αφίσα συνεργατική

Έργο eTwinning με τίτλο:

“Τοπικά περιβαλλοντικά θέματα: ενεργοί πολίτες αναζητούν, διερευνούν, παρουσιάζουν, συζητούν, προτείνουν”

Το 11ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το 4ο Γυμνάσιο Πτολεμαΐδας και το Γυμνάσιο Ανδρίτσαινας υλοποίησε  έργο eTwinning με τίτλο “Τοπικά περιβαλλοντικά θέματα: ενεργοί πολίτες αναζητούν, διερευνούν, παρουσιάζουν, συζητούν, προτείνουν“.

Μέλη της παιδαγωγικής ομάδας του έργου εκ μέρους του 11ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης ήταν οι εκπαιδευτικοί: Σταυρή Γαρυφαλλιά  ΠΕ04.01 (Διαχειρίστρια), Θάνου Δέσποινα ΠΕ02, Παπαλαζάρου Νικόλαος ΠΕ82.

Το Έργο

Μέσω του έργου δόθηκε η ευκαιρία σε εκπαιδευτικούς και μαθητές του Γυμνασίου να προσεγγίσουν περιβαλλοντικά ζητήματα του τόπου τους, αρνητικού ή θετικού χαρακτήρα, με ενδιαφέρον και διερευνητική διάθεση.  Ασχολήθηκαν με θέματα που επιθυμούν να διορθώσουν, να προτείνουν λύσεις όπως η ρύπανση του φυσικού περιβάλλοντος λόγω των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, η κατασπατάληση των φυσικών υδάτινων πηγών και άλλα που θέλουν να αναδείξουν και να ενισχύσουν, όπως το αστικό πράσινο, η αστική γεωργία, η απολιγνιτοποίηση περιοχών, όπως αυτής της περιοχής της Εορδαίας. Στοιχεία του περιβάλλοντος που το ομορφαίνουν κι άλλα που το ασχημαίνουν.  Ως ενεργοί πολίτες τα διερευνούν, τα συζητούν με τους άλλους e-twinners, τα συνδέουν με τους 17 παγκόσμιους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης. Τα μέλη του έργου κατέγραψαν τις απόψεις τους σε συνεργατικά εργαλεία, συμμετείχαν σε συνεργατικούς σχολιασμούς, ασχολήθηκαν μεταξύ των άλλων με συνεργατική ποίηση, κατασκευή συνεργατικής αφίσας, δημιουργία βιντεοπαρουσιάσεων. Πλήθος μαθητικών δημιουργιών των συνεργαζομένων σχολείων αναρτήθηκαν στις σελίδες του έργου, με μερικά από αυτά να συμμετέχουν σε πανελλήνιους  και διεθνείς διαγωνισμούς όπως του Bravo Schools 2022, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, του κοινωφελούς Ιδρύματος Ι. Λασκαρίδη, της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης (FEE) και να διακριθούν ή βραβευθούν.