ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

0

Συγγραφέας: 11ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ | Κατηγορία Χωρίς κατηγορία | , στις 27-04-2020

Αγαπημένα μας παιδιά

Πάμε  να συνεχίσουμε τις δραστηριότητες μας. Μπορεί το Πάσχα να τελείωσε, αλλά  τώρα  πλησιάζει η

  Πρωτομαγιά

Εάν είμαστε στο σχολείο θα μιλούσαμε για τη γιορτή της Πρωτομαγιάς , τα ήθη και τα έθιμα της.

Η Πρωτομαγιά έχει τις ρίζες της στα αρχαία χρόνια. Είναι η πρώτη μέρα του Μαΐου  και η γιορτή της Άνοιξης.  Ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς σηματοδοτεί την τελική νίκη της Άνοιξης έναντι του χειμώνα. Η αρχαιότατη γιορτή της Πρωτομαγιάς  συνεχίστηκε στο διάβα των αιώνων με επισημότητα, και με διάφορες μορφές και εκδηλώσεις.  Μια από τις  παλαιότερες γιορτές, ήταν τα Ανθεστήρια, η γιορτή των  λουλουδιών, η πρώτη επίσημη γιορτή ανθών στην Ελλάδα.

Αυτά κ αι περισσότερα θα λέγαμε αν είμασταν στο σχολείο, τα οποία αν θέλετε και πάλι  να διαβάσετε, μπορείτε να επισκεφθείτε την ηλεκτρονική τάξη  (e class) του σχολείου μας, (  Η ηλεκτρονική μας τάξη έχει εμπλουτιστεί  εκτός από την  Πρωτομαγιά, με δύο ακόμα σχέδια μαθήματος : Τα έντομα και τις Αισθήσεις) , στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο στη παρακάτω διεύθυνση:

 

https://eclass.sch.gr/modules/auth/opencourses.php?fc=11517

Επίσης θα φτιάχναμε στεφάνι με αληθινά λουλούδια  που θα μας έφερναν οι μαθητές μας για να στολίσουμε την εξώπορτα του σχολείου. Ακόμα  θα ζωγραφίζαμε στεφάνια ή θα  τα κατασκευάζαμε με διάφορα υλικά.(χαρτόνια κανσόν ή βελουτέ, κορδέλες, σύρματα πίπας κά.)

Το ίδιο θα θέλαμε να κάνουν τα παιδιά και τώρα. Να ζωγραφίσουν στεφάνια ή  καλάθια με λουλούδια  ή μπουκέτα  με  λουλούδια ,ή οτιδήποτε παραπέμπει στην Πρωτομαγιά. Ό,τι φτιάξουν θα μας το στείλετε εσείς οι γονείς  στο padlet :

https://padlet.com/11onipchalk/Bookmarks

 

Το  padlet  μας θα αλλάξει όνομα πια  και θα λέγεται :

«Οι Ζωγραφιές της Πρωτομαγιάς»

και θα γίνουν οι ζωγραφιές αυτές ένα ακόμα ηλεκτρονικό βιβλίο, που θα απολαύσετε με τα παιδιά.

Πριν όμως – και για να βοηθηθούν τα παιδιά ώστε να εμπνευστούν  – μπορείτε να παρακολουθήσετε μια παρουσίαση με Πίνακες Ζωγραφικής που δημιούργησα στο Prezi. Ταυτόχρονα είναι ευκαιρία να μιλήσετε για τα ήθη και τα  έθιμα της Πρωτομαγιάς, στη διάρκεια των χρόνων. Επειδή οι Πίνακες είναι αρκετοί αν επιθυμείτε   μπορείτε  να τους δείτε τμηματικά.

Η διεύθυνση του Prezi είναι:

https://prezi.com/view/43tXGSbDqqydz1R0nJ43/

 

(Λίγα λόγια για το Prezi , για όσους δεν το γνωρίζουν):

Το Prezi είναι μια  διαδικτυακή  εφαρμογή παρουσιάσεων,  -όπως το power point- ,αλλά πιο ευέλικτη. Το Prezi χρησιμοποιεί μια προσέγγιση που βασίζεται σε καμβά.  Δηλαδή, έχει ένα μεγάλο καμβά όπου  η παρουσίασή μετακινείται ελεύθερα σε αυτόν με διαδοχικές εστιάσεις που αναδεικνύουν το περιεχόμενο.

Για να δείτε την παρουσίαση, χρησιμοποιήστε τα βέλη στο κάτω μέρος – της οθόνης του καμβά  – , προκειμένου  να περιηγηθείτε,  πάνω στην οθόνη , ή εναλλακτικά  μπορείτε να αποφασίσετε εσείς με ποια σειρά θα δείτε τους πίνακες, απλά κάνοντας  zoom in  και zoom out επάνω τους. Εστιάζοντας δηλαδή πάνω σε κάποιον πίνακα.

(  1.Υπάρχει ενδεχόμενο να αργήσει να φορτώσει  η εφαρμογή την παρουσίαση.

  1. Εάν δεν βλέπετε τα βέλη στο κάτω μέρος  της  οθόνης ,  πιθανότατα να κρύβονται   πίσω από την ενημέρωση για τα  cookies. Αν είναι έτσι πατήστε το  x για να φύγει η ενημέρωση.)

Εδώ παραθέτω κάποιες ενδεικτικές ερωτήσεις, που ενδεχομένως να σας βοηθήσουν στην επεξεργασία των πινάκων.

Τι σε εντυπωσιάζει σε αυτόν τον πίνακα;

Τι χρώματα χρησιμοποιεί κυρίως ο καλλιτέχνης;

Τι βλέπεις ; Ανθρώπους , φύση κλπ

Που βρίσκονται οι άνθρωποι;

Πως είναι τα ρούχα που φορούν οι άνθρωποι; Μοιάζουν με αυτά που φορούμε εμείς; σε τι ναι ή σε τι όχι.

Τι να αισθάνονται άραγε οι άνθρωποι που βλέπεις;……….γιατί το πιστεύεις αυτό;

Πόσους ανθρώπους βλέπεις  στον πίνακα;

ή πόσα στεφάνια ή μουσικά όργανα;  κλπ  και όποιες βέβαια ερωτήσεις σκεφθείτε εσείς.

Αφήνουμε  επίσης, τα παιδιά να διατυπώσουν και κείνα τα δικά τους ερωτήματα και να κάνουν τις δικές τους εικασίες ή να αναπτύξουν τα δικά τους επιχειρήματα. Διαβάζουμε και τα ποιήματα που υπάρχουν στην παρουσίαση.

Ελπίζω να ήταν κατατοπιστικές οι οδηγίες.

Ζαχαρή   Ζωή

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση