούσε μια συγκέντρωση στην οποία μαζί με το φαγητό προσφέρονταν και ποτά στους καλεσμένους. Οι κατασκευές των μαθητών αφορούν στη δημιουργία πιάτων στα οποία σερβίρονταν το φαγητό του συμποσίου με καθορισμένη σειρά. εδώ

 • Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα:

  – Γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστευτικών Πουλιών, 10 Μαϊου»: αφιέρωμα στα Φλαμίνγκο! Με το μήνυμα «Ολοι μαζί ας εργαστούμε για να προστατέψουμε τα μεταναστευτικά πουλιά από την παράνομη θανάτωση, σύλληψη και το παράνομο εμπόριο!», γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστευτικών Πουλιών (10 Μαΐου) -μία ημέρα που θεσπίστηκε με πρωτοβουλία του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP), με σκοπό να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με την προστασία των αποδημητικών πουλιών και του περιβάλλοντός τους. εδώ

 • Γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας, 15 Μαϊου!:Η Διεθνής Ημέρα της Οικογένειας καθιερώθηκε το 1993 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και εορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Μαΐου. Ο ετήσιος αυτός εορτασμός αντανακλά τη σπουδαιότητα που αποδίδει η διεθνής κοινότητα στην οικογένεια ως βασικό κύτταρο της κοινωνίας.  εδώ

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2016

Παρασκευή 29 Απριλίου 2016:

ΕΡΓΑΣΙΑ 1η : Πολιτιστικό Πρόγραμμα

Με αφορμή την ενότητα  «Το ανθρώπινο θαύμα» και συγκεκριμένα το απόσπασμα από την αρχαία τραγωδία «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, συζητήσαμε με τους μαθητές και τις μαθήτριες  για τη δύναμη, για την τόλμη και για την εφευρετικότητα του ανθρώπου, απαριθμώντας τα σπουδαιότερα κατορθώματά του, όπως αυτά περιγράφονται στο απόσπασμα με τίτλο «Ύμνος στον άνθρωπο».  Πατήστε εδώ.

ΕΡΓΑΣΙΑ 2η : Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα

Με αφορμή τον τρίτο βασικό πυλώνα του Καταστατικού Χάρτη της Γης: «Κοινωνική – Οικονομική Δικαιοσύνη»,  οι μαθητές και οι μαθήτριες σχεδίασαν και κατασκεύασαν, ανά ομάδες, την ιδεώδη πολιτεία, την Καλλίπολιν, εστιάζοντας στην σημασία της δικαιοσύνης για την ομαλή λειτουργία μιας κοινωνίας.  Η «Πολιτεία» του Πλάτωνα μέσα από τα μάτια των μαθητών! Πατήστε εδώ.

Παρασκευή 8 Απριλίου 2016:

Στρόμβος – στρόβιλος – βέμβιξ : η σβούρα του σήμερα.  Πατήστε εδώ.

ΜΑΡΤΙΟΣ 2016

Τρίτη 29 Μαρτίου 2016:

1η: » Η ιστορία ενός σπόρου». Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Δ2 έφτιαξαν μικρά θερμοκήπια και φύτεψαν σπόρους λαχανικών και λουλουδιών! Επόμενο στάδιο… η μεταφύτευση τους στον κήπο! Πατήστε εδώ.

2η: «Μαθαίνοντας για τα θερμοκήπια¨. Αξιοποιώντας χάρτινα κουτιά, οι μαθητές και οι μαθήτριες του Δ2 κατασκεύασαν  τα δικά τους θερμοκήπια, επιστρατεύοντας τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους! Πατήστε εδώ.

3η: «Άθυρμα: αλογάκι»…. το αλογάκι των αρχαίων χρόνων ταξιδεύει στο σήμερα! Πατήστε εδώ.

Τρίτη 22 Μαρτίου 2016:

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού, η οποία καθιερώθηκε το 1992, στην παγκόσμια συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για το περιβάλλον και την ανάπτυξη στο Ρίο της Βραζιλίας, με στόχο να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες για τους κινδύνους που απειλούν το νερό, επονομαζόμενο και «λευκός χρυσός», οι μαθητές και οι μαθήτριες του Δ2  έφτιαξαν το σύννεφο που έφερε βροχή! Πατήστε εδώ.

