Τα παιδιά με παιγνιώδη τρόπο ανακαλύπτουν και αποκτούν γνώσεις για το ανθρώπινο σώμα!
Η Νηπιαγωγός παρουσιάζει στην τάξη το μαγικό κουτί και ρωτά τα παιδιά να μαντέψουν τι μπορεί να κρύβεται εκεί μέσα.. Τα παιδιά αρχίζουν να δίνουν καταιγιστικές απαντήσεις όπως μπάλλα, κούκλα, αυτοκινητάκια, ένα άλλο κουτί, ζωάκια κ.λ.π. Η Νηπιαγωγός δεν μαρτυρά τίποτα ακόμη και τους θέτει το ερώτημα: Τι λέτε? μπορεί να υπάρχει ένα ανθρώπινο σώμα μέσα σε αυτό το κουτί? Τα παιδιά ενεργοποιώντας την σκέψη τους άρχισαν να λένε αρχικά όχι, μετά κάποια άλλα παιδιά είπαν μόνο ένα μικρό σώμα θα μπορούσε. Η Νηπιαγωγός πάλι δεν απαντά και καλεί να έρθουν δύο παιδιά για να κουνήσουν το κουτί.. Η Νηπιαγωγός ρωτά τα παιδιά αν ακούγεται κάτι, αν είναι βαρύ το κουτί -τα παιδιά είπαν όχι και τότε ξαναθέτει το ερώτημα στην Ολομέλεια: Τι λέτε τώρα? μπορεί να υπάρχει ένα ανθρώπινο σώμα μες στο κουτί? Κάποια παιδιά επέμεναν πως όχι κάποια άλλα είπαν ναι και στο τέλος πετάγεται ένα παιδί και λέει ναι αν είναι ψεύτικο από χαρτί. Για να δούμε είπε η Νηπιαγωγός και είπε στα δύο παιδιά να ανοίξουν το κουτί και να βγάλουν ότι έχει μέσα..
Τα παιδιά ανοίγοντας το κουτί άρχισαν με έκπληξη να σηκώνουν το χαρτί που έπιασαν και να τραβούν προς τα επάνω ένα χάρτινο σώμα!!Όλα τα παιδιά στην τάξη ξετρελάθηκαν με την αποκάλυψη!!
Τα παιδιά της τάξης χαιρέτησαν τον χάρτινο ανθρώπινο σώμα, ανά ζευγάρια σηκώνονταν και του έπιαναν διάφορα μέρη του σώματος(κεφάλι, χέρια, πόδια), το τοποθετούσαν σε διάφορες στάσεις, πειραματίστηκαν από κοντά πολύ όμορφα ανακαλύπτοντας σταδιακά γνώσεις για το σώμα.
Τα παιδιά ανακαλύπτουν ότι ο καθένας άνθρωπος έχει ένα (1) σώμα!!
Δημιουργούν με παιδαγωγικό υλικό της τάξης ανθρώπινα σώματα και με ερωτήσεις που θέτει η Νηπιαγωγός σχετικά με τις δημιουργίες τους, όπως :είναι όλα τα σώματα που φτιάξατε ίδια? Τι κοινά έχουν? τα παιδιά οδηγήθηκαν σταδιακά σε διάφορα συμπεράσματα:
Ότι όλα τα σώματα έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά αλλά διαφέρουν στο μέγεθος, στα χρώματα κ.λ.π.
Αρχίζουν να πειραματίζονται δημιουργικά με τον αριθμό ένα (1): τον ζωγραφίζουν, τον σχηματίζουν με διάφορα υλικά της τάξης. Εργάζονται σε χαρτί Α4.
Τα παιδιά προσεγγίζουν το ανθρώπινο σώμα μέσα από ένα ποίημα και ζωγραφίζουν το ανθρώπινο σώμα, γράφουν το όνομά τους
Τα παιδιά μέσα από το ποίημα μιλούν για τα εξωτερικά μέρη του σώματος και τα αριθμούν. Ανακαλύπτουν τον αριθμό δύο(2) π.χ. δύο χέρια, δύο πόδια, δύο αυτιά κ.λ.π. Εργάζονται σε χαρτί Α4
Τα παιδιά εργάζονται σε διάφορα φύλλα εργασίας
Τα παιδιά ζωγραφίζουν την παλάμη τους, μετρούν και αριθμούν τα δάκτυλά τους, μαθαίνουν τα ονόματα των δακτύλων.
Κατά την μέτρηση των δακτύλων ανακαλύπτουν τον αριθμό 3, 4 και εργάζονται σε χαρτί Α4.
Τα παιδιά παίζουν διαδραστικό παζλ στον υπολογιστή
Ανεστραμμένη μάθηση: μπορείτε να μπαίνετε στο παρακάτω λινκ και να παίζετε από το σπίτι σας το παραπάνω παζλ
Δημιουργείται κατάσταση προβληματισμού στην τάξη: Υπάρχουν άραγε εσωτερικά όργανα στο σώμα μας? Ξέρετε κάποια? Γιατί αυτά τα όργανα άραγε δεν είναι εξωτερικά? Τα παιδιά ενεργοποιώντας την κριτική τους σκέψη αρχίζουν να δίνουν τις απαντήσεις τους λέγοντας κάποια όργανα όπως κόκκαλα, καρδιά και να αιτιολογούν ότι είναι εσωτερικά για να προστατεύονται. Πληροφορήθηκαν για τα εσωτερικά όργανα και τις σπουδαίες ζωτικές λειτουργίες τους. Επίσης μέσα από θεατρικό-ψυχοκινητικό παιχνίδι σε υποθετικές μη και απειλητικές καταστάσεις όπου κυριαρχεί υψηλή αδρεναλίνη-το αίσθημα του φόβου ανακάλυψαν ότι αυξάνονται οι παλμοί της καρδιάς όπως τρέξιμο για να απομακρυνθώ από κάποιον, μόνος στο σκοτάδι λόγω διακοπής ρεύματος μέχρι να έρθει η μαμά μου, έντονη άσκηση(χορός, ποδόσφαιρο, κολύμβηση, έντονο περπάτημα. Κατανόησαν την έννοια του τραυματισμού από ατυχήματα, κατέληξαν σε συμπεράσματα ότι χρειάζεται να προσέχουμε όταν παίζουμε, όταν περπατάμε μην χτυπήσουμε σοβαρά, επίσης ότι δεν πρέπει να χτυπάμε τους άλλους!!
Τα παιδιά ζωγράφισαν τα εσωτερικά όργανα και έκαναν αντιστοίχιση λέξης και οργάνου.
Τέθηκε προβληματισμός στην τάξη αν το σώμα του ανθρώπου παρουσιάζει κάποια εξέλιξη-ανάπτυξη ή παραμένει για πάντα το ίδιο.
Τα παιδιά για να απαντήσουν έπρεπε να παρατηρήσουν καλά τα σώματα τριών κούκλων που καθημερινά παίζουν στην τάξη. Κατόπιν παρατήρησης τα παιδιά εξέθεσαν τις απόψεις τους σύμφωνα με τις οποίες εντόπισαν τα κοινά χαρακτηριστικά (μάτια, πόδια, χέρια κ.λ.π) αλλά και την διαφορά προς το μέγεθος του σώματος. Κατόπιν μαιευτικής συζήτησης τα παιδιά οδηγήθηκαν στη διαφορά βάρους-ύψους. Εκεί η νηπιαγωγός είπε την λέξη κλειδί ότι κάθε παιδί έχει την ανάπτυξή του, ανάλογα με την ηλικία του και ότι κάποια στιγμή η σωματική ανάπτυξη σταματά.. εδώ έφερε παράδειγμα τον εαυτό της!
Μετά καλέστηκαν παιδιά να βάλουν στη σειρά τις κούκλες σύμφωνα με τα στάδια ανάπτυξης.
Κατόπιν η νηπιαγωγός έθεσε το ερώτημα ως προς την ολομέλεια: μέσα στην τάξη μας έχουμε όλοι την ίδια ανάπτυξη? Τα παιδιά είπαν όχι. Η Νηπιαγωγός συνεχίζει: ποιο παιδί στην τάξη μας είναι το πιο ψηλό? Τα παιδιά άρχισαν να λένε τις υποθέσεις τους. Τελικά έγινε η επαλήθευση..
Επίσης τα παιδιά εντόπισαν τις ηλικίες της τάξης προνήπια -νήπια(4χρονών-5 χρονών)
Η Νηπιαγωγός ρωτά τα παιδιά: Είναι σημαντική για τον άνθρωπο η περίοδος της ανάπτυξης? τι χρειάζεται να κάνω για να έχω μία καλή ανάπτυξη. Τα παιδιά συνέδεσαν την ανάπτυξη με την καλή τροφή, τον καλό ύπνο, το νερό. Η Νηπιαγωγός εδώ επιτόνισε ότι όλα αυτά που είπατε είναι τα δικαιώματά σας , άρα είναι σημαντική η ανάπτυξή σας? Τα παιδιά είπαν ηχηρά το ναι.
Τα παιδιά εργάστηκαν σε χαρτί Α4 σημειώνοντας αριθμητικά την ανάπτυξη από το 1 έως το 5, και επίσης ζωγράφισαν τον εαυτό τους γράφοντας την ηλικία τους.
Οι Αισθήσεις μου
Συζητήσαμε στην τάξη για τις πέντε αισθήσεις, τη σύνδεσή τους με τα αντίστοιχα όργανα του σώματος και την σημαντικότητα των σχετικών οργάνων στην καθημερινή ζωή του ανθρώπου.
Εργαστήκαμε σε χαρτί για τις αισθήσεις
Τα παιδιά παίζοντας με τις αισθήσεις τους, είχαν την ευκαιρία να ανακαλέσουν στη μνήμη τους ένα τραγούδι που έχουν ακούσει, τη μυρωδιά ενός λουλουδιού ή αρώματος που έχουν μυρίσει, να πιάσουν ένα αγαπημένο παιχνίδι της τάξης τους, να εστιάσουν και να κοιτάξουν σε ένα συγκεκριμένο σημείο της τάξης, να ονειρευτούν μία όμορφη γεύση.. με αυτό τον τρόπο κατάφεραν με νοερό και βιωματικό τρόπο να ενεργοποιήσουν τις αισθήσεις τους.
Καθαριότητα και Φροντίδα του σώματος.
Η Καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά είπε η νηπιαγωγός στην τάξη και ρώτησε τα παιδιά γιατί άραγε? Με αυτό τον τρόπο ξεκίνησε συζήτηση και προβληματισμός στην τάξη σχετικά με την καθαριότητα του σώματος και την αξία της!!
Εργαστήκαμε σε χαρτί και μετά τα παιδιά δικαιολόγησαν τις επιλογές τους.
Στο τέλος κατόπιν συζήτησης η ολομέλεια κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το σώμα μας είναι πολύτιμο και πρέπει να το προστατεύουμε και να το φροντίζουμε!!
Αναστοχασμός- Αξιολόγηση