Απλώς Χριστούγεννα ή γέννηση του Ιησού;

Γράφει η μαθήτρια της Α’ Τάξης Σοφία Παπαδοπούλου

ΑΠΛΩΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ Ή ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ;

Έφθασε κι ο Δεκέμβριος! Ο μήνας των Χριστουγέννων! Τα Χριστούγεννα είναι μια από τις μεγαλύτερες  χριστιανικές γιορτές στο τέλος κάθε χρόνου η οποία δίνει μια πιο ευχάριστη αίσθηση σε όλους μας. Όμως με τον καιρό και την εξέλιξη της τεχνολογίας τα Χριστούγεννα έχουν αλλάξει μορφή μπορούμε να πούμε πως έχουν γίνει περισσότερο υλικά……

Τα Χριστούγεννα ως γνωστόν ζούμε τη γέννηση του Κυρίου μας. Είναι μια λαμπρή γιορτή κατά την οποία ανήμερα των Χριστουγέννων εκκλησιαζόμαστε, μεταλαμβάνουμε και γενικά περνάμε χρόνο όλοι μαζί  γιορτάζοντας τη γέννηση του Θεανθρώπου Ιησού. Όμως τι γίνεται όταν τα λαμπάκια και τα πολύχρωμα δώρα αρχίζουν και επισκιάζουν την ουσία της χριστιανικής γιορτής; Οι άνθρωποι εκτός από πνεύμα είναι και ύλη και καλό είναι να κρατάμε ισορροπίες μεταξύ αυτών. Δηλαδή ούτε να στερούμαστε τα απαραίτητα υλικά αγαθά αλλά και ούτε να γίνουμε «θύματα» του  καταναλωτισμού. Μια τέτοια θέση είναι καλό να κρατάμε και σε αυτή την περίπτωση. Φυσικά και θα  τηρήσουμε τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα «υλικά» έθιμα όπως το στόλισμα του δέντρου και το χάρισμα δώρων, αυτό όπως δε σημαίνει πως θα ξεχάσουμε να πάμε στην εκκλησία και να έχουμε μέσα μας το πραγματικό πνεύμα των Χριστουγέννων, δηλαδή τη γέννηση του Χριστού και την αγαλλίαση όλης της πλάσης λόγω αυτού του χαρμόσυνου γεγονότος. Δυστυχώς όμως οι άνθρωποι παρασύρονται από την κατανάλωση των υλικών αγαθών και ξεχνάνε τη σημασία της γιορτής. Με την προσευχή και τον εκκλησιασμό τα Χριστούγεννα μπορούν να γίνουν η κορυφαία γιορτή για ψυχική και σωματική ξεκούραση.

Ας συνειδητοποιήσουμε ότι η γέννηση του Χριστού πρέπει να λάβει χώρα μέσα μας και μέσα στην καρδιά του κάθε χριστιανού. Χριστός γεννάται δοξάσατε…ψάλλουμε υποδηλώνοντας τη γέννηση του Χριστού για όλο το ανθρώπινο γένος.

Είναι το σημαντικότερο γεγονός το οποίο βιώνουμε εκκλησιαζόμενοι, δοξολογώντας και προσευχόμενοι όλοι μαζί. Η αγάπη πλημμυρίζει την καρδιά μας και η γέννηση του Κυρίου μας δίνει αισιοδοξία για τη ζωή. Αυτές τις άγιες μέρες καλό είναι να μην ξεχνάμε και τους συνανθρώπους μας που μας έχουν ανάγκη. Δεν έχουν όλοι τη δυνατότητα να απολαμβάνουν τη θαλπωρή ενός ζεστού σπιτικού, ενός πλουσιοπάροχου τραπεζιού ή ακόμη και των συναισθημάτων αγάπης και χαράς που κυριαρχούν τα Χριστούγεννα.

Υπάρχουν αξιόλογες πρωτοβουλίες της εκκλησίας και άλλων φορέων που αναλαμβάνουν να ενισχύσουν φτωχές οικογένειες και άστεγους. Μπορούμε κι εμείς τα παιδιά να βοηθήσουμε σε αυτές τις πρωτοβουλίες έτσι ώστε κι αυτοί οι άνθρωποι να νοιώσουν χαρά και να κατανοήσουν το μήνυμα του ερχομού του Κυρίου πάνω στη Γη.

Σοφία Παπαδοπούλου, Α’ Γυμνασίου

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση