cropped 339413603 765505388493593 7754557577316237508 n

Μήνας: Φεβρουάριος 2024

Στιγμιότυπο οθόνης 2024 02 26 4.40.02 μμ

Διεθνής Μαθητικός Διαγωνισμός “Κύπρος, Ελλάδα, Ομογένεια: Εκπαιδευτικές Γέφυρες”

Στιγμιότυπο οθόνης 2024 02 26 4.39.23 μμ Στιγμιότυπο οθόνης 2024 02 26 4.40.02 μμ Στιγμιότυπο οθόνης 2024 02 26 4.40.38 μμ Στιγμιότυπο οθόνης 2024 02 26 4.41.20 μμΣτιγμιότυπο οθόνης 2024 02 26 4.59.38 μμ

Μαθητές του σχολείου μας, συμμετέχουν σε διεθνή διαγωνισμό στην Κύπρο, με θέμα «Κύπρος Ελλάδα – Παραδοσιακοί Χοροί». Απολαύστε το βίντεο της συμμετοχής μας, με τις πανοραμικές λήψεις στο Επταπύργιο. Είμαστε ενθουσιασμένοι με το αποτέλεσμα. 

Συγχαρητήρια στους μαθητές/τριες, συγχαρητήρια στην εκπαιδευτικό μας, κα. Τασιούλα Λακερίδου (Φυσικής Αγωγής)

Απολαύστε τους στο βίντεο!

Συμμετοχή 11ου Δημοτικού Συκεών Θεσσαλονίκης

Κατηγορία: Project
Θέμα: «Κύπρος Ελλάδα – Παραδοσιακοί Χοροί»

Υπό την επιμέλεια των εκπαιδευτικών:
Λακερίδου Αναστασία – Φυσικής Αγωγής

Στόχοι

Στόχοι του προγράμματος αυτού είναι:

  • Γνωριμία με τηv Κύπρο γεωγραφικά και ιστορικά
  • Διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς αξιοποιώντας τους παραδοσιακούς χορούς της Κύπρου. Τα είδη των χορών, τις ονομασίες, την καταγωγή τους  και την αντοχή τους στον χρόνο
  • Εκμάθηση των χορευτικών βημάτων ανακαλύπτοντας ομοιότητες και διαφορές με τους Ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς

Χρονοδιάγραμμα

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε κατά το Σχολικό έτος 2023-2024 και κατά την διάρκεια του τριμήνου Δεκέμβριος ,Ιανουάριος , Φεβρουάριος  χρησιμοποιήθηκαν 2 διδακτικές ώρες από το μάθημα Γεωγραφίας  της Ε τάξης και 2 διδακτικές ώρες από το μάθημα της Ιστορίας της ΣΤ τάξης . Αξιοποιήθηκαν 10 διδακτικές ώρες από το μάθημα Φυσικής Αγωγής .

Τρόπος Υλοποίησης

Α Μέρος: Γνωριμία με τηv Κύπρο γεωγραφικά και ιστορικά

Οι μαθητές μας αφού έκαναν, και συνεχίζουν και εκτός διαγωνιστικού τμήματος να κάνουν, εργασίες σχετικές με την γεωγραφική θέση την ιστορία και τον πολιτισμό  της Κύπρου έδωσαν έμφαση στην εκμάθηση των παραδοσιακών χορών.

 

Β Μέρος:  Γνωριμία με τους παραδοσιακούς  χορούς της Κύπρου

Ο Χορός

Ο Χορός  είναι   μία έκφραση  με την κίνηση του σώματος και με συνοδεία μουσικής. Ο παραδοσιακός χορός έχει ονομασία καταγωγή συγκεκριμένα βήματα και είναι  συνυφασμένος με την πολιτιστική κληρονομιά τα ήθη και έθιμα κάθε τόπου.  Είναι μια μορφή τέχνης που ενεργοποιεί το σώμα την σκέψη και τα συναισθήματα.

 

Παραδοσιακοί Χοροί της Κύπρου

ΟΙ μαθήτριες και μαθητές  του σχολείου μας έψαξαν , ρώτησαν, έμαθαν.

Οι Κυπριακοί παραδοσιακοί χοροί χωρίζονται σε αντρικούς, γυναικείους, μικτούς, δεξιοτεχνίας με κάποιο αντικείμενο και κωμικούς χορούς. Τους συναντούμε να χορεύονται αντικριστά, σε κύκλο, σε ζευγάρια.

Οι άντρες χορεύουν επιβλητικά με κτυπήματα, ανοιχτά τα χέρια και σε κίνηση. Ο ένας κρατά μαντήλι και ο άλλος χορεύει ελεύθερα.  Συνήθως χορεύουν ο ένας απέναντι από τον άλλο και αλλάζουν θέση με τον συγχορευτή τους, κάνουν τσακίσματα των ποδιών, καθίσματα και κρατήματα. Οι γυναίκες χορεύουν διαφορετικά από τους άντρες. Οι χοροί των γυναικών χορεύονται με σοβαρότητα και ηρεμία, με μικρά βήματα και χαμηλωμένο το βλέμμα. Τα χέρια συνήθως είναι στη μέση ή το ένα να είναι κάτω, στον ώμο ή κρατώντας μαντήλια ή πιασμένες από το χέρι. Κάνουν κινήσεις με τα χέρια σαν να ράβουν.

Χορεύονται συνήθως σε θρησκευτικές γιορτές, σε εθνικές επετείους, σε σημαντικές πολιτιστικές και αθλητικές διοργανώσεις, σε φεστιβάλ, γιορτές, παραδοσιακούς γάμους, γλέντια, πανηγύρια.

Τα μουσικά όργανα που συνοδεύουν τους κυπριακούς χορούς είναι το βιολί, το λαούτο, η ταμπουτσιά, το πιθκιαύλι (ποιμενικό πνευστό όργανο που έπαιζαν οι βοσκοί στα χωράφια).

Ο καλαματιανός, τέσσερις καρσιλαμάδες αντρικοί και τέσσερεις γυναικείοι  αντικριστοί, συρτός αντρικός και γυναικείος, το κυπριακό ζεμπέκικο, ο χορός του δρεπανιού, ο χορός των ποτηριών, ο χορός του Νικολή και ο χορός του αντρόγυνου.

Το ρεπερτόριο των κυπριακών χορών έχει υιοθετήσει, προσαρμόσει και ενσωματώσει χορευτικά και μουσικά στοιχεία από διάφορες μουσικές παραδόσεις του ευρύτερου Ελληνισμού, όπως των παραλίων της Μικράς Ασίας και της Καππαδοκίας.

Όλοι οι παραδοσιακοί χοροί της Κύπρου και της Ελλάδας είναι ομαδικοί  έχουν κινητική ομορφιά ενώνουν χώρες ανθρώπους καρδιές

Γ Μέρος: Εκμάθηση των χορευτικών βημάτων

Το αποτέλεσμα της προσπάθεια αυτής αποτυπώθηκε σε ένα βίντεο με έναν παραδοσιακό Κυπριακό χορό (σούστα Κύπρου )  και έναν παραδοσιακό ελληνικό χορό (χασαποσέρβικο).

Σύνδεσμος

https://drive.google.com/file/d/1Bnm1km6-uEa1CZ2IssjqyteG-tzd3lbf/view?usp=sharing

Χορεύουμε στη γειτονιά μας!

Εμείς οι μικροί μαθητές, μαθήτριες από Συκιές Θεσσαλονίκης με φόντο το όμορφο Επταπύργιο στέλνουμε την  αγάπη μας σε όλη την Κύπρο.

Πηγές

 

Τελικό Προτζεκτ

IMG 8685

“ΚΕΙΚ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΜΕ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ”

IMG 8687 IMG 8688 IMG 8686 IMG 8685 IMG 8684

“ΚΕΙΚ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΜΕ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ”
Τα τεταρτάκια του 11ου Δημοτικού δημιουργήσαμε και απολαύσαμε ένα κέικ με ελαιόλαδο, στα πλαίσια του μαθήματος της Γλώσσας “Η ελιά και τα οφέλη του ελαιόλαδου στην καθημερινή μας διατροφή “. Ευχαριστούμε το 4ο Δημοτικό για τη φιλοξενία στον χώρο της σίτισης (Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: κα. Μαρία Πυράκη).
IMG 8683

Το Παγκάκι της Φιλίας

IMG 8683

 

Το παγκάκι της φιλίας μια εξαιρετική ιδέα για την μείωση της κοινωνικής απομόνωσης και την βελτίωση της ψυχικής ευημερίας των παιδιών, όπου η αλληλοϋποστήριξη, η επικοινωνία και η έκφραση των συναισθημάτων αποτελεί στόχο με σκοπό την μείωση του εκφοβισμού και την ενίσχυση της φιλίας, την αποδοχή και την ένταξη με συνομηλίκους (Υπεύθυνη εκπαιδευτικός της δράσης η κα. Κερασιά Μιχαηλίδου).

IMG 8640

Επίσκεψη της Καλλιτεχνικής Παιδαγωγικής Ομάδας “Σχέδια στην πόλη”

IMG 8640 IMG 8637 IMG 8641

Στις 13/02 η Καλλιτεχνική Παιδαγωγική Ομάδα “Σχέδια στην πόλη” πραγματοποίησε το δίωρο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την Αυλίδα Πολιτιστική Κληρονομιά με θέμα “Βότανα και μυρωδικά”, με τη συμμετοχή των τάξεων Β, Γ, Δ, Ε. Ένα ταξίδι στη μνήμη και στην παράδοση για τα βότανα και τα αρωματικά φυτά της Μακεδονίας: από την αρχαιότητα στην κουζίνα του σπιτιού μας.

 

 

a‰Ϊ‰o®‰≠ψ2

ΞΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΛΙΚΑΝΤΖΑΡΟΙ. Μια θεατροπαιδαγωγική δράση για τους μαθητές της Α΄ και Β΄ δημοτικού.

 

a‰Ϊ‰o®‰≠ψ a‰Ϊ‰o®‰≠ψ1 a‰Ϊ‰o®‰≠ψ 1 a‰Ϊ‰o®‰≠ψ1 1 a‰Ϊ‰o®‰≠ψ2 a‰Ϊ‰o®‰≠ψ3 1                             

ΞΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΛΙΚΑΝΤΖΑΡΟΙ

Μια θεατροπαιδαγωγική δράση για τους μαθητές της Α΄ και Β΄ δημοτικού.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, στο χωριό του Αϊ Βασίλη επικρατεί μεγάλος αναβρασμός! Τα ξωτικά έχουν ξεκινήσει από πολύ νωρίς τις προετοιμασίες ώστε να γίνει εγκαίρως το μοίρασμα των δώρων από τον Άγιο Βασίλη. Οι δουλειές στο χωριό μοιάζουν ατελείωτες. Κάποια ξωτικά κατασκευάζουν τα παιχνίδια στο εργαστήριο των παιχνιδιών, άλλα βοηθούν στο συσκευαστήριο των δώρων, κάποια διαβάζουν τα γράμματα των παιδιών και καταγράφουν τη λίστα με τα παιχνίδια, κάποια δουλεύουν στο στάβλο για να φροντίζουν τους τάρανδους και άλλα στο εργαστήριο ζαχαροπλαστικής (το χωριό δεν ξεμένει ποτέ από μελομακάρονα και κουραμπιέδες).

