Απρίλιος 2024 αρχείο

Καλό Πάσχα & Καλή Ανάσταση

easter 2020 2

Πασχαλινές κατασκευές

καθ3γ

 

Οι μαθητές του σχολείου μας, αποχαιρέτισαν τις τάξεις τους για τις διακοπές του Πάσχα, με πολλές και όμορφες πασχαλινές κατασκευές. Με ενθουσιασμό και με μεράκι άφησαν τη φαντασία τους να δουλέψει και υπό την καθοδήγηση των δασκάλων τους πέρασαν μερικές πολύ δημιουργικές και γεμάτες χρώματα ώρες.

Μπογιές, χρώματα, ψαλιδάκια, πινέλα, κορδέλες, μαρκαδόροι, κόλλες, χαρτόνια πλημμύρισαν τις αίθουσες. Τα παιδιά έβαψαν αυγά, σχεδίασαν πασχαλιάτικες κάρτες, κατασκεύασαν διακοσμητικά καλαθάκια, χρωμάτισαν και κόλλησαν χάρτινα λαγουδάκια.

Ευχαριστημένοι όλοι από το αποτέλεσμα, αποχαιρέτισαν τους συμμαθητές τους και ευχήθηκαν:

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

 

οριζ 3

Τα κάλαντα του Λαζάρου

λαζΜια ευχάριστη έκπληξη περίμενε τους μαθητές και τους δασκάλους του σχολείου μας την Παρασκευή 26 Απριλίου. Τα παιδιά του νηπιαγωγείου πέρασαν από όλες τις τάξεις για να ψάλλουν τα κάλαντα του Λαζάρου.

Κάθε χρόνο πριν από την Κυριακή των Βαΐων, τα παιδιά γυρίζουν τα σπίτια και τραγουδούν τα ειδικά κάλαντα (Λαζαρικά) σε διάφορες παραλλαγές, για να υμνήσουν την έγερση του Λαζάρου.

Το τραγούδι που ψάλλουν τα Λαζαράκια, όπως αποκαλούνται οι καλαντιστές της ημέρας, έχει χαρούμενο χαρακτήρα, καθώς η έγερση του Λαζάρου προαναγγέλλει την Ανάσταση του Χριστού.

Άσκηση σεισμού

photo 18.04.24Μια ακόμα άσκηση σεισμού πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 22 Απριλίου. Είναι η τρίτη άσκηση για τη φετινή σχολική χρονιά. Έγινε μαζί με τα άλλα δύο σχολεία  του κτηρίου μας.

Η άσκηση ξεκίνησε στις 11 ακριβώς. Ακούστηκε ο ήχος έναρξης της άσκησης και όλοι οι μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας καλύφθηκαν κάτω από τα θρανία τους. Η εκκένωση του κτηρίου έγινε με τάξη σε λιγότερο από 4 λεπτά.

Η συμμετοχή και η επιτυχία σε ασκήσεις δημιουργεί αναμφίβολα τις προϋποθέσεις για την αποτελεσματική προστασία από σεισμούς. Στόχος είναι να καλλιεργηθούν συγκεκριμένες δεξιότητες και στάσεις ζωής σε θέματα πολιτικής άμυνας.

En route vers Paris 2024 – Στο δρόμο για το Παρίσι 2024

Ολυμπ1Ενόψει των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών αγώνων που θα γίνουν στο Παρίσι (26/7–11/8 και 28/8–8/9 αντίστοιχα), οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε και της Στ τάξης, με την καθοδήγηση της δασκάλας γαλλικών του σχολείου μας κ. Σαράφη Ευγενίας, έπαιξαν, έμαθαν και εμπλούτισαν τις γνώσεις τους διασκεδάζοντας!

Τα παιδιά ενημερώθηκαν για τη διοργάνωση των αγώνων με το σύνθημα «Ανοιχτά για όλους» (“Ouvrons grand les Jeux”), για τους χώρους διεξαγωγής τους (στο Παρίσι, σε 16 πόλεις της μητροπολιτικής Γαλλίας αλλά και στη γαλλική αποικία της Ταϊτής), καθώς και για τα τέσσερα νέα αγωνίσματα (skateboarding, breakdance, αθλητική αναρρίχηση, surfing).

Συζητήσαμε για τις ολυμπιακές αξίες (σεβασμός, φιλία, αριστεία) και τις παραολυμπιακές αξίες (θάρρος, αποφασιστικότητα, έμπνευση, ισότητα) καθώς και για τις αξίες του αθλητισμού γενικότερα όπως το ευ αγωνίζεσθαι, η ευγενής άμιλλα, η επιμονή, η συνεργασία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Προσέχουμε τα δόντια μας

IMG 20240418 101115Την Πέμπτη 18 Απριλίου οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ένα ενδιαφέρον βιωματικό μάθημα αγωγής υγείας με τη βοήθεια της οδοντιάτρου κ. Βικτώριας Ζιγκρικά.

Περιεργαστήκαμε το πρόπλασμα οδοντοστοιχίας και  ασχοληθήκαμε με την υγιεινή των δοντιών και το σωστό βούρτσισμα. Γνωρίσαμε με λεπτομέρεια τις παθήσεις των δοντιών, τι τις προκαλεί και πώς μπορούμε να τις αποφύγουμε. Ανακαλύψαμε τη λειτουργία κάθε σημείου της στοματικής κοιλότητας.

Μάθαμε τέλος ότι η φροντίδα των δοντιών δεν είναι κάτι καινούριο. Από τα πανάρχαια χρόνια οι άνθρωποι καθάριζαν τα δόντια τους. Χρησιμοποιούσαν αντί για βούρτσες, κάποια ειδικά ξύλινα κατασκευάσματα που στην άκρη είχαν τρίχες ζώου. Η οδοντόβουρτσα με τη σύγχρονη μορφή που ξέρουμε είναι ανακάλυψη ενός… φυλακισμένου, ο οποίος μέσα στη φυλακή ενδιαφερόταν πολύ για τη στοματική του υγιεινή!

Επίσκεψη στο Κτήμα Χατζηγεωργίου

21631 f

Την Τρίτη 16 Απριλίου 2024 οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄ και της Δ΄ τάξης επισκέφτηκαν το Κτήμα Χατζηγεωργίου. Το σύγχρονο οινοποιείο βρίσκεται μέσα σ΄ έναν απέραντο αμπελώνα στην Κάριανη Παγγαίου.

Ευχαριστούμε την οικογένεια Χατζηγεωργίου για την εξαιρετική φιλοξενία και τα πλούσια κεράσματα.

 

Στον Αρχαιολογικό Χώρο των Φιλίππων

φιλΗ επίσκεψή μας στον Αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων πραγματοποιήθηκε μια ηλιόλουστη μέρα της άνοιξης. Στη σύντομη περιήγησή μας πειραματιστήκαμε με την ακουστική του χώρου, μελετήσαμε τα μέρη ενός αρχαίου θεάτρου (κοίλο, ορχήστρα κλπ), υπολογίσαμε τη χωρητικότητα σε θεατές κ.ά.

Μεγάλη ήταν η έκπληξή μας όταν συναντήσαμε ένα γκρουπ τουριστών από τη… μακρινή Βραζιλία!

Το πιο εντυπωσιακό όμως ήταν όταν επισκεφτήκαμε τον κρυφό υπόγειο χώρο που αποκαλύφθηκε στις τελευταίες ανασκαφές που έγιναν πριν 20 χρόνια κάτω από το θέατρο. Εκεί οι Ρωμαίοι φύλασσαν τα άγρια ζώα που χρησιμοποιούνταν στο αγαπημένο τους θέαμα, τις θηριομαχίες!

Υπερ-γονεϊσμός

facebook 1713183329916 71856116934025752361

35o πρωτάθλημα μίνι μπάσκετ

μινι μπασκΤο Σάββατο 20/4/2024 στις 12:00 η ομάδα των κοριτσιών του σχολείου μας θα αντιμετωπίσει την ομάδα του 4ου Δημ. Σχολείου στο γήπεδο του 6ου ΓΕΛ.

Την Κυριακή 21/4/24 στις 13:30 η ομάδα των αγοριών θα αντιμετωπίσει την ομάδα του Δημ. Σχολείου Κρηνίδων στον ίδιο χώρο.

Το Σάββατο 27/4/24 στις 9:00 πμ. η ομάδα των κοριτσιών θα αντιμετωπίσει την ομάδα του 18ου Δημ. Σχολείου στον ίδιο χώρο.

Στο φετινό Πρωτάθλημα συμμετέχουν 23 Σχολεία με 21 ομάδες Κοριτσιών και 22 ομάδες Αγοριών. Οι όμιλοι της 1ης φάσης της διοργάνωσης σε αγόρια και κορίτσια έχουν ως εξής: Συνέχεια ανάγνωσης

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς