A20. A practical guide of environmentally friendly behavior to be designed in our science school labs, also with the participation of teachers and specialists

 

Activity A20

 

A practical guide of environmentally friendly behavior to be designed in our science school labs, also with the participation of teachers and specialists

 

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα παιδιά ενθουσιάζονται με δραστηριότητες που εξιτάρουν τη φαντασία και ξεδιπλώνουν τη δημιουργικότητα τους.

 

Για αυτό το λόγο ένας από τους πρωταρχικούς στόχους του Προγράμματος, ήταν να εξοικειωθούν και να εξασκηθούν οι μαθητές σε απλές μεθόδους ανακύκλωσης που θα μπορούσαν να τις εφαρμόσουν ακόμη και στο σπίτι τους, και να τις διευρύνουν ή και να τις βελτιώσουν χρησιμοποιώντας τη φαντασία και τη δημιουργικότητα τους.

 

Κρίναμε ότι το πιο εποικοδομητικό για τους μαθητές μας θα ήταν να υλοποιηθεί μια τέτοια δραστηριότητα σε πολυεθνικό επίπεδο. Για αυτό το λόγο, στη 2nd LTTA που έγινε στην Ελλάδα, εστιάσαμε σε αυτό ακριβώς το σημείο.

 

Η καθηγήτρια της χημείας του 11ου Γυμνασίου Λάρισας, κυρία Φοίβη Μπαλωτή, σε συνεργασία με τον Υπεύθυνο του ΕΚΦΕ Λάρισας, κύριο Δημήτριο Νάκο, επέλεξαν τις πειραματικές μεθόδους ανακύκλωσης και έκαναν δοκιμές για την εκτέλεση τους σε σχολικό επίπεδο. Οι έλληνες μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες και, αρχικά, διδάχθηκαν τις μεθόδους αυτές στο σχολείο τους. Κατά τη διάρκεια της 2nd LTTA στη Λάρισα, όλοι οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες και συμμετείχαν στην εκτέλεση των πειραμάτων ανακύκλωσης.

 

Οι πειραματικές διαδικασίες που έγιναν είναι οι εξής:

 

Παραγωγή χαρτιού από ανακύκλωση

Παραγωγή Βιοντήζελ από χρησιμοποιημένο τηγανέλαιο

Καθαρισμός του νερού από λάσπες και ιζήματα

 

Όλα τα πειράματα ακολουθούσαν τα κλασικά στάδια της επιστημονικής μεθόδου:

Παρατήρηση

Διατύπωση ερευνητικού ερωτήματος

Υπόθεση

Έλεγχος υπόθεσης

Συμπέρασμα

 

1ο Πείραμα: “Παραγωγή χαρτιού από ανακύκλωση”

 



Λήψη αρχείου

 

 

2ο Πείραμα: “Παραγωγή Βιοντήζελ από χρησιμοποιημένο τηγανέλαιο”

 



Λήψη αρχείου

 

 

3ο Πείραμα: “Καθαρισμός του νερού από λάσπες και ιζήματα”

 



Λήψη αρχείου

 

Επίσης, και οι εκπαιδευτικές επισκέψεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της 2nd LTTA στη Λάρισα συνδέθηκαν με τις παραπάνω πειραματικές διαδικασίες και μεθόδους. Ως συμπλήρωμα της πειραματικής εκπαίδευσης των μαθητών επιλέξαμε να κάνουμε εκπαιδευτικές επισκέψεις σε φορείς, που το αντικείμενο της έρευνας και των υπηρεσιών που προσφέρουν να είναι όσο το δυνατόν συναφές με το περιεχόμενο των πειραμάτων που περιγράφονται παραπάνω

 

Έτσι, επισκεφθήκαμε το “Πράσινο Σημείο” στην πλατεία Νεάπολης της Λάρισας, ένα χώρο ευρωπαϊκών προδιαγραφών, όπου παρακολουθήσαμε μια τεράστια γκάμα από δυνατότητες που προσφέρει η πόλη για ανακύκλωση όλων των υλικών που παράγουν τα νοικοκυριά. Επιπλέον, εκεί παρακολουθήσαμε πώς μπορούμε να αποθέσουμε το χρησιμοποιημένο τηγανέλαιο στις εγκαταστάσεις της πόλης, για να ανακυκλωθεί:

 

Ανακύκλωση τηγανέλαιου στο ¨Πράσινο Σημείο¨ στην πλατεία Νεάπολης Λάρισας

 

Kατά την ξενάγηση που έγινε στις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού Λάρισας, επισκεφθήκατε το Χημείο του ινστιτούτου, όπου συμμετείχαμε σε διαδικασία παρακολούθησης και μέτρησης κάποιων φυσικών σταθερών του νερού που δείχνουν το βαθμό καθαρισμού του, πριν αυτό αποτεθεί στους κατάλληλους αποδέκτες (ανακύκλωση νερού)

 

 

Λόγω του ότι η πόλη διασχίζεται από ποτάμι, η δημοτική υπηρεσία ύδρευσης της πόλης και οι εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού είναι στην ουσία δυο φορείς που λειτουργούν σαν συγκοινωνούντα δοχεία. Οι έρευνες, οι μέθοδοι και τα συμπεράσματα της μιας υπηρεσίας χρησιμοποιούνται για να βελτιώσουν και να αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες της άλλης.

 

Για το λόγο αυτό προγραμματίστηκε επίσκεψη και στις εγκαταστάσεις της υπηρεσίας ύδρευσης της πόλης. Εκεί οι μαθητές αρχικά συμμετείχαν σε υπαίθρια δραστηριότητα στην οποία διδάχθηκαν μια απλή μέθοδο καθαρισμού του νερού από λάσπες και διάφορα ιζήματα, η οποία ήταν σε μικρογραφία, η μέθοδος που χρησιμοποιούσε παλιότερα η πόλη για τον καθαρισμό των νερών του ποταμού πριν διοχετευθούν για την ύδρευση των νοικοκυριών.

 

 

Κατόπιν οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες και εισήλθαν στο χώρο του χημείου της ΔΕΥΑΛ όπου ενημερώθηκαν για τις σύγχρονες ενόργανες μεθόδους καθαρισμού του νερού και ελέγχου της ποιότητας του.

 

Το βίντεο που ακολουθεί περιγράφει την τεράστια διευρωπαϊκή καμπάνια η οποία έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της 2nd LTTA στη Λάρισα και είχε σαν στόχο την πολύπλευρη κάλυψη της δραστηριότητας Α20 του Προγράμματος μας:

 

A practical guide of environmentally friendly behavior to be designed in our science school labs, also with the participation of teachers and specialists

 

Παρόλα αυτά, από την αρχή του Προγράμματος, οι μαθητές έκαναν και μία θεωρητική προσέγγιση του θέματος κατασκευάζοντας ένα πόστερ στο μάθημα της ΚΠΑ, όπου πρότειναν “Τρόπους για την προστασία του περιβάλλοντος”. Συντονίστρια της πρωτοβουλίας ήταν η εκπαιδευτικός, κυρία Ευαγγελία Τόπη.

 

 

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση