Εργαστήριο κατασκευής χαρταετού !

Δράσεις-Δραστηριότητες

Την τελευταία Παρασκευή της Αποκριάς, παραμονή της Καθαρής Δευτέρας πραγματοποιήθηκε εργαστήριο κατασκευής χαρταετού στο πρώτο τμήμα της Τετάρτης τάξης από το Διευθυντή του σχολείου κ. Τιπτιρή Δημήτρη. Τα παιδιά συμμετείχαν και ακολουθώντας τις οδηγίες έφτασαν σε ένα θαυμαστό αποτέλεσμα.

Οδηγίες για υλικά και κατασκευή

Υλικά για την κατασκευή

1. Τρεις βέργες από  ελαφρύ ξύλο

2. Σπάγκος

3. Κόλλα

4. Χαρτί γλασέ σε χρώµα της αρεσκείας σας

5. Χρωµατιστά χαρτιά για την ουρά.

Κατασκευή σκελετού

1. Παίρνουµε τα τρία ξύλα και τα κόβουµε όλα στο ίδιο µήκος  80-100 εκατοστά (για να χωράει και στο αυτοκίνητο του μπαμπά).

2. Τα καρφώνουμε με ένα μικρό καρφί ή δένουµε µε τον σπάγκο στο κέντρο πολύ σφιχτά µεταξύ τους (το ένα πάνω στο άλλο).

3. Στην άκρη του ενός ξύλου δένουµε σφιχτά τον σπάγκο.

4. Το περνάµε περιµετρικά στο σκελετό του χαρταετού δένοντας το σφιχτά γύρω από κάθε ξυλαράκι, σε µια εγκοπή που θα κάνουµε µε ένα µαχαιράκι.

5. Πρέπει να προσέξουµε καθώς θα δένουµε το σπάγκο να διατηρούνται ίσες αποστάσεις ανάµεσα στα ξύλα ώστε στο τέλος να έχουµε ένα κανονικό εξάγωνο.

Κατασκευή χαρταετού

1. Βάζουµε τον σκελετό πάνω στο χαρτί και το κόβουµε γύρω-γύρω στην περίµετρο του εξαγώνου αφήνοντας ένα περιθώριο ως 5 εκατοστά διπλώνοντας τα περιθώρια προς τα µέσα «αγκαλιάζοντας) το σπάγκο σαν στρίφωµα.

2. Το κολλάµε µε κόλλα.

Κατασκευάζουμε τα ζύγια του χαρταετού

1. Σε δύο διαδοχικά άκρα από τα ξύλα στερεώνουµε σπάγκο ώστε να δέσουµε στη µέση του την ουρά. Εδώ χρειάζεται λίγη προσοχή ώστε το τρίγωνο που θα σχηματιστεί να είναι ισόπλευρο. Η ουρά πρέπει να είναι τουλάχιστον 5 φορές µεγαλύτερη από το µήκος του χαρταετού έτσι ώστε ο χαρταετός µας να µπορεί να πετάει τέλεια. Την ουρά θα την φτιάξετε με χρωµατιστά χαρτιά µήκους περίπου 20 εκ. και θα τα δέσετε στον σπάγκο σε απόσταση 20 εκ. το ένα από το άλλο.

2. Στα απέναντι άκρα από αυτά που δέσαµε την ουρά µας θα δέσουµε τα ζύγια. Εδώ χρειάζεται προσοχή γιατί είναι το σηµαντικότερο κοµµάτι του αετού µας. Θα δέσουµε 2 κοµµάτια σπάγκο στα άκρα και το καθένα θα ενωθεί µε τον σπάγκο που αφήσαµε να κρέµεται στο κέντρο του αετού. Τα ζύγια πρέπει να σχηµατίζουν ένα ισόπλευρο τρίγωνο. Στο σηµείο της ένωσης δένουµε την καλούµπα µας.

3.  Είστε έτοιµοι να αµολήσετε καλούµπα !!!

Αφού ολοκληρώθηκε η κατασκευή  έγινε η κλήρωση και ο χαρταετός κερδήθηκε από μια μαθήτρια. Της ευχόμαστε καλό πέταγμα.

Δείτε φωτογραφίες από τη δραστηριότητα !

Δείτε το στο slideshare.net

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *