Φτιάχνουμε “λαζαράκια” και λέμε τα κάλαντα του Λαζάρου!

0

Συγγραφέας: 11ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ | Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ, ΠΑΣΧΑ | , στις 10-04-2020

Αύριο ξημερώνει Σάββατο του Λαζάρου. Αν είμαστε στο σχολείο θα είχαμε
πολλά να πούμε και να κάνουμε! Σήμερα Παρασκευή θα πηγαίναμε σε όλη τη
γειτονιά του νηπιαγωγείου, όπως κάθε χρόνο και θα λέγαμε τα κάλαντα
του Λαζάρου, μιας και την επόμενη μέρα θα ήταν κλειστά τα σχολεία. Θα
είχαμε στολίσει το καλάθι μας με λουλούδια που θα έφερναν τα παιδιά
στο σχολείο από το σπίτι. Θα του προσθέταμε ως τη μέση χόρτο για να
μην μας σπάσουν τα αυγά, που θα μας φίλευαν. Στο σχολείο όλα τα παιδιά
μαζί θα μοιράζονταν τα «καλούδια» που θα είχαμε μαζέψει.
Δεν πειράζει να είμαστε καλά του χρόνου και να τα πούμε όλοι μαζί!
Για να είμαστε όμως επίκαιροι και να ευθυμήσουμε λίγο σας αποστέλλουμε
το url  με τα κάλαντα για να τα πείτε κι εσείς αύριο μεταξύ σας η
οικογένεια

https://www.youtube.com/watch?v=00QQrBLo2DU ( κάντε δεξί
κλικ και πατήστε άνοιγμα υπερ – σύνδεσης). ! Βγείτε και στο μπαλκόνι
να τα πείτε να τα ακούσουν και οι άλλοι  φίλοι, από τα δικά τους
μπαλκόνια! Ωραία που θα είναι! Ραντεβού στις 11 η ώρα!
Επίσης σας στέλνουμε την συνταγή που θα φτιάχναμε τα «λαζαράκια».

ΛΑΖΑΡΑΚΙΑ

ΥΛΙΚΑ:
1 ΚΙΛΟ ΑΛΕΥΡΙ ΣΚΛΗΡΟ (ΓΙΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ)
1/2 ΦΛΙΤΖΑΝΙ ΖΑΧΑΡΗ
2 ΦΛΙΤΖΑΝΙΑ ΣΤΑΦΙΔΕΣ
1 ΦΛΙΤΖΑΝΙ ΨΙΛΟΚΟΜΜΕΝΑ ΚΑΡΥΔΙΑ
2 ΦΑΚΕΛΑΚΙΑ ΞΗΡΗ ΜΑΓΙΑ
2 ΚΟΥΤΑΛΑΚΙΑ ΤΟΥ ΓΛΥΚΟΥ ΚΑΝΕΛΛΑ
ΓΑΡΙΦΑΛΑ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Παίρνουμε ένα ποτήρι χλιαρό νερό και διαλύουμε τη μαγιά. Ρίχνουμε το
αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ ή σε μια πλαστική λεκάνη. Κάνουμε μια
γουβίτσα στη μέση και ρίχνουμε τη ζάχαρη, το λάδι και τη διαλυμένη
μαγιά. Ζυμώνουμε και αφήνουμε και τα παιδιά να ζυμώσουν προσθέτοντας
χλιαρό νερό, μέχρι η ζύμη να γίνει αρκετά σφιχτή. Προσθέτουμε τα
καρύδια, τις σταφίδες, την κανέλλα και ζυμώνουμε καλά. Η ζύμη δεν
πρέπει να κολλάει στα χέρια μας.
Μόλις η ζύμη ετοιμαστεί, δίνουμε στα παιδιά από ένα μικρό μπαλάκι και
τους ζητάμε να το κάνουν ανθρωπάκι. Αν θέλουμε περισσότερη ευκολία,
μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κουπ-πατ και τοποθετούν τα λαζαράκια τους
σε λαδόκολλα πάνω στο ταψί. Για μάτια και στόμα βάζουμε γαρίφαλα.
Ανάβουμε το φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία (40 – 50 βαθμούς Κελσίου) και
τα αφήνουμε μέχρι η ζύμη να φουσκώσει. Στη συνέχεια ανεβάζουμε το
φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου και τα ψήνουμε, έως ότου ροδίσουν.
Ανακτήθηκε από:
https://www.kindykids.gr/teachers-material/easter/485-pasxalines-syntages.html
Καλή σας επιτυχία και καλή όρεξη!

Λίγα λόγια για τα “λαζαράκια”.

Για την ψυχή του Λαζάρου οι γυναίκες
ζυμώνουν ανήμερα το πρωί του Σαββάτου ειδικά κουλουράκια, τα οποία τα
ονομάζουν «Λαζαράκια», «Λαζάρηδες» ή αλλιώς και «Λαζαρούδια». Στα
«λαζαράκια» δίνουν το σχήμα ανθρώπου σπαργανωμένου, όπως ακριβώς
παριστάνεται ο Λάζαρος στις εικόνες. Όσα παιδιά έχει η οικογένεια
τόσους «λαζάρηδες» πλάθουν και στη θέση των ματιών βάζουν δυο γαρίφαλα.
Στην Κω, η παράδοση ήθελε κάποτε τις αρραβωνιασμένες κοπέλες να
φτιάχνουν ένα λαζαράκι σε μέγεθος μικρού παιδιού, γεμισμένο με χίλια
δυο καλούδια και κεντημένο σχεδόν σαν τις κουλούρες του γάμου, για να
το στείλουν στο γαμπρό. Ανακτήθηκε
από:https://www.news247.gr/koinonia/paradosiaka-lazarakia-gia-ton-lazaro-pos-tha-ta-ftiaxeis.7620799.html

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση