«

»

Οκτ 14

Ασφαλής και στοχευμένη αναζήτηση πληροφοριών στο διαδίκτυο στο Μάθημα της Τεχνολογίας

Τεχνολογία Β και Γ τάξεων του  Γυμνασίου και η οδηγία σαφής:

Παιδιά, συλλέξτε πληροφορίες για το αντικείμενο της μελέτης σας. Αλλά και μια ερώτηση:

Γνωρίζετε πώς θα πλοηγηθείτε στο διαδίκτυο;

Η απάντηση ομόφωνη: θα μπούμε στο GOOGLE

Μια από τις δραστηριότητες στις οποίες εμπλέκονται οι μαθητές/τριες στο μάθημα της τεχνολογίας αλλά και σε άλλα μαθήματα είναι η συλλογή πληροφοριών και από το διαδίκτυο και πρέπει να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν τις πληροφορίες ώστε να παρουσιάσουν την εργασία τους στην τάξη.

Έχει παρατηρηθεί ότι χρησιμοποιώντας το ευρετήριο της google χωρίς γνώση  των τελεστών αναζήτησης οδηγούνται σε λάθος πηγές γνώσης.

Παρουσιάζοντας σαν εισαγωγή τους βασικούς κανόνες των τελεστών αναζήτησης που χρησιμοποιούμε στη σύνθετη αναζήτηση ταυτόχρονα ενημερώνουμε τους μαθητές/τριες για τις δυνατότητες αυτές και διευκολύνουμε το έργο που πρόκειται να κάνουν καθώς πλέον θα είναι σε θέση να φιλτράρουν τις πληροφορίες του διαδικτύου προς όφελος τους.

Το διάστημα 30 Σεπτεμβρίου έως 4 Οκτωβρίου στη Β και Γ τάξη δώσαμε στους μαθητές/τριες τη δυνατότητα να αντιπαραβάλλουν τα αποτελέσματα στα οποία θα οδηγούνταν χωρίς τη γνώση των τελεστών αναζήτησης σε σχέση με αυτά που χρησιμοποιούν τους τελεστές.

Η διαδικασία προκάλεσε το ενδιαφέρον γιατί έθεσε σε αμφισβήτηση γνώσεις που νομίζουν ότι έχουν και μπήκαν στη διαδικασία να αιτιολογήσουν την παλιά γνώση ή να αποδεχτούν τη νέα γνώση.

Στη συνέχεια αναφερθήκαμε  στις ψευδείς ειδήσεις, στη διαφορά μεταξύ είδησης και άρθρου γνώμης ,  στη  διαφορά μεταξύ λάθους και ψέματος, στις αντικρουόμενες ειδήσεις  ώστε να  αποκτήσουν τα εργαλεία αποδόμησης των  fake news  και να ενδυναμωθούν.

Το διαδίκτυο  είναι ιδιαίτερα ελκυστικό  για μαθητές/τριες  αλλά ταυτόχρονα λόγω της αλόγιστης χρήσης γίνεται και σημείο τριβής  με τους γονείς τόσο που  πολλές φορές απαγορεύεται η χρήση του.

Η δραστηριότητα αυτή έχει  ως  προστιθέμενη αξία ότι  παροτρύνονται να το χρησιμοποιούν για τις ανάγκες του μαθήματος αξιοποιώντας τη θετική πλευρά του  και έχοντας τα εργαλεία να κάνουν την αναζήτηση πληροφοριών εύκολη, στοχευμένη και ασφαλή.  Αυτό θα οδηγήσει σταδιακά σε σωστή χρήση  του διαδικτύου και  για άλλες πτυχές της καθημερινότητας .

 

Χρησιμοποιήσαμε υλικό από εδώ:

http://photodentro.edu.gr/lor/r/8521/1211 (Φωτόδενδρο, Εθνικός Συσσωρευτής Εκπαιδευτικού Περιεχομένου για την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση).

https://saferinternet4kids.gr/wp-content/uploads/2017/09/newsmedia.pdf (Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου)

 

Αφήστε μια απάντηση

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων