Από το 2010, η πρώτη Τετάρτη του Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί να εορτάζεται ως «Παγκόσμια Ημέρα Μεγαλόφωνης Ανάγνωσης» για την προώθηση της ευαισθητοποίησης για το ζήτημα του αναλφαβητισμού σε παγκόσμιο επίπεδο. Φέτος, λοιπόν, με αφορμή την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου, είναι ευκαιρία να επισημάνουμε εν συντομία τα πολλαπλά οφέλη της ανάγνωσης και αφήγησης ιστοριών, παραμυθιών και διηγημάτων, καθώς επίσης και να θυμηθούμε ορισμένα βασικά στοιχεία που ενισχύουν τον διαπαιδαγωγικό χαρακτήρα αυτής της διαδικασίας.
- Η επαφή των παιδιών με ιστορίες, μύθους και παραμύθια αποτελεί έναν άμεσο τρόπο καλλιέργειας της δημιουργικής σκέψης. Η «εξερεύνηση» καινούργιων λογοτεχνικών κόσμων δημιουργεί ερεθίσματα, γεννά γόνιμους προβληματισμούς και καλλιεργεί τη φαντασία.
- Η μεγαλόφωνη ανάγνωση βιβλίων ενισχύει τις δεξιότητες που σχετίζονται με την επικοινωνία. Τα παιδιά συναντούν νέες λέξεις και εμπλουτίζουν το λεξιλόγιό τους, διευκολύνονται στην περιγραφή και στην ερμηνεία γεγονότων και κατανοούν βαθύτερα τις λειτουργίες και τα σχήματα της γλώσσας.
- Η διαδικασία της ανάγνωσης ενός βιβλίου σε ένα παιδί αποτελεί μια άσκηση που ενισχύει τον συναισθηματικό δεσμό «ενήλικα – παιδιού» και παράλληλα σας διασφαλίζει ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά σας.
- Ο κόσμος των βιβλίων αποτελεί παράθυρο στον κόσμο της γνώσης. Συνεπώς, όσο μεγαλύτερη επαφή έχουν τα παιδιά με τη λογοτεχνία, τόσο περισσότερο εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους, αλλά και την κοινωνική τους συνείδηση.
Τι μπορώ να κάνω;
- Διαβάστε βιβλία στα παιδιά σας. Διηγηθείτε ακόμα και ιστορίες από το μυαλό σας. Απολαύστε τη διαδικασία και περάστε όμορφα.
- Αφιερώστε δέκα λεπτά από την καθημερινή σας ρουτίνα για τον σκοπό αυτόν. Δεν είναι απαραίτητο κάθε μέρα να ολοκληρώνετε το βιβλίο που επιλέξατε. Ακολουθήστε τη διάθεσή σας. Μπορείτε να συνεχίσετε την αφήγησή σας την επόμενη μέρα, εβδομάδα ή και μήνα J… Μπορείτε επίσης ένα βιβλίο που σας άρεσε πολύ να το διαβάσετε ξανά και ξανά…
- Επεξεργαστείτε και συζητείστε το βιβλίο που διαβάζετε με το παιδί. Δείτε το εξώφυλλο, μιλήστε για όσα σας άρεσαν, κοιτάξτε τις εικόνες.
- Εάν οι συνθήκες της ανάγνωσης το επιτρέπουν, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας χρησιμοποιήστε το δάχτυλό σας για να δείξετε τη φορά της γραφής/ανάγνωσης.
- Διαλέξτε έναν χώρο που σας κάνει να νιώθετε όμορφα για να αφηγηθείτε την ιστορία που έχετε επιλέξει.
- Προσπαθήστε να μη διαβάζετε μονότονα. Οι μιμήσεις, οι αλλαγές στο χρώμα της φωνής και η έκφραση συναισθημάτων ενεργοποιούν το ενδιαφέρον των παιδιών.
Το σχολείο μας φέτος έχει θέσει την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας ως βασικό στόχο της δράσης του. Για τον σκοπό αυτό έχουμε ξεκινήσει τη Δανειστική μας Βιβλιοθήκη, φτιάξαμε κάρτες για τα μέλη της Βιβλιοθήκης μας, εγκαινιάσαμε και εντάξαμε τη «Βαλίτσα του Αναγνώστη» στη σχολική μας ρουτίνα, φιλοξενήσαμε τον συγγραφέα Πάνο Χριστοδούλου… και σύντομα έχουμε προγραμματίσει επίσκεψη στη βιβλιοθήκη της Αγίας Παρασκευής.