ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ

Αγαπητοί γονείς,
Όταν κατά καιρούς τα Μ.Μ Ε φέρνουν στο προσκήνιο το θέμα της ενδοσχολικής βίας, γινόμαστε αποδέκτες της δικής σας ανησυχίας και αγωνίας σχετικά με την ασφάλεια των παιδιών σας στο χώρο του Σχολείου. Προκειμένου λοιπόν να διώξουμε την αγωνία σας και να καθησυχάσουμε τους φόβους σας, αποφασίσαμε από κοινού οι Σύλλογοι Διδασκόντων και Γονέων του Σχολείου μας να σας τονίσουμε τα παρακάτω:
– Κατά κανόνα η ενδοσχολική βία ασκείται σκόπιμα και κατ’ επανάληψη από έναν δυνατό – που παίζει το ρόλο του θύτη – προς έναν αδύναμο – που παίζει το ρόλο του θύματος -. Είναι επαναλαμβανόμενη ενέργεια και μπορεί να είναι είτε σωματική είτε λεκτική. Τέτοιου είδους φαινόμενα δεν έχουν παρατηρηθεί στο Σχολείο μας τη φετινή σχολική χρονιά.
Όταν δύο ισοδύναμοι μαθητές πάνω σε ένα παιχνίδι ή σε μία συζήτηση τσακωθούν, αυτό δεν είναι ενδοσχολική βία. Είναι ένας απλός τσακωμός. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι εκπαιδευτικοί παρεμβαίνουν με παιδαγωγικό τρόπο και σε λίγη ώρα οι μαθητές συμφιλιώνονται ξανά.
Όταν προκληθεί ένα ατύχημα από απροσεξία, αυτό δεν είναι ενδοσχολική βία. Καθώς τρέχουν για παράδειγμα δύο μαθητές στο διάλειμμα μπορεί να συγκρουστούν επειδή δεν πρόσεξε ο ένας τον άλλον. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι εκπαιδευτικοί συμβουλεύουν τα παιδιά να είναι πιο προσεκτικά πράγμα το οποίο θα πρέπει να κάνετε και εσείς στο σπίτι.
– Αντίθετα όταν κάποιοι γονείς και κηδεμόνες παρεμβαίνουν απροκάλυπτα στο παιδαγωγικό μας έργο για να μαλώσουν ένα άλλο παιδί που θεωρούν ότι πείραξε το δικό τους, αυτό είναι ενδοσχολική βία και γίνεται συνήθως λεκτικά με χαρακτηρισμούς και απειλές. Σε αυτή την περίπτωση έχουμε έναν δυνατό στο ρόλο του θύτη – ρόλο τον οποίο παίζει ο ενήλικας – και έναν αδύναμο στο ρόλο του θύματος – ρόλο τον οποίο παίζει το παιδί.

– Έχουμε ακούσει επίσης κάποιους γονείς να συμβουλεύουν τα παιδιά τους να ανταποδίδουν τα χτυπήματα, τα σπρωξίματα, τους λεκτικούς χαρακτηρισμούς. «Οφθαλμόν αντί οφθαλμού και οδόντα αντί οδόντος».
Μέσα στο πνεύμα των ημερών της Ανάστασης του Χριστού μας που θα βιώσουμε σε λίγες μέρες, θέλουμε να απαντήσουμε τούτο. Ο Χριστός αντικατέστησε τη φράση αυτή του Μωσαϊκού Νόμου με μία μόνο λέξη: την Αγάπη.
Βοηθήστε μας να εμφυσήσουμε στην ψυχή των μικρών παιδιών μας το όμορφο αυτό συναίσθημα και όλοι μας θα βγούμε κερδισμένοι από αυτό!
Βοηθήστε μας να κάνουμε τα παιδιά μας να πετάξουν από πάνω τους το πανωφόρι του εγωισμού τους και να αρχίσουν να σκέφτονται με το «εμείς» και όχι με το «εγώ»!
Ελάτε να βάλουμε όλοι μαζί το δικό μας λιθαράκι ώστε να φτιάξουμε μια κοινωνία ανθρώπων με συναισθήματα και όχι μία ζούγκλα θηρίων.
Κατανοούμε ότι το παιδί σας είναι το Κέντρο του δικού σας σύμπαντος. Επιτρέψτε μας όμως το δικό μας σύμπαν να έχει τριακόσιους ήλιους στο Κέντρο του, όσοι και οι μικροί μας μαθητές και να είναι ο καθένας τους το ίδιο πολύτιμος και μοναδικός για όλους εμάς.
Εμπιστευτείτε μας !
Νιώστε ότι το παιδί σας είναι ασφαλές στο χώρο του Σχολείου!
Σας διαβεβαιώνουμε ότι η ασφάλεια των μαθητών μας είναι η προτεραιότητά μας και βρίσκεται πάνω ακόμα και από αυτή την ίδια τη μαθησιακή διαδικασία!

Ευχόμαστε ολόψυχα να περάσετε τις Άγιες ημέρες των εορτών έχοντας υγεία, χαρά, ευτυχία και έχοντας στο πλάι σας τους δικούς σας ανθρώπους.
Καλή Ανάσταση και Χρόνια Πολλά σε όλους!

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ & Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΤΟΥ 11ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΓΛΥΦΑΔΑΣ