"10ο Νηπιαγωγείο Μυτιλήνης"

Ιστολόγιο για την ενημέρωση των γονέων

8 Νοεμβρίου 1912 – Η Απελευθέρωση της Λέσβου

Νοέ 202015

Όταν η Ιστορία και η Γεωγραφία γίνονται παιχνίδι…

Απλά υλικά, χρωματιστά χαρτόνια, πλαστελίνες, οδοντογλυφίδες, ένας ξύλινος (αγιασσώτικος!) χάρτης του νησιού μας και λίγη φαντασία, ήταν αρκετά για να τραβήξουν το ενδιαφέρον των παιδιών και να τους δώσουν τη δυνατότητα -με το παιχνίδι- να εμπεδώσουν τα γεγονότα της Ιστορίας στο χώρο και το χρόνο.

Με αφορμή την επέτειο της Απελευθέρωσης του νησιού μας στις 8 Νοεμβρίου του 1912 από την τουρκική κατοχή, ξανακρεμάσαμε χάρτες (της Ελλάδας και της Λέσβου αυτήν τη φορά), παρατηρήσαμε τα πολλά νησιά της πατρίδας μας, εντοπίσαμε το δικό μας – τη Λέσβο, σχολιάσαμε  το σχήμα και το μέγεθός της, καθώς και τους δύο Κόλπους της (Γέρας και Καλλονής), αλλά και το πόσο κοντά είναι στη γειτονική Τουρκία!!!

Και το «παραμύθι» ξεκίνησε… με έναν ξύλινο χειροποίητο (από Αγιασσώτη τεχνίτη) χάρτη της Λέσβου και ένα μπλε χαρτόνι, ενώ παράλληλα βλέπαμε φωτογραφίες της εποχής στο διαδίκτυο!

Η Μυτιλήνη, η πόλη που ζούμε εμείς, αλλά και όλη η Λέσβος το νησί μας, ήταν σκλαβωμένη στους Τούρκους για πολλούς αιώνες, όπως και τα άλλα νησιά του Αιγαίου, μέχρι που ο ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης με το θωρηκτό ΑΒΕΡΩΦ και τον ελληνικό στόλο, άρχισαν ένα ένα να τα απελευθερώνουν!

Οι Λέσβιοι έμαθαν για τις νίκες του ΑΒΕΡΩΦ και ξεσηκώθηκαν να λευτερωθούν κι αυτοί! Μια επιτροπή από 4 προύχοντες στο Πλωμάρι αποφάσισε κι έστειλε ένα γράμμα στον ναύαρχο Κουντουριώτη και του ζήτησε να έρθει και να απελευθερώσει και τη Λέσβο.

Αμέσως το ΑΒΕΡΩΦ ξεκίνησε κι έφτασε στη Μυτιλήνη στις 8 Νοεμβρίου 1912. Οι Έλληνες στη Μυτιλήνη τους υποδέχθηκαν σαν απελευθερωτές!!!

Ο τουρκικός στρατός έφυγε γρήγορα από την πόλη και πήγε στη μέση του νησιού, στον Κλαπάδο κοντά στην Καλλονή, ενώ οι Έλληνες από όλα τα χωριά του νησιού πήγαιναν στη Μυτιλήνη, για να φτιάξουν στρατό, να πολεμήσουν και να διώξουν τους Τούρκους από τη Λέσβο. Ήρθαν και 210 Έλληνες στο νησί από την Αμερική και έφτιαξαν τη Λεσβιακή Φάλαγγα!!!

Από όπου περνούσαν οι στρατιώτες της Λεσβιακής Φάλαγγας οι κάτοικοι τους υποδέχονταν με μεγάλο ενθουσιασμό!!! Στην Παναγιούδα τα κορίτσια του σχολείου είχαν βγει στους δρόμους του χωριού κι έψελναν εθνικά τραγούδια, ενώ οι γέροι και τα παιδιά τους χειροκροτούσαν και έριχναν λουλούδια και ρύζι στους γενναίους  στρατιώτες!

Όταν η Λεσβιακή Φάλαγγα έφτασε στα Πάμφιλα, εκεί τους περίμεναν οι παπάδες του χωριού, οι δάσκαλοι,  οι μαθητές  και όλοι οι κάτοικοι με σημαίες και δάφνες, ενώ οι καμπάνες  χτυπούσαν χαρμόσυνα και οι γυναίκες πρόσφεραν στους στρατιώτες γλυκά και άλλα κεράσματα!

Ήταν όλοι πολύ ενθουσιασμένοι με την ελπίδα της ελευθερίας! Οι κάτοικοι του Μολύβου είχαν αγοράσει όλα όσα υπήρχαν – γαλάζια και άσπρα υφάσματα από τα μαγαζιά, για να φτιάξουν ελληνικές σημαίες!

Η μάχη για την ελευθερία του νησιού, έγινε στον Κλαπάδο, ένα μήνα αργότερα! Ο ελληνικός στρατός, που είχε μαζευτεί στη Μυτιλήνη, έφτασε εκεί που είχε στρατοπεδεύσει ο τούρκικος στρατός και πολέμησε γενναία! Την ίδια στιγμή τα ελληνικά καράβια του Κουντουριώτη που είχαν πάει από την άλλη μεριά του νησιού στην Πέτρα, άρχισαν τον πόλεμο και από τη θάλασσα, ρίχνοντας κανονιές προς τον Κλαπάδο.

Οι Έλληνες κέρδισαν, οι Τούρκοι έφυγαν από το νησί και η Λέσβος απελευθερώθηκε!!!

Και το παιχνίδι ξεκίνησε σιγά σιγά και γρήγορα φούντωσε!!!

Παρατηρήσαμε και μάθαμε μια καινούργια σημαία, αυτήν της Τουρκίας, και την χρωματίσαμε δίπλα στη γνωστή μας πια ελληνική σημαία!

Καθώς εξοικειωνόμαστε με τους χάρτες, κάναμε και την πρώτη μας απόπειρα χρωματισμού του χάρτη της Ελλάδας, δίνοντας έμφαση στη στεριά και τη θάλασσα!

Και αφήσαμε για το τέλος το χάρτη του αγαπημένου μας νησιού. Η Λέσβος, ελεύθερη και πανέμορφη, σαν γκριζοπράσινο φύλλο ριγμένο στη θάλασσα!!!

Κι όταν η τάξη μας γέμισε με πολύχρωμους χάρτες και σημαίες…

…φωνάξαμε όλοι μαζί Ζήτω η Ελευθερία!

Ένα Σχόλιο στο άρθρο

“8 Νοεμβρίου 1912 – Η Απελευθέρωση της Λέσβου”

  1. Νοέμβριος 15, 2020 στις 9:33 πμ       Αντωνια Έγραψε:

    Και του χρόνου!!!
    Μακάρι να επιστρέψουμε σύντομα!!


Αφήστε μια απάντηση

Translate

Νοέμβριος 2020
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Οκτ   Φεβ »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Η ώρα είναι

Σαν σήμερα

  1. 21/01/1878: Ο ελληνικός στρατός εισβάλει στη Θεσσαλία

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΜΑΣ

Το 10ο Νηπιαγωγείο Μυτιλήνης βρίσκεται στην περιοχή Σουράδα της Μυτιλήνης και συστεγάζεται με το 3ο Δημοτικό σχολείο, το Ειδικό Δημοτικό σχολείο και το Ειδικό Νηπιαγωγείο, στα κτίρια της πρώην Παιδαγωγικής Ακαδημίας Μυτιλήνης, γιαυτό και συχνά το   αποκαλούμε «Ακαδημία»!

Το σχολικό έτος 2020-2021 διδάσκουν οι Νηπιαγωγοί:

Ανδρομάχη Γκριζτιώτου (Προϊσταμένη-Πρωινό Τμήμα 1)

Όλγα Καραγιαννίδου (Πρωινό Τμήμα 1-Ολοήμερο Τμήμα 1)

Ειρήνη Χλίμπου (Πρωινή Υποδοχή-Πρωινό Τμήμα 2)

Ειρήνη Καραμπάση (Πρωινό Τμήμα 2-Ολοήμερο Τμήμα 2)

Δέσποινα Κομνηνού (Πρωινό Τμήμα 3)

Σκοπός της προσχολικής αγωγής είναι η ολόπλευρη ανάπτυξη των νηπίων.
Τα παιδιά σήμερα καλούνται να ζήσουν, να εργαστούν και να συνεργαστούν σε μια ρηξικέλευθη εποχή, σε μια διαρκώς εξελισσόμενη και μεταβαλλόμενη κοινωνία. 

Προτεραιότητά μας είναι μέσα από τη δημιουργική μάθηση να διαμορφώσουμε δημιουργικά -με κριτική σκέψη- άτομα, ικανά να ανταπεξέρχονται στις απαιτήσεις αυτής της ταχύτατα εξελισσόμενης κοινωνίας. 

DSC09036

Υλοποιούμε όλες τις δράσεις που υποστηρίζονται από τις δομές της Α/θμιας Εκπαίδευσης, και διευρύνουμε την επικοινωνία προς όλους τους κοινωνικούς άξονες, συμμετέχοντας ενεργά στην αναβάθμιση της εκπαίδευσης όλων των παιδιών, με σεβασμό στην Παράδοση και την Ιστορία του τόπου μας. 

DSC02822

Θεωρούμε τη συνεργασία μεταξύ σχολείου και γονέων πολύ σημαντική, γι’ αυτό και επιδιώκουμε συστηματικά την αρμονική και εποικοδομητική επικοινωνία. Στην εκπαιδευτική και ανθρωπιστική αποστολή του σχολείου, οι γονείς είναι οι σημαντικοί αρωγοί του.
Οι τακτικές συγκεντρώσεις γονέων και κηδεμόνων, με στόχο την ενημέρωσή τους για διάφορα θέματα, οι καθημερινές αλλά και οι προγραμματισμένες ιδιαίτερες συναντήσεις των εκπαιδευτικών με τους γονείς, η συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων, η συχνή αποστολή ατομικών σημειωμάτων, η επιμόρφωση γονέων από ειδικούς επιστήμονες για θέματα εκπαίδευσης των παιδιών και άλλες εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια της χρονιάς, αποβλέπουν στο να καταστήσουν στενότερη την επικοινωνία και πιο αποδοτική τη συνεργασία ανάμεσα στο Σχολείο και τις οικογένειες των παιδιών.

DSC02824

Σας καλωσορίζουμε στην ιστοσελίδα μας, που δημιουργήθηκε το Δεκέμβριο του 2011 και από τότε ανανεώνεται συνεχώς. Σκοπός της η ενημέρωση των γονέων.
Αγαπητοί γονείς, το Ιστολόγιο σας δίνει τη δυνατότητα να ενημερώνεστε για τις δραστηριότητες των παιδιών σας και να συζητάτε μαζί τους για αυτές τις δραστηριότητες. Οι εικόνες λειτουργούν ως μέσο ανατροφοδότησης, αφού είναι το πιο φιλικό μέσο για τα παιδιά.

DSC09025 DSC09032

Στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλ. 2251043143.
email: mail@10nip-mytil.les.sch.gr


Σύνδεση 


Top
 
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων