ΕΝΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ
ΜΗ ΒΙΑΙΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ – Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ
Σήμερα Δευτέρα 11/3/2024 εκπαιδευτικοί και γονείς του 112ου Δ.Σ Αθηνών είχαμε την χαρά να υποδεχτούμε στο σχολείο μας την ψυχολόγο -εκπαιδεύτρια ενηλίκων κα Αλπέρτη Ιωάννα από την ΑΜΚΕ “ ΙΑΣΙΣ” , προκειμένου να μας παρουσιάσει και εκπαιδεύσει σε έναν νέο τρόπο μη βίαιης επικοινωνίας .
Μέσα από ομαδικές κι ατομικές δράσεις διευρύναμε τους ορίζοντές μας και προσπαθήσαμε να επιλύσουμε καταστάσεις “αλλιώς”. Να επικοινωνήσουμε με μια άλλη γλώσσα περισσότερο ανθρώπινη, που την καταλαβαίνουμε όλοι. Μια γλώσσα, που ανακουφίζει αντί να πληγώνει, την “γλώσσα της καρδιάς ”.
Η Μη Βίαιη Επικοινωνία του Μάρσαλ Ρόζενμπεργκ αποτελεί έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης που μας βοηθά να δημιουργήσουμε αρμονικές σχέσεις και να απελευθερωθούμε συναισθηματικά. Με μια απλή, πρακτική και συγκεκριμένη μέθοδο, μας δείχνει πώς να επικοινωνούμε ουσιαστικά με τους γύρω μας, ενώ παράλληλα μας υποστηρίζει να εμβαθύνουμε στη σχέση μας με τον εαυτό μας και να αναπτύξουμε το προσωπικό μας δυναμικό.
Σύμφωνα με αυτήν, εκφραζόμαστε και ακούμε τους άλλους με λόγια που αποτελούν συνειδητή και ακριβή έκφραση αυτών που αντιλαμβανόμαστε, αισθανόμαστε και θέλουμε κι όχι με αυτόματες, μηχανικές αντιδράσεις.
Για τη Μη Βίαιη Επικοινωνία οι περισσότερες συγκρούσεις μεταξύ των ατόμων ξεκινούν από την κακή επικοινωνία σε σχέση με τις ανάγκες και τα συναισθήματά τους, λόγω μιας «κακής χρήσης» της γλώσσας που σκοπό έχει να επιρρίψει ευθύνες στους άλλους και να δημιουργήσει σ’ αυτούς αρνητικά συναισθήματα όπως ντροπή, φόβο, ενοχή κτλ
ΤΑ 4 ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΗ ΒΙΑΙΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΗΣ ΚΑΜΗΛΟΠΑΡΔΑΛΗΣ (Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ) Marshall Rosenberg
- Αντικειμενική παρατήρηση ενός γεγονότος, χωρίς κρίση, αξιολόγηση ή ερμηνεία.
- Έκφραση συναισθήματος που έχει άμεση σχέση με αυτό το γεγονός.
- Έκφραση της ανάγκης που έχει σχέση με αυτό το γεγονός και το συναίσθημα.
- Αίτημα σαφές και συγκεκριμένο. Τι ακριβώς χρειαζόμαστε από τους άλλους να κάνουν.