Επιστολή του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων για το Πρόγραμμα ΕΥ ΖΗΝ στο σχολείο μας

Ανακοινώσεις Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων

Αγαπητοί γονείς,

πριν από δύο εβδομάδες δόθηκε από το σχολείο (κατόπιν εντολής του Υπουργείου Παιδείας) υπεύθυνη δήλωση Γονέα, για τη συμμετοχή των παιδιών μας στο πρόγραμμα «ΕΥ ΖΗΝ» (Εθνική δράση Υγείας για τη ΖωΗ των Νέων). Το Δ.Σ. του συλλόγου μας θεώρησε σωστό να ενημερωθεί για την ταυτότητα, το σκοπό και το στόχο του προγράμματος λόγω των πολύ ευαίσθητων στοιχείων και προσωπικών δεδομένων που θα αντληθούν από τα παιδιά μας καθώς επίσης πως και από ποιους θα χρησιμοποιηθούν. Το Υπουργείο οφείλει να ενημερώνει, τη σχολική κοινότητα και τους γονείς των οποίων ζητά τη συμμετοχή, με απόλυτη διαφάνεια. Η έρευνα αυτή δεν είναι ανώνυμη διότι καταγράφεται ο αριθμός μητρώου των μαθητών και αφορά εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές.

  • Ποια είναι η επιστημονική ομάδα, ποιος ο σκοπός και ποιος ο στόχος της έρευνας ;
  • Υπάρχουν κίνδυνοι για τα παιδιά μας ;
  • Ποιος είναι ο χορηγός της έρευνας ;
  • Άραγε πόσα χρήματα θα διατεθούν για την έρευνα την οποία θέλουν να πραγματοποιήσουν, από ποιους, για ποιο σκοπό και τι όφελος θα έχει η εκπαιδευτική κοινότητα ;
  • Ποιος φορέας ή ποια εταιρεία θα έχει πρόσβαση στα στοιχεία και με ποιο τρόπο θα χρησιμοποιηθούν ;

Υπεύθυνος της έρευνας σύμφωνα με δημοσιεύματα (όχι επίσημα) είναι ο Καθηγητής Διατροφής & Διαιτολογίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών κος Λάμπρος Συντώσης, ο οποίος προσπαθεί ν’ απαντήσει (καθόλου πειστικά κατά την άποψή μας) στην ιστοσελίδα (www.esos.gr/article/vouli/apantiseis_se_erotimata_eyzin_sxoleia) και ιδρυτής της εταιρείας «family fit – κέντρα ρύθμισης βάρους» (www.familyfit.gr – ιστοσελίδα η οποία τις τελευταίες ημέρες δεν λειτουργεί, γιατί άραγε ;

Κατά τη δεύτερη φάση της έρευνας καλούνται τα παιδιά να δοκιμαστούν στο παλίνδρομο τεστ, υπό την επίβλεψη του γυμναστή και όχι γιατρού όπως προβλέπεται, το οποίο εγκυμονεί κινδύνους για τα παιδιά μας.

Χορηγός της έρευνας είναι μόνο η Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. (www.thestival.gr/paideia/item/84829-se-isxy-to-programma-agogis-ygeias-eyzin-sta-sxoleia), την οποία δεν την αναφέρουν πουθενά επίσημα. Μπορεί το Υπουργείο να διαβεβαιώσει ότι τα στοιχεία των μαθητών και τα αποτελέσματα της έρευνας δεν θα χρησιμοποιηθούν από οποιαδήποτε ιδιωτικό φορέα (Εταιρείες, Μ.Κ.Ο. κ.λ.π.) ;

Την στιγμή που λιποθυμούν μαθητές από την πείνα, καταβαραθρώνεται το εισόδημά μας και οδηγούν το δημόσιο σχολείο στην εξαθλίωση μας προτρέπουν σε έρευνες ”diet fitness and training”.

«Άνευ των αναγκαίων αδύνατον και ζήν και εύ ζήν»

Αριστοτέλης

Δεν είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε έρευνα η οποία διενεργείται από επίσημους φορείς (Υπουργείο Παιδείας ή Πανεπιστήμια) έτσι ώστε να αντληθούν χρήσιμα συμπεράσματα τα οποία προάγουν την επιστήμη και την κοινωνία λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη διασφάλιση του απορρήτου των πληροφοριών και τη μη χρησιμοποίησή τους παρά μόνο από την επιστημονική κοινότητα χωρίς την εμπλοκή με οποιονδήποτε τρόπο εταιρειών.

Για όλους τους παραπάνω λόγους και τα ερωτήματα, για τα οποία δεν θα λάβουμε πειστικές απαντήσεις, σας καλούμε να μην κάνουμε τα παιδιά μας στατιστικά στοιχεία για σκοπούς που δεν είναι τουλάχιστον διαφανείς και στους οποίους εμπλέκονται ιδιωτικές εταιρείες με μοναδικό κριτήριο το οικονομικό όφελός τους.

ΤΟ Δ.Σ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *