Οκτώβρης και το σταφύλι έχει την τιμητική του ως φθινοπωρινό φρούτο.
Έτσι κι εμείς μιλήσαμε για τα οφέλη του φρούτου αυτού, κάναμε συγκρίσεις μεταξύ των σταφυλιών και των φυλλων τους και βρήκαμε ομοιότητες και διαφορές …
γνωρίσαμε τα παράγωγα του σταφυλιού όπως το κρασί, τον μούστο, το ξύδι, τις σταφίδες και παίξαμε με τις αισθήσεις μας, προσπαθώντας να καταλάβουμε τί είναι μέσω της αφής, της όσφρησης και της γεύσης…
φυσικά δοκιμάσαμε τις γεύσεις της σταφίδας και του φρούτου.
Γνωρίσαμε όργανα κι εργαλεία που χρησιμοποιούν οι αμπελουργοί και οι οινοποιοί…
και γίναμε ζαχαροπλάστες και φτιάξαμε μουστοκούλουρα …
Παρακολουθώντας τα μουστοκούλουρα του Αγησίλαου μάθαμε πολλά για τα αμπέλια και την ανάπτυξή τους, καθώς και για τους αμπελουργούς και τους οινοποιούς…
Αποφασίσαμε όλοι μαζί να καλέσουμε στο σχολείο μας κι εμείς έναν οινοποιό, ο οποίος μας έμαθε πολλά μυστικά για το κρασί, όπως για το ξύλο των βαρελιών και τα αρώματα των κρασιων…
πάτησε μαζί με τα παιδιά σταφύλια για να φτιάξουν μούστο και μέτρησαν και τους βαθμούς του χυμού με το μουστόμετρο…
Μια υπέροχη εμπειρία για τα παιδιά που στο τέλος έπαιξαν και με τους φελούς που χάρισε σε όλα ο οινοποιός.
Κι επειδή η μάθηση είναι διασκεδαστική, χορέψαμε και τραγουδήσαμε με το ρυθμό του τσιριτρό αλλά και με το μπαίνω μες στα αμπέλι σα νοικοκυρά…
κατασκευάσαμε τα δικά μας τσαμπιά σταφύλια…
Μέσα από παιχνίδι και βιωματική μάθηση τα παιδιά γνώρισαν πολλά για το σταφύλι, τον τρύγο και την χαρά που τον συνοδεύει.












