Το 11ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης στο Συνέδριο με θέμα «Μετάβαση σε ένα κλιματικά ουδέτερο μέλλον» Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα  9-11/5 2023


εικόνα Viber 2023 10 13 10 50 54 420

Για τρεις ημέρες τον Μάιο του 2023 συναντήθηκαν συνολικά 350 παιδιά διαφορετικών ηλικιών (10-15 ετών) από 22 σχολεία της Ελλάδας, της Γερμανίας και των Δυτικών Βαλκανίων, με μια κοινή αποστολή: Να χτίσουν με τις ιδέες τους ένα συλλογικό όραμα για την πόλη που ονειρεύονται και θέλουν να ζήσουν. Αυτή η εκδήλωση ήταν ένα από τα σύγχρονα Μυστήρια Μετάβασης που έλαβαν χώρα στην Ελευσίνα, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2023, όπου και δόθηκαν απαντήσεις στα παραπάνω και πολλά άλλα ερωτήματα.

Η ιδέα και η υλοποίηση του Συνεδρίου με θέμα «Μετάβαση σε ένα κλιματικά ουδέτερο μέλλον» προέκυψε από τη συνεργασία τεσσάρων Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), που συντόνισε το όλο εγχείρημα, υπό την Αιγίδα του ΥΠΕΠΘ και με την οικονομική συνδρομή του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομικών Υποθέσεων και Κλιματικής Δράσης, του Προγράμματος European Climate Initiative (EUKI) και της «2023 ΕΛΕΥΣΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ». Η ιδέα αυτή δουλεύτηκε μέσω εργαστηρίων οραματισμού πριν το Συνέδριο σε κάθε σχολείο, έγινε πράξη στην Ελευσίνα και τώρα ξεκινάει το ταξίδι της διάδοσής της μέσα από ένα βίντεο – μαρτυρία αυτής της εμπειρίας, με την ελπίδα να εμπνεύσει και να ενδυναμώσει σχολεία, πόλεις, πολιτιστικούς οργανισμούς και να αποτελέσει παρακαταθήκη σε κάθε τοπική κοινότητα για δράση για το κλίμα εδώ και τώρα.

Ο δε Μιχαήλ Μαρμαρινός, Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2023 ΕΛΕΥΣΙΣ, σφράγισε τη νοηματοδότηση του Συνεδρίου, τη μετάβαση από το παρελθόν στο μέλλον, τη σύνδεση με την πολιτιστική κληρονομιά, απευθυνόμενος στους μαθητές: «Σε αυτή την πόλη των Μυστηρίων, αυτή την πόλη των μυήσεων, τώρα εσείς είστε το Μυστήριο. Αυτό που κάνατε εδώ, είναι μύηση. Μια μύηση στη χαρά και στο καλό. Το καλό έρχεται για το μέλλον. Γιατί εσείς είστε το μέλλον. Είστε η πραγματική, η ουσιαστική Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης».

Η μεγάλη αυτή συνάντηση των παιδιών, η ανακάλυψη μιας νέας πόλης, οι συζητήσεις, το ομαδικό πνεύμα, η καλλιτεχνική έκφραση και τέλος η συλλογική δράση με επιστέγασμα τη δυναμική παρέμβαση στον Δήμο, ξεπερνούν την έννοια του συνεδρίου και ανοίγουν προοπτικές για νέες μορφές οραματισμού σε μια πόλη.

Το βίντεο είναι διαθέσιμο με Ελληνικούς και Αγγλικούς υπότιτλους στον σύνδεσμο:

Μια πιο συνοπτική μορφή υπάρχει επίσης διαθέσιμη στον σύνδεσμο: