2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

K9L09TXp8Kiswy2tAb2Y

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.

Γεννήθηκε στις 2 Απριλίου 1805 στο Όντενσε, στο νησί Φιονία της Δανίας. Ο πατέρας του με τον καιρό ξέπεσε και δούλευε τσαγκάρης, για να ζήσει την οικογένειά του. Αλλά, μην μπορώντας να αντέξει στη φτώχεια, πέθανε πολύ νέος, αφήνοντας το γιο του το Χανς ορφανό, με τη μητέρα του για μόνο στήριγμα. Ο Χανς ήταν ένα περίεργο παιδί με εξαιρετική φαντασία. Πολλές φορές τον έβλεπαν να περπατά στο δρόμο σαν ονειροπαρμένος και το μυαλό του δεν το είχε πουθενά αλλού, παρά μόνο στα ποιήματα και στο διάβασμα. Προσπάθησε άδικα να μάθει την τέχνη του πατέρα του. Όταν τέλειωσε το σχολείο των άπορων παιδιών, μπήκε σε ένα ραφτάδικο, για να μάθει την τέχνη, αλλά ούτε και εκεί τα κατάφερε. Το ενδιαφέρον του κέρδισε το θέατρο, όπου αποστήθιζε ολόκληρες σκηνές από τα έργα που έβλεπε. Όταν ήταν με τους φίλους του, του άρεσε να απαγγέλλει και να τραγουδά. Ήταν δεκατεσσάρων χρονών, όταν, κυνηγώντας μια καλύτερη τύχη, έφθασε στην Κοπεγχάγη, με μόνη του περιουσία 30 φράγκα με σκοπό να γίνει ηθοποιός. Έδωσε εξετάσεις στη Βασιλική Σχολή θεάτρου, αλλά ήταν τόσο άσχημος και αδύνατος, που δεν τον δέχτηκαν. Ευτυχώς είχε ωραία φωνή κι άρχισε να σπουδάζει μουσική, αλλά αρρώστησε ξαφνικά και έχασε τη φωνή του. Έτσι, το μόνο ταλέντο που του έμεινε ήταν το ταλέντο της ποίησης. Οι στίχοι του άρεσαν και βρήκε έναν προστάτη, τον Κέλλαν, που τον έστειλε στο πανεπιστήμιο, όπου κέρδισε μια βασιλική επιχορήγηση. Το 1827 δημοσίευσε ποιήματά του και έπειτα εξέδωσε μια σειρά έργων που του εξασφάλισαν την παγκόσμια δόξα.Αφού εξέδωσε αρκετά βιβλία, άρχισε τα ταξίδια του. Γύρισε τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Αγγλία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Τουρκία και ταξίδεψε στην Ανατολή. Απόκτησε μεγάλη δόξα και η μεγαλύτερη ευτυχία του ήταν η υποδοχή που του έκανε η ιδιαίτερη πατρίδα του, το Όντενσε, που τον κάλεσε στα 1867. Πέθανε στις 4 Αυγούστου 1875 στην Κοπεγχάγη.

Μερικά από τα πολύ γνωστά παραμύθια του είναι:

  • Η μικρή γοργόνα
  •  Τα καινούρια ρούχα του αυτοκράτορα
  •  Οι αγριόκυκνοι
  •  Η Βασίλισσα του χιονιού
  • Η Βασιλοπούλα και το ρεβίθι
  • Η Τοσοδούλα
  •  Το ασχημόπαπο
  •  Τα κόκκινα παπούτσια
  •  Χόλγκερ ο Δανός
  • Το κοριτσάκι με τα σπίρτα
  • Το μολυβένιο στρατιωτάκι
  • Η δύναμη της αγάπης
  •  Ένα τριαντάφυλλο από τον τάφο του Ομήρου

 

Άς δούμε κι ας ακούσουμε στον παρακάτω σύνδεσμο ένα βίντεο με τίτλο:

“Το Βιβλίο που δεν ήθελε να διαβαστεί” (Αφήγηση ο Μικρός Αναγνώστης) – Νηπιαγωγείο Τριποτάμου

https://video.link/w/qEwhc

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού βιβλίου διαβάστε και το παρακάτω παραμύθι:

«Ο Σίφης ο Ποντικός και το Διαδίκτυο» είναι ένα μαγικό και τρυφερό παραμύθι, το οποίο μέσα από την ιδιαίτερη αφήγησή του προσεγγίζει τον κόσμο του διαδικτύου, τοποθετώντας τον στις πραγματικές του διαστάσεις. Η αθωότητα του Σίφη προσομοιάζει με την παιδική αθωότητα μέσα από τη χαρακτηριστική συγγραφή της κας Κάρμεν Ρουγγέρη.

Ο Σίφης Ποντικός & το Διαδύκτιο  (Κάρμεν Ρουγγέρη)

O_SIFIS_KAI_O_PONTIKOS_2020.02.01

 

Μπορείτε να μπείτε στον σύνδεσμο αυτο και να δείτε κάποια παραμύθια

http://www.paramithia.net/kastro.html

 

Πίνακες ζωγραφικής με θέμα το βιβλίο

Θάλεια Φλόρα Καραβία

Ζαχαρίας Ιωάννης

Constantin Hansen

 

Σελιδοδείκτες που μπορείτε να φτιάξετε

Θα τους εκτυπώσετε, μπορείτε να τους κολλήσετε σε ένα χαρτονάκι και στη συνέχεια θα τους βάψουν τα παιδιά και θα τους κόψουν. Άν υπάρχει η δυνατότητα μπορείτε και να τους πλαστικοποιήσετε


Δείτε στο βίντεο πως να φτιάξετε έναν σελιδοδείκτη

 

Φύλλα Εργασίας

Ελένη Μαμανού: Παιδικό Βιβλίο


Και κάποιες εικόνες από γνωστά παραμύθια όπου μπορείτε να ζωγραφίσετε

Πινόκιο

 

 Η Σταχτοπούτα

 

Η Κοκκινοσκουφίτσα

ΤΜΗΜΑ ΕΝΤΑΞΗΣ

Εκπαιδευτικό βίντεο “2 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα παιδικού βιβλίου, νηπιαγωγείο”
– συζήτηση για τα βιβλία, τους συγγραφείς, τους εικονογράφους
– αναφορά με τη βοήθεια καρτελών σε γνωστά παραμύθια και στους ήρωες τους
– φύλλο εργασίας όπου μετράμε πόσα βιβλία υπάρχουν σε κάθε σειρά και γράφουμε τον αντίστοιχο αριθμό από το σύνδεσμο KindyKids.gr

 

 

Πηγές: pinterest, kindykinds, videolink,com, nikoubasilikh.blogspot, krokotak, youtube