Φυσική Ε΄ Δημοτικού : Ενότητα – Ήχος

Διδασκαλία μαθημάτων / Παιδαγωγικό υλικό
Με τη φωνή μας, δηλαδή με τον ήχο που παράγουν οι φωνητικές μας χορδές, επικοινωνούμε με τους άλλους ανθρώπους. Οι ήχοι της φωνής των ανθρώπων οργανώνονται σε έναν κώδικα, που είναι η γλώσσα κάθε λαού, και μ’ αυτόν τον κώδικα οι άνθρωποι μπορούν να συνεννοούνται.Με τα αφτιά μας απολαμβάνουμε τη μελωδία της μουσικής, το θρόισμα των φύλλων, τον παφλασμό των κυμάτων, το τιτίβισμα των πουλιών. Τα αφτιά μας όμως ευθύνονται και για τον εκνευρισμό που μας προκαλούν τα επίμονα κορναρίσματα, το τρίξιμο στις πόρτες και τα έπιπλα, το επίμονο ζουζούνισμα των εντόμων, τα ουρλιαχτά, ο θόρυβος από τις μηχανές που δουλεύουν κ.ά.
Και τα ζώα, όμως, με ήχους που εμείς δεν αντιλαμβανόμαστε, επικοινωνούν μεταξύ τους. Οι γάτες επικοινωνούν με το νιαούρισμα, οι σκύλοι γαβγίζουν για να εκφραστούν, οι φάλαινες και τα δελφίνια παράγουν ήχους τους οποίους δεν μπορούμε να ακούσουμε αλλά διαδίδονται σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων.Η ανάγκη των ανθρώπων να επικοινωνούν και να εκφράζουν τα συναισθήματά τους μέσα από τους ήχους, τους έκανε να αναπτύξουν τη μουσική. Ακόμα και οι πρώτοι πολιτισμοί είχαν κατασκευάσει μουσικά όργανα, για να παίζουν μουσική και με αυτή να συνοδεύουν τις ευχάριστες αλλά και τις δυσάρεστες στιγμές τους.
Οι άνθρωποι συνδέουν τις σκέψεις και τα αισθήματά τους με τις μελωδίες και τις μουσικές. Οι εμπειρίες και ο πολιτισμός των διαφορετικών λαών εκφράζονται μέσα από τις μουσικές τους.

Ήχο στην καθημερινή μας ζωή ονομάζουμε ό,τι αντιλαμβανόμαστε με την αίσθηση της ακοής. Ήχος παράγεται όταν μια ηχητική πηγή (σώμα που παράγει ήχο) πάλλεται, δηλαδή ταλαντώνεται.

Δείτε το Φύλλο Εργασίας 1

[slideboom id=556806&w=425&h=370]

Ο ήχος παράγεται όταν μια ηχητική πηγή ταλαντώνεται, δηλαδή κάνει παλμικές κινήσεις. Οι παλμικές κινήσεις αναγκάζουν τα κοντινά μόρια του αέρα να κάνουν και αυτά παλμικές κινήσεις, δημιουργώντας πυκνώματα και αραιώματα. Τα πυκνώματα και τα αραιώματα διαδίδονται στον αέρα προς όλες τις κατευθύνσεις (αν δε συναντήσουν εμπόδια) και δημιουργούν ηχητικά κύματα. Τα ηχητικά κύματα μεταφέρουν ενέργεια. Ο ήχος διαδίδεται στα στερεά, στα υγρά και στα αέρια. Δε διαδίδεται στο κενό.

Δείτε το Φύλλο Εργασίας 2 σχετικά με τη διάδοση του ήχου

[slideboom id=977257&w=425&h=370]

Δείτε το Φύλλο Εργασίας 3 σχετικά με την ανάκλαση του ήχου

[slideboom id=977267&w=425&h=370]

Δείτε το Φύλλο Εργασίας 4 σχετικά με την απορρόφηση του ήχου

[slideboom id=977294&w=425&h=370]

Δείτε το Φύλλο Εργασίας 5 σχετικά με τον ήχο και τον άνθρωπο.

[slideboom id=977300&w=425&h=370]

Δείτε το φύλλο εργασίας 6 σχετικά με την ηχορρύπανση και την ηχοπροστασία.

[slideboom id=977304&w=425&h=370]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *