Στο πλαίσιο του μαθήματος Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας τις τρεις σχολικές χρονιές (2018-2021) από την Α΄ ως την Γ γυμνασίου υλοποιήθηκε η δράση της  φιλαναγνωσίας. Οι μαθητές/τριες ασχολήθηκαν με την ανάγνωση μυθιστορημάτων με ιστορικό πλαίσιο αντίστοιχο με το μάθημα της ιστορίας της τάξης τους (ένα σε κάθε τετράμηνο)  ώστε να επιτευχθεί διαθεματική προσέγγιση λογοτεχνίας-ιστορίας, με στόχο να αποκτήσουν επίγνωση της  επίδρασης που έχουν οι ιστορικές συνθήκες στη ζωή των ανθρώπων.

         Ως επίλογος και ανακεφαλαίωση της παραπάνω δράσης την Τετάρτη 09 Ιουνίου στις 19.00-21.00  μμ. πραγματοποιήθηκε  εξ αποστάσεως συνάντηση των μαθητών/-τριών της Γ΄ Γυμνασίου με τον συγγραφέα Γιάννη Καλπούζο, του οποίου τα περισσότερα μυθιστορήματα έχουν ιστορικό πλαίσιο.  Οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήματα και να συνομιλήσουν με το συγγραφέα σε μια ελεύθερη συζήτηση σχετικά με τη λογοτεχνία, τη συγγραφή, την ανάγνωση, την ιστορία και άλλα θέματα που τους απασχολούν, ενώ διάβασαν δημιουργικές εργασίες τους που σχετίζονταν με έργα του συγγραφέα. Ο κ. Καλπούζος, με σεμνότητα κι ενδιαφέρον για τον κάθε συνομιλητή του χωριστά, ξενάγησε τους μαθητές/τριες στον κόσμο της συγγραφής και προπάντων έγινε δέκτης και των δικών τους έργων, σε μια συμβολική εναλλαγή ρόλων πομπόύ-δέκτη.  Ήταν μία συνάντηση που έστω εξ αποστάσεως έδωσε την ευκαιρία στο συγγραφέα και τους νεαρούς αναγνώστες να επικοινωνήσουν και να ανταλλάξουν αναγνωστικές εμπειρίες.

Γ. ΚΑΛΠΟΥΖΟΣ

          Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Καλπούζο για την ευγενική συμμετοχή του και τη φιλόλογο του σχολείου μας κ. Χρίστου που υλοποίησε τη δράση της  φιλαναγνωσίας και διοργάνωσε τη συνάντηση με το συγγραφέα. Θερμά συγχαρητήρια στους μαθητές και στις μαθήτριές μας για την προθυμία που επέδειξαν.

 

Η Διευθύντρια του 11ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης

Γεωργία Γαρέζου