006

Επισκέψεις της ομάδας “Red Heart Fasters” ως προετοιμασία για τον διαγωνισμό F1 in Schools

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της ομάδας του Στ΄1 «Red Heart Fasters» για τον διαγωνισμό Formula 1 in Schools που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στην Αθήνα, οι μαθητές του τμήματος είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν την Τρίτη 16 Μαΐου 2023 τον χώρο του Ε.Κ.Φ.Ε. (Εργαστηριακά Κέντρα Φυσικών Επιστημών) Φθιώτιδας στο 6ο ΓΕΛ Λαμίας, όπου σε συνεργασία με τον υπεύθυνο του Ε.Κ.Φ.Ε. κ. Παναγιώτη Κουτσούμπα πραγματοποιήθηκαν πειράματα Φυσικής, με σκοπό την κατανόηση της λειτουργίας βασικών φυσικών νόμων που σχετίζονται με τους παράγοντες που επηρεάζουν την ταχύτητα ενός αυτοκινήτου.
Με φιλική διάθεση και μέσα σε ζεστό κλίμα ο κ. Κουτσούμπας εξήγησε στους μαθητές την τριβή, την οπισθέλκουσα, την κεντρομόλο και φυγόκεντρο δύναμη και πώς αυτές επενεργούν στην κίνηση ενός μονοθέσιου αυτοκινήτου. Σκοπός της επίσκεψης ήταν να κατανοήσουν επαρκώς οι μαθητές τον τρόπο που θα μπορούσαν να μεγιστοποιήσουν την ταχύτητα του δικού τους αυτοκινήτου στους τελικούς αγώνες του διαγωνισμού.
Χρησιμοποιώντας φωτοπύλες και ηλεκτρονικά χρονόμετρα ακριβείας -μέχρι χιλιοστού του δευτερολέπτου- οι μαθητές κατανόησαν τον τρόπο με τον οποίο θα γίνουν οι επίσημες μετρήσεις χρόνου και ταχύτητας του αυτοκινήτου τους στην Αθήνα. Διατύπωσαν τις δικές τους ερωτήσεις και απορίες και έβγαλαν χρήσιμα συμπεράσματα για τις εργασίες που έχουν ακόμη να ολοκληρώσουν για τον διαγωνισμό.
Η επόμενη επίσκεψη του τμήματος πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 23 Μαΐου 2023 στο κατάστημα «Chraats» στη Λαμία, με σκοπό να δούμε από κοντά το επαγγελματικό μηχάνημα κοπής λέιζερ (CNC) και να κατανοήσουμε τον βασικό τρόπο λειτουργίας του. Με αυτό το μηχάνημα κόψαμε τα αρχικά μας μοντέλα για το αυτοκίνητο της Formula 1, ώστε η ακρίβεια κοπής να είναι τέτοια που να μην υπάρχουν περιθώρια λάθους στην κατασκευή του. Ο υπεύθυνος χειριστής του μηχανήματος μάς μίλησε τόσο για το μηχάνημα κοπής λέιζερ όσο και για τα διάφορα υλικά που χρησιμοποιεί για τη δουλειά του. Στο τέλος, η γραφίστρια μας έδειξε στον υπολογιστή πώς σχεδιάζει στο ειδικό πρόγραμμα σχεδίασης Corel Draw τα σχέδια πριν κοπούν και δημιουργήσαμε ένα δικό μας σχέδιο μπρελόκ, που τελικά κόψαμε στο μηχάνημα κοπής και πήραμε ως αναμνηστικό.
Η επίσκεψή μας ολοκληρώθηκε με την κατασκευή ενός διαφορετικού τύπου μονοθεσίου F1 από απλά υλικά, που μας παραχώρησε ως ευγενική προσφορά το ίδιο το κατάστημα. Ακολούθησε διασκεδαστικό παιχνίδι αγώνων F1 σε μια πανέμορφη πίστα από χαρτόνι που είχε ήδη σχεδιάσει η υπεύθυνη του καταστήματος και με τα ιδιαίτερα αυτοκινητάκια μας τρέξαμε και γελάσαμε..!
Ευχαριστούμε θερμά για αυτές μας τις επισκέψεις τόσο τον υπεύθυνο του Ε.Κ.Φ.Ε. Φθιώτιδας κ. Παναγιώτη Κουτσούμπα για την ακούραστη διάθεσή του να μας δείξει πολλά και ιδιαίτερα πράγματα στη Φυσική, όσο και τους ιδιοκτήτες της επιχείρησης «Chraats» για τη ζεστή φιλοξενία στον χώρο τους, τις όμορφες στιγμές δημιουργίας αλλά και παιχνιδιού, που μας πρόσφεραν τόσο απλόχερα!
Συνεχίζουμε δυναμικά και οργανωμένα, με τελική στάση την πίστα στην Εράσμιο Ελληνογερμανική Σχολή στις 11 Ιουνίου 2023, όπου και θα διεξαχθούν οι τελικοί αγώνες F1 in Schools..!

0010020013004005006 10070080090100110120013Χωρίς τίτλο 1