Διαδραστικά Πειράματα Προσομοίωσης Φυσικής στην ελληνική γλώσσα

Παιδαγωγικό βήμα

Το PhET  (Physics Education Technology Colorado University) περιλαμβάνει διαδραστικές προσομοιώσεις φυσικών φαινομένων. Διατίθενται κυρίως Java applets που αφορούν φαινόμενα μηχανικής, κυματικής, ηλεκτρισμού αλλά και μαθηματικών, χημείας και βιολογίας. Οι προσομοιώσεις ενθαρρύνουν την αλληλεπίδραση με την άμεσο χειρισμό -click and drag- sliders και radio buttons.

Επίσης για τις προσομοιώσεις είναι διαθέσιμα και όργανα μέτρησης όπως βολτόμετρα, θερμόμετρα αλλά και χάρακας ώστε να επιτρέπεται στο χρήση η ποιοτική εξερεύνηση των φυσικών φαινομένων.

Υπάρχει η δυνατότητα της συνολικής εγκατάστασής του στον Η/Υ μας είτε της απευθείας (on – line) εκτέλεσης πειραμάτων, μεταξύ άλλων και στην ελληνική γλώσσα. 

Το λογισμικό ανήκει στις κατηγορίες:

  • Συστήματα προσομοιώσεων

Μπορούμε με το λογισμικό να προσομοιώσουμε μια κατάσταση ή μια διαδικασία με μεγάλο βαθμό αλληλεπιδραστικότητας και πολλές δυνατότητες διερεύνησης λόγω της ποικιλίας των εργαλείων που διαθέτει.

  • Ανοικτά περιβάλλοντα διερεύνησης ειδικών θεμάτων (εικονικά εργαστήρια)

Πολλές από τις εφαρμογές προσομοιώνουν εργαστήρια Φ.Ε., αντικείμενα, διαδικασίες και πειράματα. Η αλληλεπίδραση των αντικειμένων και τα εικονικά όργανα για τη μέτρηση και καταγραφή των αποτελεσμάτων καθιστούν το λογισμικό εικονικό εργαστήριο.

Η αξιοποίησή του στη διδακτική πράξη είναι αυτονόητη.

Δείτε εδώ το εγχειρίδιο εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στο οποίο περιλαμβάνονται:

  • Σενάρια διδασκαλίας που αφορούν ορισμένες από αυτές τις εφαρμογές και αποτελούν ενδεικτικές προτάσεις αξιοποίησής τους.
  • Συνοδευτικά φύλλα εργασίας ανά σενάριο διδασκαλίας

Ένα παρόμοιο εργαλείο για τέτοιου είδους πειράματα είναι και το Ελληνικό πρόγραμμα Physion, το οποίο διατίθεται δωρεάν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *