Με αφορμή την εποχή του μαζέματος της ελιάς μελετήσαμε το σπουδαίο αυτό δέντρο και τον ιδιαίτερο συμβολισμό του για την Ελλάδα. Τα παιδιά γνώρισαν το δέντρο της ελιάς (κορμός, φύλλα, καρπός). Έμαθαν πότε μαζεύουμε τις ελιές και τη διαδικασία μετατροπής τους σε λάδι (παραδοσιακός και σύγχρονος τρόπος παραγωγής). Στη συνέχεια τοποθέτησαν εικόνες στη σειρά κι αφηγήθηκαν τη διαδικασία παραγωγής, εμπλουτίζοντας το λεξιλόγιο τους (ράβδισμα, λιοτρίβι, παραγωγή), Μέτρησαν τις ελιές σε κάθε κλαδί και μετά διαπίστωσαν ποιος έχει τις περισσότερες. Το λάδι βρίσκεται στη βάση της μεσογειακής μας διατροφής μαζί με τα φρούτα και τα λαχανικά. Τα παιδιά δοκίμασαν το “χρυσάφι της γης” (γευσιγνωσία), βουτώντας ψωμάκι και τρώγοντας ελίτσες. Τέλος, κάναμε το πείραμα με το λάδι και το νερό. Εξετάσαμε εάν αναμιγνύονται τα υλικά μεταξύ τους και ο καθένας κατέγραψε το αποτέλεσμα στο χαρτί του.




















