ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ

1

Συγγραφέας: 11ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ | Κατηγορία Χωρίς κατηγορία | , στις 07-05-2020

Κάθε χρόνο τη 2η Κυριακή του Μαΐου γιορτάζουν όλες οι ΜΑΝΟΥΛΕΣ του κόσμου. Φέτος μιας και μένουμε όλοι σπίτι μπορείτε με τα παιδιά σας ΜΑΝΟΥΛΕΣ να μιλήσετε και να κάνετε δραστηριότητες που αφορούν την ΜΑΜΑ.

Ας κάνουμε όμως μια ιστορική αναδρομή :

 • Στην αρχαία Ελλάδα, μια γιορτή ανοιξιάτικη ήταν αφιερωμένη στη Θεά Γαία (Μητέρα Γη), μητέρα των θεών και των ανθρώπων. Αυτή ήταν και η πρώτη μορφή εορτασμού της Μητέρας.
 • Τη γιορτή αυτή διαδέχθηκε η γιορτή η αφιερωμένη στην κόρη της Γαίας, τη Ρέα. Η Ρέα ήταν η σύζυγος του Κρόνου και η Μητέρα του Δία και όλων των Θεών της αρχαίας Ελλάδας.
 • Στη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, συναντάμε τη Γιορτή της Μητέρας ως γιορτή αφιερωμένη στη Θεά Κυβέλη, που γινόταν κάθε Μάρτιο.

Στη συνέχεια, φτάνουμε στην Αγγλία του 15ου-16ου αι. μ.Χ., όπου γιορταζόταν η «Mothering Sunday», δηλ. η «Κυριακή της Μητέρας», την 4η Κυριακή της Σαρακοστής, και ήταν αφιερωμένη στις μητέρες. Εκείνη τη μέρα όλοι οι υπηρέτες έπαιρναν από τα αφεντικά τους μία μέρα άδεια, για να επισκεφτούν τα σπίτια τους και να περάσουν την μέρα τους μαζί με τις μητέρες τους.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, στις αρχές του 20ού αιώνα, η δασκάλα Άννα Τζάρβις (Anna Jarvis) από τη Φιλαδέλφεια, αγωνίστηκε για την καθιέρωση της Γιορτής της Μητέρας, τη 2η Κυριακή του Μαΐου. Ήθελε να τιμήσει τη μητέρα της που αγωνίστηκε για τη συμφιλίωση Νοτίων και Βορείων Αμερικανών μετά τη λήξη του Αμερικανικού Εμφυλίου πολέμου το 1864. Οι αγώνες της Άννας Τζάρβις δικαιώθηκαν το 1914, όταν το Κογκρέσο όρισε την επίσημη εθνική Γιορτή της Μητέρας τη γιορτή αυτή.

Στην Ελλάδα, γιορτάστηκε για πρώτη φορά η Γιορτή της Μητέρας στις 2 Φεβρουαρίου του 1929, για να συνδυαστεί η Γιορτή αυτή με τη χριστιανική γιορτή της Υπαπαντής. Τελικά, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960, η γιορτή μεταφέρθηκε από τις 2 Φεβρουαρίου στη 2η Κυριακή του Μαΐου.

Πηγή: el.m.wikipedia.org

ΠΙΝΑΚΕΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ

Παρατηρήστε τους πίνακες με τα παιδιά σας .Ρωτήστε τα τι βλέπουν ; Πως νιώθουν βλέποντας τους πίνακες αυτούς; Τι συναισθήματα νιώθουν και γιατί ; Οι πίνακες είναι μια αφορμή για να σας πουν τα παιδιά τα συναισθήματα τους για εσάς. Γιατί σας αγαπούν ; Πότε αισθάνονται χαρούμενα πότε λυπημένα πότε θυμώνουν μαζί σας.

ΜΗΤΕΡΕΣ ΤΟΥ ΧΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ

Οι μανούλες σε όλες τις εποχές, παλιά και τώρα, σε όλα τα μέρη του κόσμου και κάτω από διάφορες συνθήκες  ήταν πάντα ίδιες… όχι εξωτερικά, δεν ήταν ίδια τα ρούχα τους και τα μαλλιά τους, αγαπούσαν όμως όλες τα παιδιά τους και τα φρόντιζαν πολύ.

Παρατηρήστε τις εικόνες με τα παιδιά . Τι βλέπουν ;  Εσείς τι κάνετε με τα παιδιά σας τον ελεύθερο χρόνο ; Τι τους αρέσει να κάνουν μαζί σας;

 

Ποίημα » Αν ήσουν»

Αν ήσουν, μανούλα, λουλούδι
τριαντάφυλλο θα ΄σουν τ΄Απρίλη
στα μαλλιά μου στολίδι ακριβό,
χαμογέλιο ανθισμένο στα χείλη.
Αν ήσουν , μανούλα τραγούδι,
της αγάπης θα ήσουν μπαλάντα,
στην καρδιά μου να δίνεις το χτύπο,
στη ζωή μου μελωδία για πάντα.
Αν ήσουν, μανούλα, αστέρι,
το λαμπρότερο θα ΄σουν στην πλάση,
στη χαραυγή μου ο αυγερινός,
κι αποσπερίτης σα σκοτεινιάσει.
Μα δεν είσαι, μανούλα, λουλούδι,
μήτε αστέρι, μήτε τραγούδι
είσαι όμως για μένα η μία,

και αγάπη και φως και μελωδία.

Read more at: http://taniamanesi-kourou.blogspot.com/2014/05/blog-post_2.html
Copyright © Tania Manesi

Αφού διαβάσετε το εξαιρετικό ποίημα για τη γιορτή της Μητέρας  πατήστε πάνω στον σύνδεσμο https://www.liveworksheets.com/c?a=c&l=ye&i=txcdzn&r=pe για να βρείτε online δραστηριότητες διδακτικής αξιοποίησης του ποιήματος.

Επίσης εκτυπώστε ή και φτιάξτε μόνοι σας τα παρακάτω φύλλα εργασίας και αφήστε τα παιδιά να φανταστούν και να ζωγραφίσουν.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

Ας φτιάξουν και τα παιδιά μια ζωγραφιά με την δική τους ΜΑΜΑ και να γράψουν Σ΄ΑΓΑΠΩ ΜΑΝΟΥΛΑ-ΜΑΜΑ ή ότι άλλο θέλουν αυτά και το όνομα τους . Μπορούν να τη στολίσουν με καρδιές όπως στην παρακάτω εικόνα ή όπως αλλιώς αυτά θέλουν.

Παράδειγμα

 

Επίσης μπορούν τα παιδιά να κάνουν μια κάρτα καρδία και να γράψουν ευχές μέσα και να την στολίσουν με ότι θέλουν

Παράδειγμα

και άλλες πολλές ιδέες με απλά υλικά

 

Αφήστε τα παιδιά σας να δημιουργήσουν ,φωτογραφίστε την προσπάθεια τους και στείλτε μας τα δημιουργήματα τους στο MAIL του σχολείου mail @11nip-ioann.ioa.sch.gr

μην ξεχάσουν να γράψουν το όνομα τους ώστε να τα ανεβάσουμε στο blog.

ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΜΑ

 

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΑΝΟΥΛΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΑΣ ΣΤΟ MAIL ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ mail @11nip-ioann.ioa.sch.gr

(1)

 • Ο/Η ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ λέει:

  ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ!

 • Top
  Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
  Αντίθεση
  Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων