11ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΙΓΑΛΕΩ

Μήνας: Σεπτέμβριος 2023

ΣΧΟΛΙΚΟ ΚΟΛΑΤΣΙΟ

Ξεκίνησε η νέα χρονιά και τα παιδιά θα καταβάλουν προσπάθειες για να προσαρμοστούν στο καινούργιο περιβάλλον, να κάνουν φιλίες, να δυναμώσουν το σώμα  τους και  να  ρουφήξουν νέες γνώσεις. Την απαιτούμενη ενέργεια θα τους την δώσει ένα καλό πρωινό στο σπίτι και ένα χορταστικό κολατσιό στο σχολείο.

Παρακάτω θα βρείτε  κάποιες καλές πρακτικές που ευχόμαστε να σας φανούν χρήσιμες στην πορεία της σχολικής μας χρονιάς , μα και γενικότερα.

Βάλτε το παιδί σας στο παιχνίδι της διατροφής! Οι γνώσεις για τις τροφές και την αξία της θρέψης αυξάνουν το σχετικό ενδιαφέρον του παιδιού και οι γευστικές του προτιμήσεις ωριμάζουν καθώς μεγαλώνει. Οι δεξιότητες του να συμμετέχει στην προετοιμασία του γεύματος και να τρώει μόνο του( χωρίς να το κουταλιάζει ένας ενήλικας) πρέπει να ενθαρρύνονται ώστε να μην γίνει ένας παθητικός δέκτης τροφής.

Δεν είναι μύθος ότι το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας. Φροντίστε να εξασφαλίσετε λίγο χρόνο  για να βάλει κάτι στο στομάχι του, είτε είναι ένα ποτήρι γάλα, είτε γιαούρτι με δημητριακά, είτε μια φέτα ψωμί με μέλι. Ειδάλλως, μετά από μια ώρα η κοιλίτσα του θα γουργουρίζει και η σκέψη του θα είναι στην ώρα του κολατσιού αντί του μαθήματος.

Το κολατσιό που επιλέγεται για να πάρει μαζί του στο σχολείο πρέπει να είναι υγιεινό, νόστιμο, χορταστικό και θελκτικό. Δηλαδή Σπιτικό! Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προσθέσετε στη λίστα με τα ψώνια της εβδομάδας τα απαραίτητα υλικά και να αφιερώσετε λίγο χρόνο στην προετοιμασία του από βραδύς. Αν το αφήσετε για την τελευταία στιγμή θα καταλήξετε με ένα σνακ περιπτέρου που απλά θα γεμίσει την κοιλιά του παιδιού, χωρίς να το θρέψει.

Προσπαθήστε να μην επαναλαμβάνεστε με το ίδιο γεύμα όλη την εβδομάδα γιατί θα υπάρξει κορεσμός. Βάλτε ποικιλία για μεγαλύτερη απόλαυση.

Δώστε σημασία στο σερβίρισμα καθώς πρώτα χορταίνει το μάτι! Ένα χαριτωμένο ταπεράκι και μια πετσέτα με το αγαπημένο του σχέδιο είναι μια εικόνα που προδιαθέτει το παιδί θετικά. Προσπαθήστε να υπάρχει ποικιλία στα χρώματα, στα σχήματα και στις υφές  των τροφών. Επί παραδείγματι κόψτε τα φρούτα σε κομματάκια και κάντε ένα ωραίο γαρνίρισμα με μέλι, ξηρούς καρπούς, κανέλα ή ό,τι νομίζετε καλύτερα εσείς. Είναι το κλειδί γιατί προσφέρει διατροφικά οφέλη και αυξάνει το ενδιαφέρον του παιδιού για την διατροφή. Μακροπρόθεσμα, με την ενθάρρυνση μας να δοκιμάζει νέες τροφές  αποφεύγουμε την πιθανότητα να δημιουργήσουμε ένα παιδί μίζερο στο φαγητό.

Βάλτε ποσότητα που αναλογεί στο παιδί σας. Μην υπερβάλλετε γιατί το παιδί μπουχτίζει στην εικόνα ενός ή δύο παραγεμισμένων τάπερ. Εξηγείστε του ότι μπορεί να φάει όσο θέλει και δεν είναι υποχρεωμένο να το αδειάσει.

Μην ξεχνάτε την ενυδάτωση. Οι έρευνες δείχνουν ότι έστω και μια μικρή αφυδάτωση οδηγεί σε μειωμένη  συγκέντρωση και χειρότερες επιδόσεις. Το νεράκι είναι η πρώτη και καλύτερη επιλογή. Αποφύγετε τους χυμούς με ζάχαρη και τα αναψυκτικά που στερούν παρά προσφέρουν στο παιδί.

      ΚΑΛΗ ΤΟΥΣ ΟΡΕΞΗ!

 My midnight snack

ΠΡΩΤΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Αγαπητοί γονείς

Τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του νηπιαγωγείου υπάρχει κάποιες φορές λίγο άγχος από γονείς και παιδιά, ιδιαίτερα όσα φοιτούν πρώτη φορά στο νηπιαγωγείο.

Για ένα ομαλό ξεκίνημα σας προτείνουμε

  • Να δημιουργήσετε ένα θετικό κλίμα στο σπίτι λέγοντας στο παιδί ότι το σχολείο είναι μία καλή ευκαιρία για νέους φίλους και πολύ παιχνίδι
  • Να το καθησυχάσετε βεβαιώνοντάς το ότι κάθε μέρα στο σχόλασμα θα είναι έγκαιρα ο συνοδός του εκεί
  • Να εμφυσήσετε ένα αίσθημα εμπιστοσύνης προς την εκπαιδευτικό εξηγώντας του ότι η νηπιαγωγός είναι εκεί για να ακούσει τις απορίες, τις ανάγκες και τα συναισθήματά του.
  • Να διαβάσετε τον Εσωτερικό Κανονισμό του Σχολείου που θα σας αποσταλεί ηλεκτρονικά και να τον αποθηκεύσετε για να ανατρέξετε μελλοντικά αν χρειαστεί.
  • Να συμμετέχετε στις ενημερωτικές συναντήσεις που αποσαφηνίζουν απορίες, δημιουργούν κλίμα συνεργασίας και έχουν ως κοινό στόχο γονέων – εκπαιδευτικών την πρόοδο του παιδιού.

1035653 696x435 1

ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ !

Η νέα μας χρονιά ξεκινάει την Δευτέρα, 11 Σεπτεμβρίου 2023, με τον Αγιασμό του νηπιαγωγείου μας στον προαύλιο χώρο, στις 10.00 το πρωί.

kali xronia 2 700x375 1

Υποστηριζόμενο από blogs.sch.gr & Θέμα βασισμένο στο Lovecraft από τον Anders Norén

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση