«Ξεκίνησε ο Οδυσσέας

να φτιάχνει τη σχεδία

να φύγει θέλει γρήγορα

από την Ωγυγία…»

Πρόκειται για δράση που πραγματοποιήθηκε με τους μαθητές και τις μαθήτριες των τριών τμημάτων της Α΄ γυμνασίου στα πλαίσια του μαθήματος των αρχαίων ελληνικών από μετάφραση (Οδύσσεια).

Οι μαθητές μας εργάστηκαν ατομικά και ομαδικά, τόσο στο φυσικό μας χώρο, το σχολείο, πριν απομακρυνθούμε λόγω της πανδημίας, όσο και στο σπίτι χρησιμοποιώντας τόσο τη σύγχρονη, όσο και την ασύγχρονη εκπαίδευση και τις δυνατότητες που μας παρέχει, παρά τους περιορισμούς της.

Έχοντας προχωρήσει αρκετά στην προσέγγιση του ομηρικού κειμένου και αποκρυπτογραφήσει το χαρακτήρα του Οδυσσέα μέσα από τα λόγια και τις πράξεις του, ζήτησα αρχικά από τους μαθητές/τριες να αποδώσουν τη μορφή του κεντρικού ήρωα όπως θεωρούσαν προσφορότερο. Τα παιδιά ανέβασαν στον ηλεκτρονικό μας πίνακα, τα πρωτάκια (https://padlet.com/despoinathanoy) ζωγραφιές, ποιήματα, κολάζ κ.λ.π.

Στη συνέχεια τους έδωσα τον παραπάνω τίτλο (Ξεκίνησε ο Οδυσσέας….) και τους ζήτησα να συνεχίσουν όπως ήθελε ο καθένας. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα κάποιοι μαθητές/τριες να συνεχίσουν το ποίημα, άλλοι να εμπνευστούν από το κείμενο του Ομήρου και να γράψουν δικά τους ποιήματα σχετικά με τον Οδυσσέα και τη δράση του και κάποιοι να κατασκευάσουν τη σχεδία του Οδυσσέα με διάφορα υλικά. Οι εργασίες των παιδιών ανέβηκαν στο padlet τα πρωτάκια (https://padlet.com/despoinathanoy).

Δεν σταματήσαμε όμως, αλλά επιστρέφοντας στο σχολείο, κάπου εκεί στις αλκυονίδες μέρες αποφασίσαμε να ρίξουμε τις σχεδίες μας στο νερό για να δούμε και την επιδεξιότητά μας ως ναυτικοί. Όπως βλέπετε από το φωτογραφικό υλικό είμαστε έτοιμοι να βγούμε στο ανοιχτό πέλαγος σαν τον Οδυσσέα.

Όταν άρχισε το καλοκαίρι, πρώτη φορά στο σχολείο Ιούνιο με μαθήματα αποφασίσαμε ότι το μάθημα στην αυλή ήταν το πλέον ενδεδειγμένο. Έτσι βγήκαμε έξω, κάναμε το μάθημά μας, χαρήκαμε τη φύση και προετοιμάσαμε ένα μικρό θεατρικό. Οι μαθητές και οι μαθήτριές μας δραματοποίησαν εξαιρετικά την επιστροφή του Οδυσσέα και τη συνάντησή του με τον Άργο αλλά και τη συνάντηση του κεντρικού ήρωα με την Πηνελόπη.

Μέρος των δράσεών μας μπορείτε να δείτε στο padlet  των δράσεών μας και τα πρωτάκια https://padlet.com/despoinathanoy.

Εύχομαι μια καλή και δημιουργική χρονιά για όλους μας.

Θάνου Δέσποινα

Φιλόλογος- Θεολόγος