Φυσική Ε΄ Δημοτικού – Ενότητα : ΦΩΣ

Διδασκαλία μαθημάτων / Παιδαγωγικό υλικό

Το φως είναι απαραίτητο για τη ζωή και στη ζωή. Χωρίς το φως του ήλιου, δεν θα υπήρχε ζωή στη γη.

Κάθε μέρα, χάρη στο φως, ζεσταινόμαστε και βλέπουμε πράγματα, από το πρωί που ξυπνάμε μέχρι το βράδυ που κοιμόμαστε, χαιρόμαστε τα χρώματα της φύσης και τα χρώματα της τέχνης. Στην πραγματικότητα, αυτό που βλέπουμε είναι το φως.

Η σημασία που έχει το φως για τη ζωή είναι φανερή και στις θρησκευτικές παραδόσεις όλων των λαών. Ο ήλιος, πηγή φωτός για τη γη, λατρεύτηκε σαν θεός απ’ όλους τους αρχαίους λαούς που είχαν κατανοήσει τη σημασία του για τη ζωή. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι λάτρεψαν τον ήλιο σαν τον θεό πηγή ζωής, με το όνομα Ρα, και οι αρχαίοι Έλληνες τον θεωρούσαν τον πιο λαμπερό από τους Τιτάνες, που κάθε πρωί οδηγούσε το άρμα του με το χρυσό δίσκο από τις χώρες της Ανατολής στις χώρες της Δύσης. Στην Παλαιά Διαθήκη, η πρώτη μέρα της Δημιουργίας του κόσμου είναι η μέρα που δημιουργείται το φως. Σήμερα η αφή του Αγίου Φωτός γίνεται στο ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα από τον εκάστοτε ελληνορθόδοξο Πατριάρχη Ιεροσολύμων και μεταφέρεται στην Αθήνα με τιμές Αρχηγού Κράτους.

Το φως είναι ηλεκτρομαγνητικό κύμα που μεταφέρει ενέργεια, η οποία ονομάζεται φωτεινή ενέργεια. Ή το φως αποτελείται από πολύ μικρά σωματίδια ενέργειας που ονομάζονται φωτόνια. Το φως έρχεται από σώματα (τα οποία ακτινοβολούν πρωτογενώς φως) – αυτόφωτα σώματα – που ονομάζονται πηγές φωτός  οι οποίες μπορεί να είναι είτε φυσικές (π.χ ήλιος), είτε τεχνητές (π.χ λάμπα). Τα σώματα που δεν εκπέμπουν πρωτογενώς φως, αλλά ανακλούν το φως που εκπέμπουν οι φωτεινές πηγές ονομάζονται ετερόφωτα σώματα (π.χ η Σελήνη).

Μια λεπτή γραμμή φωτός ονομάζεται ακτίνα φωτός ή φωτεινή ακτίνα. Μια ομάδα φωτεινών ακτίνων ονομάζεται  δέσμη φωτός ή φωτεινή δέσμη.
Το φως διαδίδεται ευθύγραμμα και προς όλες τις κατευθύνσεις.

Φύλλο Εργασίας 1 : Διάδοση του φωτός.

[slideboom id=539721&w=425&h=370]

Κάνε επίσης κλικ εδώ για να δεις την ευθύγραμμη διάδοση του φωτός σε προσομοίωση. Μπορείς επίσης να δεις εδώ (σε προσομοίωση) τη διαφορετική ταχύτητα του φωτός στο κενό, στο νερό, το γυαλί, το διαμάντι !

Φύλλο Εργασίας 2 : Διαφανή, ημιδιαφανή και αδιαφανή σώματα.

[slideboom id=543339&w=425&h=370]

Κάνε μια γρήγορη αξιολόγηση των γνώσεων που απέκτησες από τα δύο προηγούμενα φύλλα εργασίας λύνοντας τη σχετική άσκηση αντιστοίχησης.

Φύλλο Εργασίας 3 : Φως και σκιές. 

[slideboom id=543350&w=425&h=370]

Δείτε σε κινούμενη εικόνα τη σκιά ενός δέντρου σε σχέση με τη φωτεινή πηγή (ήλιος).

Δες σχετικό video για το πώς μπορείς να “παίξεις” με τη σκιά.

Δες σχετικό βίντεο με την έκλειψη ηλίου και σελήνης

Κάνε κλικ εδώ για το παιχνίδι των σκιών ! Επίλεξε διάφορα αντικείμενα και δες / αξιολόγησε τη σκιά τους (προσομοίωση στην αγγλική γλώσσα).

Φύλλο Εργασίας 4 : Ανάκλαση και διάχυση του φωτός

[slideboom id=556803&w=425&h=370]

Φύλλο Εργασίας 5 : Απορρόφηση του φωτός

[slideboom id=556804&w=425&h=370]

Δείτε εδώ σχετικό εκπαιδευτικό βίντεο που αποδεικνύει ότι τα σκουρόχρωμα χρώματα απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος του φωτός ενώ τα ανοιχτόχρωμα διαχέουν το μεγαλύτερο μέρος του φωτός.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *