Τίτλος : Σεισμός – και τώρα τι κάνω;
Σύνδεση με τη Βασική Θεματική
(υποθεματική : «Φυσικές καταστροφές, πρόληψη και προστασία».
Δεξιότητες στόχευσης του εργαστηρίου.
- Δεξιότητες του 21ου αιώνα
- Δεξιότητες ζωής
- Δεξιότητες του νου
- Ψηφιακές δεξιότητες
- Να υιοθετήσουν κατάλληλες στάσεις φιλικές προς το περιβάλλον
Το συγκεκριμένο εργαστήριο του ΙΕΠ υλοποιείται από τη νηπιαγωγό του τμήματος και έχει διάρκεια 7 εβδομάδες(Ιανουάριος-Φεβρουάριος). Όπου χρειάστηκε έγιναν διάφορες παρεμβάσεις ώστε να υλοποιηθεί αποτελεσματικά από το μαθητικό δυναμικό της τάξης, σύμφωνα με το μαθησιακό προφίλ των μαθητών.
1ο Εργαστήριο
Τίτλος: Πρώτη επαφή με το θέμα – Φυσικοί κίνδυνοι(2 διδακτικές ώρες)
Δραστηριότητες
Ενεργοποίηση Ομάδας
Ανακαλυπτική μάθηση
Η Νηπιαγωγός μοιράζει στα παιδιά ένα φύλλο εργασίας με τους φυσικούς κινδύνους και ζητά από τα παιδιά να παρατηρήσουν καλά τις εικόνες και έπειτα να τις πουν τι δείχνει η κάθε εικόνα.
Τα παιδιά μετά την παρατήρησή τους λένε τη γνώμη τους για την κάθε εικόνα και έτσι προκύπτουν οι λέξεις: σεισμός, φωτιά, πλημμύρα, ηφαίστειο,κ.λ.π.
1η Δραστηριότητα
Δημιουργία εννοιολογικού χάρτη
Έπειτα η νηπιαγωγός θέτει τις εξής ερωτήσεις στην Ολομέλεια: Γνωρίζετε πως λέγονται όλα αυτά που ανακαλύψατε, σε ποια κατηγορία ανήκουν όλες αυτές οι λέξεις? Τι νομίζετε : προκαλούν κινδύνους-καταστροφές στο περιβάλλον, στον άνθρωπο? Πως προκαλούνται και από ποιόν? Μας δημιουργούν ευχάριστα συναισθήματα?
Τα παιδιά σε αυτή τη φάση είπαν τις απόψεις τους, όπως το ότι προκαλούν κινδύνους και καταστροφές και ότι δεν προκαλούν ευχάριστα συναισθήματα.
Η Νηπιαγωγός ευχαριστεί τα παιδιά για την κατάθεση των απόψεών τους και τους λέει: ας τα ψάξουμε όλα αυτά στον υπολογιστή.
Τα παιδιά παρακολουθούν σχετικό βίντεο στον υπολογιστή για τις φυσικές καταστροφές και τα αίτιά τους, ταυτόχρονα γίνεται και συζήτηση και έτσι τα παιδιά μαζί με την νηπιαγωγό δημιουργούν ένα εννοιολογικό χάρτη με τους φυσικούς κινδύνους οι οποίοι έχουν ως συνέπειά τους τις φυσικές καταστροφές
Κατόπιν τα παιδιά καλούνται να ζωγραφίσουν τις εικόνες με τους φυσικούς κινδύνους στο φύλλο εργασίας που τους δόθηκε.
Επίσης τα παιδιά εργάστηκαν σε φύλλο εργασίας όπου καλούνται να ζωγραφίσουν πως φαντάζονται τους φυσικούς κινδύνους-φυσικές καταστροφές.
Τα παιδιά δημιουργούν βίντεο στο ChatterPix.(παρέμβαση από τη νηπιαγωγό)
2η Δραστηριότητα
Ομαδοσυνεργατική δραστηριότητα
Κατηγοριοποίηση-Αντιστοίχιση
Τα παιδιά χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: φυσικοί κίνδυνοι-φυσικές καταστροφές, και καλούνται με ομαδοσυνεργατικό τρόπο η ομάδα των φυσικών καταστροφών να βρει αντίστοιχες εικόνες στον υπολογιστή, να τις εκτυπώσει και να τις κολλήσει σε χαρτόνι κάνσολ και η άλλη ομάδα πάλι με ομαδοσυνεργατικό τρόπο στο ίδιο χαρτί κάνσολ να αντιστοιχίσει ζωγραφίζοντας τον φυσικό κίνδυνο δίπλα στην σωστή εικόνα της φυσικής καταστροφής.
Προετοιμασία της ομάδας
Επεξεργασία πληροφοριών.
Τα παιδιά των δύο ομάδων πριν ξεκινήσουν όλα μαζί χρησιμοποιώντας το προηγούμενο φύλλο εργασίας τους και τις εικόνες που εκτυπώθηκαν, συζητούν μεταξύ τους, κάνουν συγκρίσεις, μιλούν για τους φυσικούς κινδύνους-φυσικές καταστροφές.
Τα παιδιά αρχίζουν να δημιουργούν:
Η Ομάδα Φυσικών καταστροφών
Πρώτα κολλούν τις εικόνες των φυσικών καταστροφών που επέλεξαν από τον υπολογιστή, στο αντίστοιχο πεδίο. Έπειτα διαβάζουν τη λέξη π.χ. σεισμός και λέει τη συνέπειά του με την βοήθεια των εικόνων. Η άλλη ομάδα παρακολουθεί την όλη διαδικασία.
Η Ομάδα Φυσικών κινδύνων
Μετά την παραπάνω διαδικασία αρχίζει και ζωγραφίζει στο αντίστοιχο πεδίο τον αντίστοιχο φυσικό κίνδυνο.
Τελικό προιόν
3η Δραστηριότητα εμπέδωσης-Αξιολόγησης(παρέμβαση-προσαρμογή από τη νηπιαγωγό)
Παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού.
Δημιουργία ποιήματος με την βοήθεια της Νηπιαγωγού.
Τα νήπια μαθαίνουν το ποίημα και καλούνται να διακρίνουν και με δημιουργικό τρόπο να γράψουν τους φυσικούς κινδύνους που υπάρχουν στη Γη.(Το ποίημα θα αξιοποιηθεί και σε άλλο εργαστήριο στη συνέχεια).
Τελικό προιόν
Τα παιδιά δημιουργούν το Βίντεό τους
Προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα
γνωρίσουν την έννοια του φυσικού κινδύνου
εκφράσουν την άποψή τους για το ποιοι είναι οι φυσικοί κίνδυνοι
εκφραστούν ζωγραφίζοντας
γνωρίσουν ότι ο σεισμός είναι ένας φυσικός κίνδυνος
Αναστοχασμός του εργαστηρίου
Τα παιδιά ήταν συμμετοχικά και δημιουργικά, συνεργάστηκαν όπου χρειάστηκε, ενεργοποίησαν τη σκέψη τους και διατύπωσαν απόψεις, μπόρεσαν να καταλάβουν τις έννοιες: Φυσικοί κίνδυνοι -Φυσικές καταστροφές, έμαθαν ποιοι είναι οι φυσικοί κίνδυνοι.
2ο Εργαστήριο
Τίτλος: Τι είναι ο σεισμός;
Δραστηριότητα 1η
Tα παιδιά παρακολουθούν στον υπολογιστή το παραμύθι: Τα Καρυδοτσουφλάκια και μετά σε χαρτί Α4 εκφράζονται καλλιτεχνικά για τον σεισμό(παρέμβαση από τη Νηπιαγωγό)
Μετά τα παιδιά παρακολουθούν σχετικό βίντεο για τον σεισμό στον υπολογιστή, από το Φωτόδεντρο της Γεωγραφίας της Ε Δημοτικού (ενδεικτικάhttp://photodentro.edu.gr/v/item/ds/8521/2879). Θα σταθούμε περισσότερο στο εσωτερικό της γης (Εικόνα 3) και θα ακολουθήσει συζήτηση. Η συγκεκριμένη παρουσίαση μας δίνει τη δυνατότητα να λειτουργήσουμε διαδραστικά με τους μαθητές μας και να συζητήσουμε τις προσωπικές τους εμπειρίες με τους σεισμούς.
Συζήτηση στην τάξη
Μετά τα παιδιά λένε αν έχουν κάποια εμπειρία από σεισμό. Συζητούν για το εσωτερικό της γης. Τα παιδιά λένε πως φαντάζονται το εσωτερικό της γης.
Παιχνίδι για τον σεισμό(αναπαράσταση από τους μαθητές)
Παρέμβαση νηπιαγωγού
Βίντεο μαθητών
Τα παιδιά χρησιμοποιώντας κομμάτια από παζλ θα κάνουν αναπαράσταση σεισμού κατανοώντας τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια του σεισμού.
Βίντεο μαθητών
. Έπειτα θα παίξουμε με τις πλάκες της γης. Ο εκπαιδευτικός θα έχει ήδη κατασκευάσει δύο “πλάκες” από φελιζόλ και οι μαθητές θα παίξουν κουνώντας τις δύο πλάκες προκαλώντας σεισμό. Καλό θα ήταν ο εκπαιδευτικός να προσπαθήσει να “ντύσει” τα φελιζόλ έτσι ώστε να προσομοιάζουν με έδαφος. Οι μαθητές ανά δύο θα κρατάνε τα φελιζόλ και θα προσομοιάζουν τις κινήσεις των πλακών της γης ώστε να δημιουργείται ο σεισμός και να αντιληφθούν οι μαθητές τις κινήσεις που κάνουν οι πλάκες της γης. Μπορεί επίσης ο εκπαιδευτικός να προσθέσει αντικείμενα πάνω στα φελιζόλ ώστε να γίνει η αναπαράσταση του σεισμού πιο κατανοητή στις μαθήτριες και στους μαθητές.
Συμπερίληψη
Τα παιδιά μας μαζί με τα παιδιά του 1ου τμήματος του συστεγαζόμενου 32ου Ν/Γ Βόλου στον αύλειο χώρο συνεργάστηκαν και έκαναν την αναπαράσταση του σεισμού.
2η Δραστηριότητα
Κατόπιν παρακολουθούμε σχετικό βίντεο: παρουσίαση από το Φωτόδεντρο http://photodentro.edu.gr/v/item
/ds/8521/2792 όπου φαίνεται πιο αναλυτικά το εσωτερικό της γης.
Τα παιδιά θα δουλέψουν στο παρακάτω φύλλο εργασίας.
ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 2
Ονοματεπώνυμο :………………………………………………………………….
Ημερομηνία : ……………………………………………………………………….
Το εσωτερικό της γης
Βάψε με διαφορετικά χρώματα το εσωτερικό της γης
Επίσης δούλεψαν
3η Δραστηριότητα
Τα παιδιά δημιουργούν το εσωτερικό της γης με πλαστελίνη
Βίντεο μαθητών
Προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα
Οι μαθητές /τριες θα :
– έρθουν σε πρώτη επαφή με το φυσικό φαινόμενο του σεισμού
– συζητήσουν προσωπικές εμπειρίες
– γνωρίσουν το εσωτερικό τη γης και θα το αναπαραστήσουν με ζωγραφιές και πλαστελίνες
– γνωρίσουν τα αίτια του σεισμού
– θα αναπαραστήσουν τη σεισμική διεργασία των πλακών μέσα από παιχνίδι
3ο Εργαστήριο
Τίτλος: Ποιος ήταν ο εγκέλαδος; Μύθοι γύρω από τον σεισμό (2 διδακτικές ώρες)
Δραστηριότητες
Δραστηριότητα 1η
Τα παιδιά θα παρακολουθήσουν σχετικό βίντεο με δημιουργία μύθων ανά χώρα. Θα ακολουθήσει συζήτηση στην τάξη σχετικά με τους μύθους.
2η Δραστηριότητα
Η Νηπιαγωγός θα δώσει καρτελάκια στα παιδιά με εικόνες σύμφωνα με τους μύθους και τα ονόματα των χωρών. Επίσης σε χαρτόνι κάνσολ έχει γράψει τα ονόματα των χωρών.
Τα παιδιά καλούνται αρχικά κάτω από κάθε χώρα να τοποθετήσουν το σωστό καρτελάκι και μετά να λένε το όνομα της χώρας.
Έπειτα λέει στα παιδιά της ολομέλειας να σκεφτούν και να τοποθετήσουν τις εικόνες ανά χώρα σύμφωνα με τους μύθους. Επίσης δημιουργούνται δύο ομάδες που και αυτές κάνουν ακριβώς το ίδιο. Η Νηπιαγωγός τους λέει σας έχω ένα παιχνίδι στον υπολογιστή, που όταν το παίξετε μπορείτε να κάνετε συγχρόνως και όποιες διορθώσεις χρειάζονται στην παραπάνω προσπάθειά σας, κάνοντας έτσι την αυτοδιόρθωσή σας. Θέλετε να το παίξουμε? Τα παιδιά με ενθουσιασμό είπαν : Ναι. Παιχνίδι διαδικτυακό για τους μύθους των λαών αναφορικά στον σεισμό https://learningapps.org/watch?v =pktg3vupa21
Η Νηπιαγωγός εξηγεί στα παιδιά πως παίζεται το παιχνίδι και έτσι τα παιδιά που ήθελαν έπαιξαν ενώ τα άλλα που παρακολουθούσαν πήγαιναν στα υπόλοιπα παιδιά και τους έλεγαν να κάνουν τις όποιες διορθώσεις, ώστε τα παιδιά να καταλήξουν στη σωστή συμπλήρωση των εικόνων ανά χώρα, σύμφωνα με τους μύθους. Έτσι τα παιδιά κατάφεραν με διασκεδαστικό-συνεργατικό τρόπο να ασκηθούν στην εκμάθηση των μύθων, να συγκρίνουν τα νέα δεδομένα μέσα από το παιχνίδι με την αρχική τους προσπάθεια και να τα αξιοποιούν ως προς αυτοδιόρθωση , ώστε να καταλήξουν σε ένα σωστό ολοκληρωμένο τελικό προιόν.
Τελικά προιόντα
Βίντεο μαθητών
3η Δραστηριότητα
Βίντεο για τον Εγκέλαδο – συζήτηση για τον αρχαίο ελληνικό μύθο του Εγκέλαδου
ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ , ζωγραφίζουν τον Εγκέλαδο σύμφωνα με τους μύθους ανά χώρα
4η Δραστηριότητα
Ομαδοσυνεργατική δραστηριότητα προέκτασης
Ο Σεισμογράφος της τάξης μας.
Τα παιδιά δημιουργούν τον σεισμογράφο της τάξης.
Τελικό προιόν
Οι μαθητές δημιουργούν το βίντεό τους
Τα παιδιά καταγράφουν σεισμό με τον σεισμογράφο τους
Προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα
Οι μαθητές:
Να μάθουν για τους μύθους διαφόρων λαών που συνοδεύουν το σεισμό ανά τον κόσμο και ανά χρονική εποχή
Θα παίξουν ηλεκτρονικό παιχνίδι για τους μύθους
Θα γνωρίσουν λίγο καλύτερα τον ελληνικό μύθο του Εγκέλαδου
Θα ζωγραφίσουν τον εγκέλαδο μέσα από τους μύθους που γνώρισαν ανά χώρα.
Θα δημιουργήσουν τον σεισμογράφο και θα καταγράψουν σεισμό.
Αναστοχασμός
Οι μαθητές συμμετείχαν στο εργαστήριο, συνεργάστηκαν όποτε χρειάστηκε και ευχαριστήθηκαν τις δράσεις τους.
4ο Εργαστήριο
Τίτλος: Τι προετοιμασίες πρέπει να κάνω πριν το σεισμό
Ενεργοποίηση Ομάδας
Μελέτη των οδηγιών των σελίδων 4-5 από την παρουσίαση του ΟΑΣΠ με θέμα ¨Σεισμός : πως μπορούμε να προστατευτούμε”.
– συζήτηση πάνω στο θέμα
Η Νηπιαγωγός υπενθυμίζει στα παιδιά για την προετοιμασία του σχολείου για τον σεισμό(μνημονιακός σχεδιασμός, στερέωση αντικειμένων στην τάξη, προληπτικές ασκήσεις για τον σεισμό)
– παρακολούθηση βίντεο με θέμα οδηγίες προς τα παιδιά με θέμα τον σεισμό.
Τα παιδιά δημιουργούν σε χαρτόνι κάνσολ τις προετοιμασίες πριν τον σειμό του ΟΑΣΠ.
Δραστηριότητα 1η
Φτιάχνουμε το βαλιτσάκι του φαρμακείου(παρέμβαση νηπιαγωγού)
– Φτιάχνουμε το δικό μας βαλιτσάκι πριν το σεισμό
Αρχικά δύο παιδιά παρουσιάζουν τα δύο βαλιτσάκια στην τάξη(φαρμακείο-σεισμού), έπειτα αρχίζουν να βγάζουν τα αντικείμενα από το βαλιτσάκι του σεισμού και να τα παρουσιάζουν στην ολομέλεια.(παρέμβαση νηπιαγωγού)
Μετά τα παιδιά θα παίξουν στον υπολογιστή δύο παιχνίδια από το Φωτόδεντρο με θέμα “Μαθαίνοντας για την αντιμετώπιση του σεισμού” http://photodentro.edu.gr/v/item/ds/8521/6761 και “Παιχνίδι σκοποβολής για τον σεισμό” http://photodentro.edu.gr/v/item/ds/8521/6762 με τα οποία οι μαθητές/τριες καλούνται να αναγνωρίσουν τα χρήσιμα αντικείμενα που πρέπει να έχουν σε περίπτωση σεισμού. Έπειτα θα φτιάξουμε το δικό μας βαλιτσάκι με τα απαραίτητα εφόδια έκτακτης ανάγκης.
Η Ολομέλεια της τάξης εργάστηκε σε χαρτί Α4, όπου καλείται να κυκλώσει τα αναγκαία αντικείμενα για τον σεισμό.
Τα παιδιά δημιουργούν το βαλιτσάκι του σεισμού(Ολομέλεια της τάξης)
Τα παιδιά δημιουργούν το βίντεό τους
Το βαλιτσάκι του σεισμού: Ομαδοσυνεργατική διαφοροποιημένη(νήπια της τάξης)
Υποδειγματική δραστηριότητα από τα νήπια στα προνήπια.
Τα παιδιά χωρίστηκαν σε δύο ομαδούλες σύμφωνα με τα φύλλα που τους δόθηκαν, κάποια παιδιά ζωγράφισαν τις εικόνες, κάποια έκοβαν και κολλούσαν, επέλεξαν το μέρος που θα κολλήσουν(πάνω-κάτω μέρος στο βαλιτσάκι).
Σε αυτή την δραστηριότητα τα προνήπια παρακολουθούν τη διαδικασία, όπου τα νήπια καλούνται να κόψουν τις εικόνες και τις λέξεις και έπειτα να κάνουν αντιστοίχιση εικόνας-λέξης και να τις κολλήσουν. Τα παιδιά πριν αρχίσουν τη δράση τους ρωτήθηκαν από τη νηπιαγωγό με ποιόν τρόπο μπορείτε να πετύχετε την σωστή αντιστοίχιση εκτός από την αναγνώριση των αρχικών γραμμάτων. Οπότε ενεργοποιήθηκε η σκέψη τους και κατάφεραν να βρουν τον τρόπο: Κόβω την εικόνα και αμέσως κολλώ και την λέξη .
– Η δεύτερη διδακτική ώρα θα ξεκινήσει με δύο ακόμα βίντεο https://www.youtube.com/watch?v=hIKK56lqFkg&t=19s και https://www.youtube.com/watch?v=nYQ9DCR2iQo&t=192s από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με θέμα “Οδηγίες προστασίας από τον σεισμό” και “Εκπαιδευτικό βίντεο για προστασία από τους σεισμούς” .
– Παιχνίδι με θέμα “Σε ισμός οδηγίες προς τους γονείς
https://wordwall.net/resource/16257778 .
– Δημιουργία πίνακα με τις ίδιες οδηγίες ώστε να τον δώσουν στους γονείς τους . (ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 4)
Τα παιδιά αποφάσισαν να δημιουργήσουν αφίσα με τις οδηγίες προς τους γονείς πριν τον σεισμό για να την παραδώσουν στους μαθητές της Α Τάξης και ένα πάζλ για να το παίζουν και από το σπίτι τους(Αναστραμμένη μάθηση)
Τελικά προϊόντα
Αφίσα
λινκ αφίσας
https://www.postermywall.com/index.php/poster/view/36a80ad83c1228ab3de7ffbaea872755
Πάζλ
– ΟΙ τρεις χρήσιμοι αριθμοί σε περίπτωση σεισμού
Τα παιδιά παρακολουθούν σχετικό βίντεο στον υπολογιστή, όπου πληροφορήθηκαν για τα χρήσιμα τηλέφωνα και τα αντίστοιχα οχήματα.
Τα παιδιά εργάζονται σε φύλλο Α4
Επίσης τα παιδιά αναζήτησαν από το εποπτικό υλικό της τάξης για τα μέσα μεταφοράς, τα αντίστοιχα οχήματα και έκαναν διάφορες αντιστοιχίσεις
Μετά από τους παραπάνω πειραματισμούς των παιδιών, τα παιδιά δημιουργούν το βίντεο για τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης.
Ακόμη τα παιδιά εργάστηκαν συνεργατικά για τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης
Προσδοκόμενα αποτελέσματα
Οι μαθητές/τριες θα :
– προετοιμαστούν για την πιθανότητα ενός σεισμού
δημιουργήσουν το δικό τους βαλιτσάκι με τα απαραίτητα εφόδια έκτακτης ανάγκης
κατασκευάσουν οδηγίες προς τους γονείς τους για τις αλλαγές που πιθανόν να χρειαστεί να κάνουν στο σπίτι τους ώστε να είναι πιο ασφαλείς
κατανοήσουν ότι μία πρόταση ξεκινά με κεφαλαίο γράμμα και τελειώνει με τελεία
μάθουν για τους αριθμούς έκτακτης ανάγκης
Αναστοχασμός
Τα παιδιά ευχαριστήθηκαν το εργαστήριο, ήταν συμμετοχικά και συνεργάστηκαν όπου χρειάστηκε.
5ο Εργαστήριο
Τίτλος: Τι κάνω κατά τη διάρκεια του σεισμού;
Ενεργοποίηση ομάδας(παρέμβαση από τη Νηπιαγωγό)
Η Νηπιαγωγός διαβάζει στα παιδιά το ποίημα: ΟΙ ΦΑΝΕΡΑ ΚΡΥΜΜΕΝΟΙ από προηγούμενο εργαστήριο και στέκεται στην τελευταία στροφή του ποιήματος που λέει όχι πανικός παιδιά, λέγοντας πως μπορούμε στην περίπτωση σεισμού να μην μας πιάσει πανικός! Τι πρέπει να κάνουμε ? Θέλετε να το μάθουμε?
Τα παιδιά είπαν ναι και έπειτα παρακολούθησαν μία παρουσίαση από το Φωτόδεντρο με θέμα “Οι κίνδυνοι σε περίπτωση σεισμού” http://photodentro.edu.gr/v/item/ds/8521/10929
Αφού τα παιδιά είδαν την παραπάνω παρουσίαση έκαναν προσομείωση σεισμού με ένα καρεκλάκι πάνω σε τραπέζι, όπου κατάλαβαν στην πράξη ότι ένα αντικείμενο αν δεν είναι στερεωμένο, μετακινείται κατά την ώρα του σεισμού και γίνεται επικίνδυνο.
-Ακολούθησε συζήτηση και προτάσεις μαθητών για το τι μπορεί να διορθωθεί στην τάξη μας κατόπιν ελέγχου.
– Μελέτη της αφίσας του ΟΑΣΠ “Μάθετε για τον σεισμό και προστατευτείτε»
Μετά την μελέτη της αφίσας έγινε προσομοίωση σεισμού στην σχολική τάξη, όπου τα παιδιά με βιωματικό τρόπο κατανόησαν τι πρέπει να κάνουν κατά τη διάρκεια του σεισμού στην τάξη ανάλογα από το μέρος που βρίσκονται.
Τα παιδιά εργάστηκαν σε χαρτί Α4
Εργάστηκαν ομαδοσυνεργατικά δημιουργώντας ένα κολάζ για την ώρα του σεισμού
Τελικό προιόν
Επίσης τα παιδιά δημιούργησαν το παρακάτω βίντεο
Παρέμβαση από τη νηπιαγωγό δημιουργία ποιήματος με τίτλο: ΟΧΙ ΠΑΝΙΚΟΣ.
Η Νηπιαγωγός διαβάζει το ποίημα στην τάξη και λέει στα παιδιά της ολομέλειας να πουν τις προτάσεις τους για το πως θα μπορούσαν να το φιλοτεχνίσουν. Τα παιδιά μέσα από συζήτηση κατέληξαν στο παρακάτω:
Τα παιδιά φιλοτεχνούν το ποίημα με τις οδηγίες
Βίντεο μαθητών
Τα παιδιά μαθαίνουν το ποίημα και το δραματοποιούν
προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα
Οι μαθητές θα:
γνωρίσουν τον σεισμό βιωματικά
αναλογιστούν τις συνέπειες ενός σεισμού μέσα στην τάξη
προτείνουν λύσεις ώστε να γίνει ο χώρος της τάξης πιο ασφαλής
συμμετέχουν σε προσομοίωση άσκησης σεισμού
αποκτήσουν δεξιότητες προστασίας κατά τη διάρκεια του σεισμού και θα μάθουν να τις εφαρμόζουν σωστά
Αναστοχασμός εργαστηρίου
Τα παιδιά ήταν συμμετοχικά, συνεργάστηκαν όπου χρειάστηκαν, πειραματίστηκαν στο να αποκτήσουν δεξιότητες προστασίας κατά τη διάρκεια του σεισμού και στο να μάθουν να τις εφαρμόζουν σωστά.
6ο Εργαστήριο
Τίτλος: Τι πρέπει να κάνω μετά τον σεισμό;
ανατρέχουμε στο 3ο μέρος της αφίσας του ΟΑΣΠ ΑΣΠΊΔΑ“ Μάθετε για τον σεισμό και προστατευτείτε” και γίνεται διάλογος
Διαδικτυακό κρυπτόλεξο (ενδεικτικά https://wordwall.net/resource/16256333 )
Παρουσίαση από το Φωτόδεντρο με θέμα “Μέτρα προστασίας στο δρόμο” http://photodentro.edu.gr/v/item/ds/8521/10925
Άσκηση εμπέδωσης(παρέμβαση νηπιαγωγού)
Τα παιδιά εργάζονται ατομικά αλλά και με συνεργατικό τρόπο , κατηγοριοποιώντας τις σωστές και λάθος συμπεριφορές για τον σεισμό.
Τελικό προιόν
Τα βίντεο των μαθητών
Διαδικτυακό παιχνίδι με θέμα “Μέτρα προστασίας από τον σεισμό στον δρόμο” https://wordwall.net/resource/16997302
Προσδοκόμενα αποτελέσματα
Οι μαθητές/τριες θα :
γνωρίσουν τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν μετά την εκδήλωση ενός σεισμού βιωματικά
συζητήσουν με την οικογένειά τους τις ενέργειες αυτές
παίξουν διαδικτυακά παιχνίδια
συμμετέχουν σε προσομοίωση συγκέντρωσης της τάξης στον αύλειο χώρο μετά την εκδήλωση ενός σεισμού
Αναστοχασμός
Τα παιδιά ευχαριστήθηκαν το εργαστήριο, ήταν συμμετοχικά και συνεργάστηκαν όπου χρειάστηκε. Μπόρεσαν να κατανοήσουν και να πουν τις σωστές και λάθος συμπεριφορές για τον σεισμό.
7ο Εργαστήριο
Τίτλος: Αξιολόγηση – πόσο έτοιμος/η είμαι αν γίνει σεισμός ;
Τραγούδι των Ημισκούμπρια “Σεισμός, φιλαράκο μη σε πιάνει πανικός”. https://youtu.be/zIS0GItfJS4 .
Tα παιδιά ακούν το παραπάνω τραγούδι και δημιουργούν το δικό τους βίντεο αυτοσχεδιάζοντας, θέλοντας να μεταφέρουν το δικό τους μήνυμα για τον σεισμό.
Παιχνίδι από το Φωτόδεντρο με θέμα “Σεισμός – Αυτοπροστασία” http://photodentro.edu.gr/v/item/ds/8521/10938
Στο πλαίσιο της συμπερίληψης πραγματοποίησαν επίσκεψη στο 1ο τμήμα του συστεγαζόμενου 32ου Ν/Γ Βόλου και παρουσίασαν τα ποιήματά τους για τους φυσικούς κινδύνους και τον σεισμό.(παρέμβαση από τη νηπιαγωγό)
Δειγματική παρουσίαση μίας άσκησης σεισμού
Υλοποίησαν με επιτυχία την άσκηση σεισμού σύμφωνα με τον μνημονιακό μας σχεδιασμό.
Το συγκεκριμένο εργαστήριο δεξιοτήτων θα συνδεθεί με την γιορτή λήξης του σχολείου μας, όπου οι μαθητές θα επιλέξουν και θα παρουσιάσουν βασικά μέρη του εργαστηρίου.(παρέμβαση της νηπιαγωγού)
Τη γιορτή μας παρακολούθησε κατόπιν προσκλήσεως η Σύμβουλος εκπαίδευσης ,ο ιερέας της ενορίας μας, η προϊσταμένη του συστεγαζόμενου 32ου Ν/Γ Βόλου.
Προσδοκόμενα Αποτελέσματα
Οι μαθητές/τριες θα :
τραγουδήσουν
απαγγείλουν ποιήματα
παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των εργαστηριών στους υπόλοιπους μαθητές των σχολείων(οργάνωση έκθεσης) και στους γονείς τους.
Αναστοχασμός
Τα παιδιά εμπέδωσαν το συγκεκριμένο εργαστήριο και κατάφεραν να παρουσιάσουν το εργαστήριό τους σε μαθητές και γονείς.
Αναμενόμενο όφελος ως προς το σχολικό κλίμα | Η Υλοποίηση του εργαστηρίου συντέλεσε στην ανάπτυξη του συμπεριληπτικού πνεύματος, όπου οι μαθητές συνεργάζονται, μοιράζονται και παρουσιάζουν τα έργα τους διαμορφώνοντας ένα θετικό σχολικό κλίμα. |
Αναμενόμενο αντίκτυπο για την ανάπτυξη της σχολικής κοινότητας | Στο πλαίσιο της συμπερίληψης έγινε σε συνεργασία με το 1ο τμήμα του συστεγαζόμενου 32ου νηπιαγωγείου, αναπαράσταση του σεισμού στον αύλειο χώρο.
Τα παιδιά παρουσίασαν τα ποιήματά τους στο 1ο τμήμα του συστεγαζόμενου 32ου Ν/Γ Βόλου |
Αντίκτυπο στην τοπική κοινότητα | Η Γιορτή λήξης συντέλεσε στην διάχυση του εργαστηρίου στην τοπική μας κοινότητα, την οποία παρακολούθησαν γονείς, μαθητές μεγαλύτερων τάξεων, Σύμβουλος εκπαίδευσης, ιερέας της ενορίας μας, έγιναν σχετικές ενημερώσεις στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης του facebook, μέσω του προφίλ της νηπιαγωγού: Αικατερίνη Ζούζουλα |
Προσαρμογές για τη συμμετοχή και την ένταξη όλων των μαθητών | Έγιναν αρκετές προσαρμογές ώστε να υπάρχει ζωτικός χώρος δράσης όλων των μαθητών. ενδεικτικά δημιουργία ποιήματος για τους φυσικούς κινδύνους., δημιουργία βίντεο όπου τα παιδιά λένε τους φυσικούς κινδύνους, δημιουργία βίντεο αναπαράστασης του σεισμού με κομμάτια από παζλ, δημιουργία: βαλιτσάκι φαρμακείου, δημιουργία ποιήματος για τους φυσικούς κινδύνους, τον σεισμό. |
Φορείς και άλλες συνεργασίες που θα εμπλουτίσουν το σχέδιο δράσης | Στο πλαίσιο της συνεργασίας και της συμπερίληψης ύστερα από κοινό κάλεσμα των δύο συστεγαζόμενων νηπιαγωγείων 10ο και 32ο, ήρθε το όχημα πυρασφάλειας στο σχολείο μας, όπου τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν για το πολύτιμο έργο της Πυροσβεστικής καθώς και να δουν από κοντά το όχημα, την στολή, το κράνος, τη δεξαμενή και αντλία νερού. Τα παιδιά το χάρηκαν πολύ!! Δημιουργία αφίσας. |
Τελικά προϊόντα (ενδεικτικά) των εργαστηρίων που υλοποιήθηκαν
|
Εκπαιδευτικό υλικό και εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν εκτός της Πλατφόρμας των Εργαστήρια Δεξιοτήτων του ΙΕΠ. |
Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
Ζούζουλα Αικατερίνη