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016:

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Δ2 στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου, κατασκεύασαν χάρτινες φιγούρες με κεντρικό σύνθημα «Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίδιοι» και σχεδίασαν με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο τις φορεσιές των μαθητών όλου του κόσμου, φτιάχνοντας έτσι το σχολείο του κόσμου!!!! 

Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίδιοι  εδώ.

Το σχολείο του κόσμου  εδώ

 

 

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2016

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016:

Οι μαθητές του Δ2 συνεχίζουν ακούραστοι τις πρωτότυπες κατασκευές τους και τις παρουσιάζουν στις ιστοσελίδες των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που εφαρμόζουν στην Ευέλικτη Ζώνη.  Σήμερα ταξίδεψαν στην Αρχαία Ελλάδα και εδώ θα δείτε πώς ήταν οι κούκλες με τις οποίες έπαιζαν τα παιδιά! Η όμορφη πλαγγόνα!

Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2016: 

 • Νέα εργασία των μαθητών του Δ2, «Η μέλισσα: μια εργάτρια της φύσης«.
 • Ανακοίνωση για τους γονείς των μαθητών: Την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016 και ώρα 2:00 μ.μ. θα γίνει η ενημερωτική συνάντηση των γονέων με την υπεύθυνη εκπαιδευτικό της τάξης κ. Κρύστη Φ.

Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016:

Νέες εργασίες του Δ2:

 • «Τα παιδία παίζει» εδώ.
 • Μπορείτε να βρείτε χρήσιμες και ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη γραφή στον αρχαίο κόσμο εδώ
 • Επίσης, στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας των υγρότοπων – Συνθήκη Ραμσάρ, οι μαθητές δημιούργησαν επιτραπέζια παιχνίδια εδώ
 • και έφτιαξαν τη χώρα των σαλιγκαριών εδώ

 

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2016

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016:

«Το τμήμα Δ2 του σχολείου μας υλοποιεί δύο εγκεκριμένα Καινοτόμα Εκπαιδευτικά Προγράμματα στον τομέα του Περιβάλλοντος και του Πολιτισμού, υπό την εποπτεία της υπεύθυνης εκπαιδευτικού του τμήματος κ. Κρύστης. Συγκεκριμένα:
Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα: » Ταξιδεύοντας και Μαθαίνοντας με τον Καταστατικό Χάρτης της Γης – The Earth Charter» . Οι δραστηριότητες του project στοχεύουν να οδηγήσουν τους μαθητές σε προβληματισμό για το μέλλον της Γης και γενικότερα της Ανθρωπότητας, ενισχύοντας τις ικανότητές τους για παρατήρηση και για μελέτη των αλληλεπιδράσεων και των αλληλεξαρτήσεων που αναπτύσσονται μεταξύ του φυσικού περιβάλλοντος και του ανθρώπου. Την εξέλιξη του project μπορείτε να την παρακολουθείτε στην σχετική ιστοσελίδα: «Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα».  Ήδη οι μαθητές και οι μαθήτριες του τμήματος έχουν υλοποιήσει 10 καινοτόμες δραστηριότητες και έπεται συνέχεια.

• Πολιτιστικό Πρόγραμμα: «Ταξίδι στον αρχαίο κόσμο με οδηγό το παιχνίδι και την τέχνη». Οι δραστηριότητες του project διαρθρώνονται σύμφωνα με την ιστορική γραμμή του βιβλίου της ιστορίας προκειμένου οι μαθητές να συνειδητοποιήσουν ότι η ανάπτυξη του πολιτισμού, μέσα στον ιστορικό χρόνο, είναι συνδυασμός πολλών παραγόντων, όπως της οικονομικής ευμάρειας, των ιδιαίτερων κοινωνικών, πολιτικών και θρησκευτικών συνθηκών που επικρατούν σε κάθε περιοχή. Την εξέλιξη του project μπορείτε να την παρακολουθείτε στην σχετική ιστοσελίδα: «Πολιτιστικό Πρόγραμμα».Ήδη οι μαθητές και οι μαθήτριες του τμήματος έχουν υλοποιήσει 7 καινοτόμες δραστηριότητες και έπεται συνέχεια.

Στις συγκεκριμένες ιστοσελίδες έχει αναρτηθεί χρήσιμο εκπαιδευτικό υλικό προκειμένου οι μαθητές να εμπλουτίσουν περαιτέρω τις γνώσεις τους.