Ένα βράδυ όμως, λίγες μόνο μέρες πριν τα Χριστούγεννα, κάτι παράξενο συνέβη… Μια στρατιά μικρών καλικαντζάρων εισέβαλε στο χωριό την ώρα που τα ξωτικά κοιμούνταν κι έκαναν τα πάντα άνω κάτω! Το επόμενο πρωί τα ξωτικά μας έχουν να αντιμετωπίσουν ένα μυστήριο. Ποιος έρχεται κάθε βράδυ και κάνει τα πάντα άνω κάτω με τις σκανταλιές του; Θα προλάβουν τα ξωτικά να έχουν έτοιμα τα παιχνίδια μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων;

Στα πλαίσια της παραπάνω δράσης, οι μαθητές καλούνται να διαλέξουν αν θέλουν να παίξουν το ξωτικό ή τον καλικάντζαρο και να «χτίσουν» το ρόλο τους, αποτυπώνοντας τον εξωτερικά σε μια ζωγραφιά και επιλέγοντας κάποια χαρακτηριστικά, προτιμήσεις, ασχολίες που έχει ο δικός τους ήρωας.  Στη συνέχεια ενσαρκώνουν αυτό τον ρόλο στην δραματοποιημένη αφήγηση που διαρκεί μία διδακτική ώρα και λαμβάνει χώρα μέσα στην σχολική αίθουσα. Στις παρακάτω εικόνες βλέπουμε την προσπάθεια των παιδιών να αποτυπώσουν τους ρόλους τους.

IMG 8617

Παράσταση Καραγκιόζη στο σχολείο μας!

Την Παρασκευή 9/2/24,ο Καραγιοζοπαίχτης Αγάπιος Αγαπίου συνάντησε μέσα από τους ήρωες,ίδες του μπερντέ του ,τους,τις μικρούς ,ές μαθητές,τριες των Α,Β,Γ,Δ,τάξεων,
Το ενδιαφέρον τους μεγάλο και η διαδραστική σχέση ήταν συνεχής και ενθουσιώδης καθόλη την παράσταση!!
Διαπιστώνουμε για ακόμα μια φορά την διαχρονική αξία του θεάτρου σκιών και πραγματικά αξίζει η παρουσία του στα σχολεία!

IMG 8613IMG 8617 IMG 8615 IMG 8614

Στιγμιότυπο οθόνης 2024 02 06 9.05.15 μμ

Δημιουργία Οικολογικού Κώδικα

Στο πλαίσιο εκπόνησης περιβαλλοντικού προγράμματος, οι μαθητές της Ε΄τάξης του σχολείου μας με την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού των Αγγλικών, δημιούργησαν έναν Οικολογικό Κώδικα. Ευελπιστούμε ότι όλοι μας θα τον τηρήσουμε για το καλό του πλανήτη μας!

Στιγμιότυπο οθόνης 2024 02 06 9.05.15 μμ

Πληροφορίες για τη δράση στο παρακάτω αρχείο

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ

images

Δράση για την Υπαπαντή του Χριστού στη Γαλλία

Με αφορμή το έθιμο των Γάλλων οι μαθητές και οι μαθήτριες έμαθαν να φτιάχνουν κρέπες για να γιορτάσουν στις 2 Φεβρουαρίου la chandeleur ( η Υπαπαντη του Χριστού στη Γαλλία). Οι μαθητές των Ε και ΣΤ τάξεων γεύτηκαν γλυκές κρέπες αφού μελέτησαν το σχετικό λεξιλόγιο και παρακολούθησαν σχετική προβολή! Η δράση έγινε με την εκπαιδευτικό ξένων γλωσσών κα. Κερασιά Μιχαηλίδου.

 

origine de la chandeleurimagesIMG 8593 IMG 8595 IMG 8594 IMG 8596

Υποστηριζόμενο από blogs.sch.gr & Θέμα βασισμένο στο Lovecraft από τον Anders Norén

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση