128dimathin's blog


          
Η έκτη πάει Δυαδικό
Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2012, 11:17 πμ
Από: 128ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ | Κάτω από: prof

Δεκαδικό σύστημα

Το δεκαδικό σύστημα αρίθμησης είναι ένα σύστημα αρίθμησης με βάση το δέκα (10). Όπως συμβαίνει με όλα τα συστήματα αρίθμησης, είναι ένα σύστημα που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος έτσι ώστε να περιγράψει ποσότητες ή πλήθος αντικειμένων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση για τη δημιουργία των ονομασιών των ποσοτήτων χρησιμοποιούνται δέκα σύμβολα, τα γνωστά μας: 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 και 9. Για το λόγο αυτό λέγεται “δεκαδικό” και για το λόγο αυτό λέμε ότι έχει βάση το δέκα. Έτσι κάθε ποσότητα θα αποκτήσει έναν συμβολισμό σύμφωνα με το δεκαδικό σύστημα, ο οποίος δεν θα είναι τίποτα άλλο από μια ακολουθία από τα προαναφερθέντα δέκα σύμβολα. Π.χ. μια ποσότητα από δεκαπέντε χιλιάδες πράγματα συμβολίζεται ως “15000”.

Συνοψίζοντας, το δεκαδικό σύστημα αρίθμησης είναι ένας κανόνας αντιστοίχισης ποσοτήτων σε ακολουθίες συμβόλων. Τα σύμβολα που είναι διαθέσιμα στο δεκαδικό σύστημα είναι δέκα.

Δυαδικό σύστημα

Το δυαδικό σύστημα αρίθμησης αναπαριστά αριθμητικές τιμές χρησιμοποιώντας δύο σύμβολα, το 0 και το 1. Το δυαδικό σύστημα λειτουργεί παρόμοια με το δεκαδικό το οποίο μόλις περιγράψαμε. Η βάση του είναι το 2. Με το 0 και το 1 δημιουργούμε όλους τους αριθμούς και τις ποσότητες που θέλουμε, χωρίς τη χρήση των 2 , 3 , 4 , 5 , … ,9 . Είναι πολύ χρήσιμο στη κατανόηση και στη δημιουργία των υπολογιστών. Μπορούμε να φανταστούμε για τον υπολογιστή πως το μηδέν [0] αντιπροσωπεύει την κατάσταση “δεν περνάει ρεύμα” και το ένα [1] την κατάσταση “περνάει ρεύμα”.

Παραδείγματα Δυαδικού.

Παραδείγματα Δυαδικού.

Παραδείγματα Δυαδικού.

Πηγή : Βικιπαίδεια





     
Δεν υπάρχουν σχόλια μέχρι τώρα



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση