“Δράματα και θαύματα”

 

Μπάφα Ασημίνα, φιλόλογος

 

Δράματα και θαύματα

 

Χθες βράδυ δεν κοιμήθηκα καθόλου.

Δεν είναι και τόσο ασυνήθιστο.

Περίοδος διαγωνισμάτων, σταγόνες με βρόχινα δάχτυλα που έγραφαν κρυπτογραφημένα συνθήματα στα τζάμια και πυρόξανθα  φύλλα της μουριάς που μετά τον τελευταίο αέρινο χορός τους ξεψυχούσαν στην αυλή μου.

Το δράμα μιας καθηγήτριας , μάνας και νοικοκυράς: να σκουπίζεις εφηβικά και χειμωνιάτικα δάκρυα από φυλλάδια και φύλλα…. Ας είναι, κάθε αϋπνία έχει το λόγο της.

 

Χθες βράδυ δεν κοιμήθηκα καθόλου.

Κάτι με ενοχλούσε.

Θυμήθηκα ένα παλιό παιδικό παραμύθι, όπου μια πριγκίπισσα στριφογύριζε στο κρεβάτι της γιατί, αν και ήταν ξαπλωμένη πάνω σε επτά(μπορεί και περισσότερα, ο ακριβής αριθμός βυθίστηκε  στην παιδική μνήμη)στρώματα, εκείνη ένιωθε ένα μικρό μπιζέλι κρυμμένο ανάμεσα στις πουπουλένιες στρώσεις να της τρυπάει την πλάτη…

Το δράμα μιας πριγκίπισσας: η απόλυτη πολυτέλεια δημιουργεί τελικά τόσα προβλήματα… Ας είναι, τίποτα απόλυτο δεν είναι ποτέ τέλειο.

 

Σήμερα το βράδυ φοβάμαι να πέσω για ύπνο.

Μήπως και σήμερα βρεθεί κάτι να με ενοχλεί.

Μήπως υπάρχουν περίοδοι διαγωνισμάτων για πριγκίπισσες; Σίγουρα θα συμφωνούσαν όλες οι νεαρές κοπελίτσες από την Α’ μέχρι και τη Γ’ Γυμνασίου που ξενύχτησαν πάνω από τα φυλλάδια της ιστορίας. Κι αυτά δεν ήταν παιδικά παραμύθια. Βέβαια και είχαν βασιλιάδες, μάχες, κινδύνους, κακούς  και φωτιές…. αλλά που βρίσκονταν τόσοι και τόσοι πρίγκιπες να τις σώσουν; Θα μου πείτε πως ήταν και αυτοί απασχολημένοι με κάτι παρόμοια φυλλάδια, και που χρόνος για παραμύθια… Που χρόνος για οτιδήποτε……

Το δράμα των σύγχρονων εφήβων: να θέλεις να γνωρίσεις  τον κόσμο και να μην έχεις το χρόνο ούτε να συναντηθείς με τον εαυτό σου….

Ας είναι, αυτή είναι η ζωή

 

ΨΕΜΜΑΤΑ

 

Μεγάλα, με γράμματα κεφαλαία σαν το ξεροκέφαλο φιλολογικό μου κεφάλι που γράφει τα φυλλάδια της ιστορίας πάνω στα οποία αποκάμνουν  κάθε βράδυ τα εξαντλημένα νεαρά σας κεφαλάκια. Η ζωή του καθενός σας είναι μοναδική και περιμένει να τη ζήσετε ξεκινώντας από σήμερα κιόλας. Το ρολόι μετράει αντίστροφα και σε λίγο η άμαξα για να τρέξετε στη ζωή θα έχει μεταμορφωθεί σε κολοκύθα, δηλαδή θα μεγαλώσετε και θα βυθιστούν και για σας τα παιδικά παραμύθια … θα μεγαλώσει κι ο κόσμος μαζί σας και ό,τι σας κρατάει ξύπνιους το βράδυ δε θα είναι ένα μικρό μπιζελάκι με ροδαλένια προβλήματα αλλά κάτι βαρύ και μεγαλίστικο.

 

Το παν είναι το μέτρο: προσπάθεια με μέτρο ,ψυχαγωγία με μέτρο

Το μέτρο όλων είστε εσείς και οι δυνάμεις σας.

Τελικά θα τολμήσω να πέσω για ύπνο…

Κλείνουν τα μάτια μου… Αν με ευλογήσει ο Θεός ίσως δω κι ένα παραμυθένιο όνειρο: εσάς νεαροί και νεαρές μου να ισορροπείτε σε μια δοκό ανάμεσα στο παραμύθι και την αλήθεια

Και δε θα είναι καθόλου δραματικό..

Θα είναι αποκρυπτογραφημένο το σύνθημα της βροχής πάνω στα τζάμια μου…..

Μπάφα Ασημίνα, φιλόλογος

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση