Ψηφιακές Βιβλιοθήκες Ελληνικών και Διεθνών Πανεπιστημίων

Παιδαγωγικό βήμα

Στο άρθρο αυτό θα βρείτε μια συλλογή δικτυακών τόπων ψηφιακών βιβλιοθηκών πανεπιστημίων, εντός και εκτός Ελληνικών συνόρων, καθώς και μηχανές αναζήτησης για ανεύρεση καταλόγων και διαθέσιμων ψηφιακών συλλογών ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών.

Βιβλιοθήκες Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Ελληνικές Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες

Ευρωπαϊκές Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες

Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες άλλων χωρών

Κύριες Δημόσιες Βιβλιοθήκες
Σχολικές Βιβλιοθήκες
Ψηφιακές Βιβλιοθήκες άλλων χωρών

Βιβλιοθήκες άλλων φορέων

Χρήσιμες Διευθύνσεις

Βraintrack
Ο πιο ολοκληρωμένος εκπαιδευτικός κατάλογος παγκοσμίως. Περιέχει πληροφορίες για πανεπιστήμια, πολυτεχνεία, κολλέγια και άλλα υψηλότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα από όλο τον κόσμο (194 χώρες). Ελέγχει συνεχώς και ενημερώνει τη βάση δεδομένων και  ταυτόχρονα συλλέγει πληροφορίες για τα νέα πανεπιστήμια στις πέντε ηπείρους.
Στις ιστοσελίδες των πανεπιστημίων μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για τις βιβλιοθήκες τους.
Academic Info
Ψηφιακός κατάλογος εκπαιδευτικού περιεχομένου. Θα βρείτε πληροφορίες για ακαδημαϊκές και όχι μόνο, βιβλιοθήκες ανά τον κόσμο.
Networked Digital Library of Theses and Dissertations
Διαπανεπιστημιακή ψηφιακή δικτυακή βιβλιοθήκη μεταπτυχιακών εργασιών και διδακτορικών διατριβών. (NDLTD)

Ευρωπαϊκές Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες

Κύπρος: Πανεπιστήμιο Κύπρου
Η βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Κύπρου διαθέτει περισσότερα από 220.000 βιβλία και εξυπηρετεί τις ανάγκες μάθησης και πληροφόρησης της Ακαδημαϊκής και της ευρύτερης επιστημονικής κοινότητας της χώρας. Στις συλλογές της περιλαμβάνει  έντυπο, ψηφιακό, οπτικοακουστικό υλικό καθώς και δυνατότητες παραγωγής υλικού αφής σε γραφή Braille για τους τυφλούς χρήστες.
Ηνωμένο Βασίλειο: Βιβλιοθήκες Αγγλικών Πανεπιστημίων (Copac Academic & National Library Catalogue)
Πρόσβαση στους καταλόγους Βρετανικών και Ιρλανδικών ακαδημαϊκών και εθνικών βιβλιοθηκών, με δυνατότητα αναζήτησης περιοδικών και βιβλίων. Το πληρέστερο, ευκολότερο και ελεύθερα διαθέσιμο σύστημα αναζήτησης βιβλιοθηκών στη Βρετανία.
Oxford University Library
Παρέχεται πρόσβαση σε ψηφιακές συλλογές βιβλίων, κειμένων, περιοδικών, εικόνων και τεκμηρίων όλων των τμημάτων και βιβλιοθηκών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Περιλαμβάνεται υλικό για μελέτη στους τομείς της αρχαιολογίας, ιστορίας, φιλοσοφίας, τέχνης, ευρωπαϊκών γλωσσών, κοινωνικών, οικονομικών, ιατρικών επιστημών κ.ά. ικανοποιώντας τις ανάγκες σπουδαστών, ακαδημαϊκών και της διεθνούς ερευνητικής κοινότητας.Bodleian Library, Oxford University
Η περίφημη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης με ψηφιοποιημένες συλλογές χειρογράφων, αρχείων και κειμένων που αφορούν τις ανθρωπιστικές επιστήμες..
Library of London School of Economics and Political Science
Μια από τις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες στον κόσμο για τις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες. Είναι ένας μοναδικός πόρος για ιστορική έρευνα μιας και κρατά χιλιάδες παλαιά τεύχη, πολιτικών κυρίως, δημοσιεύσεων του 19ου και 20ου αιώνα.
Cambridge University Library
Η πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη περιέχει μια από τις μεγαλύτερες συλλογές βιβλίων και χειρογράφων στον κόσμο. Παρέχει διάφορες υπηρεσίες, μερικές από τις οποίες είναι διαθέσιμες μόνο στα μέλη του πανεπιστημίου.
UCL Library (University College London)
Ο κατάλογος της βιβλιοθήκης UCL περιλαμβάνει τον κατάλογο της Σλαβικής και Ανατολικο-ευρωπαϊκής βιβλιοθήκης μελετών:
The School of Slavonic and Eastern European Studies Library (SSEES) καθώς και τους καταλόγους μιας σειράς ειδικών ιδρυμάτων, όπως τη βιβλιοθήκη για άτομα με προβλήματα ακοής: Royal National Institute for Deaf People Library
Imperial College London Library
Παρέχεται πρόσβαση σε βιβλιογραφικό υλικό εφαρμοσμένης μηχανικής, ιατρικής, φυσικών επιστημών και οικονομικών επιστημών. Επίσης θα βρείτε και τον κατάλογο της βιβλιοθήκης του Μουσείου Φυσικών Επιστημών (Science Museum Library).
Aυστρία: Πανεπιστήμιο της Bιέννης
Το πανεπιστήμιο της Βιέννης είναι το παλαιότερο πανεπιστήμιο στο γερμανόφωνο κόσμο και ένα από τα μεγαλύτερα στην κεντρική Ευρώπη. Η βιβλιοθήκη του είναι πλούσια σε περιεχόμενο και παρέχει πρόσβαση σε καταλόγους και βάσεις δεδομένων με ψηφιακές βιβλιοθήκες, βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά, διατριβές κ.ά. με πολύ χρήσιμο υλικό στην ακαδημαϊκή έρευνα.

Eλβετία: Πανεπιστήμιο της Bέρνης
Στη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου της Βέρνης θα βρείτε οnline καταλόγους των βιβλιοθηκών της Βέρνης, πανεπιστημιακών και μη, καταλόγους ηλεκτρονικών περιοδικών για τις επιστήμες και την εκπαίδευση, πανεπιστημιακά αρχεία με συλλογές εγγράφων για το πανεπιστήμιο και συμβουλές για τους ερευνητές.

Βουλγαρία: Πανεπιστήμιο της Σόφιας “Άγιος Κλήμης Αχρίδος”
Η πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη στη Σόφια, που ιδρύθηκε το 1888, είναι πληροφοριακό, πολιτιστικό, εκπαιδευτικό και επιστημονικό κέντρο εθνικής σπουδαιότητας. Εχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της επιστήμης και της εκπαίδευσης στη χώρα για περισσότερο από 115 έτη, υποστηρίζοντας την έρευνα και την εκπαιδευτική διαδικασία. Ο λογοτεχνικός πλούτος της βιβλιοθήκης είναι τεράστιος (περισσότερα από 2.000.000 αντίτυπα) σε επιστημονική και εκπαιδευτική λογοτεχνία με παλαιά βιβλία, σπάνιες εκδόσεις, σειρές κ.ά.

South Slavic Area National and University Libraries
Εθνικές και Πανεπιστημιακές Βιβλιοθήκες νοτίων σλαβικών χωρών: Σλοβενίας, Κροατίας, Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, Γιουγκοσλαβίας και Fyrom.

Αναδημοσίευση από 5ο Δ.Σ Χολαργού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *