ΜΕΛΕΤΗ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ ΜΕΣΩ ΒΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ

 

20240405 124914 2

Στις 5/4/24 και 12/4/24  δύο τμήματα του σχολείου μας το Α1 και το Β1 πραγματοποίησαν δράση με θέμα  «Δυναμική μελέτη πινάκων ζωγραφικής».

Οι μαθητές κλήθηκαν να μελετήσουν δύο έργα διαφορετικών ζωγράφων και διαφορετικής τεχνοτροπίας. Η δραστηριότητα αυτή απέβλεπε στο να προσεγγίσουν  με έναν άλλο τρόπο τη μελέτη ενός πίνακα και να ξεφύγουν από το πλαίσιο μιας απλής παρατήρησης. Για το κάθε έργο ακολουθήθηκαν με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών, μέθοδοι όπως παρατήρηση, περιγραφή, ανάλυση και στο τέλος δραστηριότητες οπτικής σκέψης.

Αρχικά οι μαθητές παρατήρησαν το έργο και εξέφρασαν ιδέες και απόψεις για το περιεχόμενο του, έπειτα χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες και ακολούθησε έρευνα. Η πρώτη ομάδα αναζήτησε στο διαδίκτυο πληροφορίες για τον δημιουργό του πίνακα, η δεύτερη για το συγκεκριμένο έργο-πορτρέτο και η τρίτη ομάδα  για τις τάσεις της ζωγραφικής εκείνης της χρονικής περιόδου. Η δραστηριότητα ολοκληρώθηκε με συζήτηση και σύγκριση των αποτελεσμάτων της έρευνας και της αρχικής ερμηνείας του έργου.

Πρόκειται για μια διαφορετική προσέγγιση της επίσκεψης σε ένα μουσείο, κατά την οποία εστιάζουμε σε ορισμένα έργα της συλλογής με τους τρόπους που προαναφέρθηκαν, ώστε να επιτευχθεί η βαθύτερη γνώση και κατανόηση.

Οι μαθητές έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποδεικνύοντας ότι η καλλιτεχνική εκπαίδευση αποτελεί βιωματική μάθηση και καλλιεργεί τη δημιουργικότητα, την περιέργεια και τη φαντασία τους.

Τη διοργάνωση της παραπάνω δράσης ανέλαβαν ο κ. Μπλιούμης Χρήστος (καθηγητής Καλλιτεχνικών του σχολείου) και  οι εκπαιδευτικοί  Ζούκη Μαριάνθη, Κουτρουβή Γεωργία και Πατσιά Ευδοξία.

Στόχος της δράσης ήταν  η διάχυση πρακτικών στρατηγικών για τη διαχείριση πολιτιστικά διαφορετικών τάξεων και την εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας  που διδάχθηκαν οι ανωτέρω εκπαιδευτικοί  σε σεμινάριο εκπαίδευσης και κατάρτισης στο πλαίσιο του Προγράμματος Erasmus+ με θέμα: «Χτίζοντας γέφυρες: Διαχείριση πολιτιστικά ποικιλόμορφων τάξεων» στη Βαρκελώνη, Ισπανία,  καθώς είναι γνωστό ότι η  δημιουργία μιας τάξης χωρίς αποκλεισμούς –που προάγει την αξία της διαφορετικότητας και ανταποκρίνεται στις ανάγκες όλων των μαθητών– είναι μια δύσκολη πρόκληση για τους εκπαιδευτικούς του σήμερα  και απαιτεί τη δημιουργία μιας κουλτούρας όπου η διαφορά φέρνει αξία, εξετάζοντας διαφορετικά στυλ μάθησης και προετοιμάζοντας ευέλικτες σταδιακές δραστηριότητες μάθησης.

20240412 12535020240412 125220 1

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση