Πες μου τους προγόνους σου, να σου πω ποιος είσαι…

 

Στους μαθητές της Γ’ γυμνασίου ανατέθηκαν projects στο μάθημα της βιολογίας, σύμφωνα με τα οποία έπρεπε να κάνουν μία έρευνα ανάμεσα στα μέλη της οικογένειάς τους και να παρουσιάσουν το γενεαλογικό τους δέντρο εστιάζοντας σε κάποια δομικά χαρακτηριστικά του προσώπου τους.

 

Περιγραφή του έργου:

Το έργο αφορούσε την κληρονομικότητα. Ο κάθε μαθητής έκανε έρευνα που ξεκινούσε από τους παππούδες του (1η γενιά), συνέχιζε με τους γονείς του και τα αδέλφια τους, δηλ. τους θείους του μαθητή (2η γενιά) και κατέληγε στον ίδιο το μαθητή, τα αδέλφια του και τα ξαδέρφια του (3η γενιά)

Ο μαθητής παρατηρούσε τρία από τα παρακάτω χαρακτηριστικά του προσώπου:

  • Χρώμα ματιών
  • Λοβοί αυτιών
  • Σχήμα μύτης
  • Αναδίπλωση γλώσσας

Τα παραπάνω χαρακτηριστικά οφείλονται σε γονίδια που το κάθε άτομο κληρονομεί από τους γονείς του. Έτσι, ανάλογα με το αν το κάθε άτομο του γενεαλογικού δέντρου εμφανίζει το επικρατές ή το υπολειπόμενο χαρακτηριστικό, οι μαθητές κατέληξαν σε χρήσιμα συμπεράσματα για τον φαινότυπο και το γονότυπο των ίδιων, αλλά και κάποιων μελών της οικογένειας τους.

Επίσης, ο κάθε μαθητής ανέλαβε ετοιμάσει μία ψηφιακή παρουσίαση με τα αποτελέσματα της έρευνάς του, καθώς και τα αντίστοιχα συμπεράσματα. Φυσικά, όπως και σε κάθε project που ακολουθεί τη στοιχειώδη μεθοδολογία των φυσικών επιστημών, προηγήθηκε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα προετοιμασίας, όπου δόθηκαν οι κατάλληλες οδηγίες, κατευθύνσεις, προτάσεις και κάθε είδους υποστήριξη που χρειάστηκαν οι μαθητές ώστε να εκτελέσουν την εργασία που τους ανατέθηκε με επιτυχία.

 

Οι στόχοι του έργου ήταν οι εξής:

  • Να κινητοποιηθούν οι μαθητές ώστε να εφαρμόσουν κάποιες από τις γνώσεις που απέκτησαν στο μάθημα της βιολογίας κατά το τρέχον σχολικό έτος (δηλ. να συνδέσουν τη θεωρία με την πράξη)
  • Να αποκτήσουν οι μαθητές βασικές δεξιότητες στην μεθοδολογία που ακολουθούν οι φυσικές επιστήμες: Παρατήρηση, Υπόθεση, Διερεύνηση υπόθεσης, Συμπέρασμα.
  • Να εφαρμόσουν και να βελτιώσουν οι μαθητές τις ψηφιακές τους δεξιότητές αξιοποιώντας τες στην παρουσίαση ενός project
  • Να κατανοήσουν οι μαθητές το γεγονός ότι οι φυσικές επιστήμες συνδέονται με τον κόσμο γύρω μας και με εμάς τους ίδιους

Φυσικά, τόσο ως προς την εξήγηση των υποθέσεων, όσο και ως προς την εξαγωγή των συμπερασμάτων μας, σε αυτό το μάθημα, όπως και σε όλα τα υπόλοιπα μαθήματα φυσικών επιστημών, μοιραστήκαμε το moto μας το οποίο είναι το εξής: “Στη Φύση ένας είναι ο κανόνας: Ότι δεν υπάρχουν κανόνες!”. Αυτό συμβαίνει διότι η Φύση, και ειδικά η Βιολογία, -εκτός από τους κανόνες που θα μπορούσαμε να μάθουμε από τη θεωρία του κάθε μαθήματος φυσικών επιστημών- ακολουθούν και τους κανόνες της φυσικής επιλογής, οι οποίοι είναι πέρα από το δικό μας έλεγχο. Για αυτό το λόγο, οι μαθητές τόσο ως προς τον έλεγχο των υποθέσεων που έκαναν, όσο και ως προς την επιλογή των συμπερασμάτων τους, είχαν αρκετούς βαθμούς ελευθερίας.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση