Ήρθαν τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά

Με μεγάλη ανυπομονησία περιμέναμε με τα παιδιά να αρχίσουμε την ενασχόληση με τα αγαπημένα μας Χριστούγεννα. Κάναμε μια αρχική διερεύνηση των γνώσεων μας πάνω στο θέμα και ξεκινήσαμε…Διαβάσαμε τα παρακάτω παραμύθια:

Αναφορικά με τη γλώσσα:

-Μάθαμε τη φωνή Χ,χ

-Αντιστοιχήσαμε εικόνες των ρούχων του Αι- Βασίλη με τις 5 ηπείρους και με τις λέξεις τους( με αφορμή το παραμύθι: « Η μπουγάδα του Αι-Βασίλη)

-Μάθαμε να γράφουμε και να διαβάζουμε χριστουγεννιάτικες ευχές

-Ταξινομήσαμε γεωμετρικά σχήματα με βάση το αρχικό τους γράμμα και αντιστοιχήσαμε εικόνα- λέξη

Τα μαθηματικά μας:

-Ημερολόγια αντίστροφης μέτρησης

-Πάζλ με τους αριθμούς 1-10(χριστουγεννιάτικο δέντρο)

-Δεντράκι με γεωμετρικά σχήματα

-Βάλαμε στη σωστή σειρά τις εικόνες της ιστορίας του gingerbread και τις αριθμήσαμε (1-8)

 

-Διαγωνισμός χριστουγεννιάτικου τραγουδιού (ακούσαμε 3 αγαπημένα χριστουγεννιάτικα τραγούδια και ψηφίσαμε αυτό που μας άρεσε περισσότερο με νικητή τα Τρίγωνα Κάλαντα)

Θεατρικό παιχνίδι/ Δραματοποίηση:

-Δραματοποιήσαμε την ιστορία της γέννησης και την ιστορία του gingerbread με μάσκες

 

Τα παιχνίδια μας:

-Μαντεύω το δώρο(τα παιδιά με κλειστά μάτια προσπαθούν να μαντέψουν τα δώρα που κρύβει ο σάκος του Αι- Βασίλη)

-Κόψαμε κάρτες με χριστουγεννιάτικα παραγγέλματα και τα εκτελούσαμε ανάλογα με την κάρτα που σήκωνε κάθε παιδί

-Διαγωνισμός σε ομάδες: Ποιος θα συναρμολογήσει ποιο γρήγορα τα gingerbreads;( με ζάρι)

-Ένα ξωτικό στο σχολείο μας

-Απλώσαμε τη μπουγάδα του Αι-Βασίλη

Οι εικαστικές δημιουργίες μας:

-Χριστουγεννιάτικα στολίδια( για το δέντρο της τάξης μας)

-Ζωγραφίσαμε βοσκούς και μάγους και γράψαμε τι δώρο θα κάναμε στο μικρό χριστό

-Ο χριστούλης στη φάτνη

-Ταρανδάκι

-Κολάζ σε αγιοβασιλιάτικη μπότα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας (με αφορμή το παραμύθι: « Η δωροβροχή»

-Δεντράκι-ανθρωπάκι

-Αγιοβασιλιάτικες μποτούλες

-Πρόσκληση γιορτής( Αι- Βασίλης)

-Κάρτα με παλαμόδεντρα

-Χριστουγεννιάτικο δέντρο με gingerbreads

-Χριστουγεννιάτικο νυχτερινό τοπίο

-Δωράκια-ταρανδάκια που θα μοιράσει ο Αι-Βασίλης στα παιδιά στη χριστουγεννιάτικη γιορτή

και τα στολίδια που φτιάξαμε από ανακυκλώσιμα υλικά για το οικολογικό δέντρο του σχολείου μας:

-CD με χαρτοπετσέτες

-Αγγελάκι με ρολό χαρτί

-Παλιές λάμπες με χρυσόσκονη

Με αφορμή το γράμμα που θα στέλναμε στον Αι- Βασίλη, μετατρέψαμε το μαγαζάκι της τάξης μας σε γωνιά ταχυδρομείου. Αρχικά διαβάσαμε το ποίημα: « Ένα μήνυμα θα στείλω» και συζητήσαμε για τους τρόπους επικοινωνίας. Γίναμε ταχυδρομικά περιστέρια και μεταφέραμε το γράμμα μας μέσα από μια διαδρομή με εμπόδια,  ταξινομήσαμε φακέλους (ανά μέγεθος/ χρώμα), ζωγραφίσαμε και κόψαμε γραμματόσημα και τις ταχυδρομικές μας θυρίδες. Φτιάξαμε καπέλα ταχυδρόμου και την τσάντα του, το αγιοβασιλιάτικο κουτί μας, γράψαμε το ωράριο λειτουργίας μας και  έτοιμοι να ξεκινήσουμε! Μάθαμε πως στέλνουμε ένα γράμμα και αποφασίσαμε τα γράμματα του Αι- Βασίλη και τα γράμματα με τις ευχές προς τους συγγενείς μας να τα τοποθετούμε στο κουτί μας, ενώ αυτά που θα απευθύνονταν στα παιδιά της τάξης μας στις ανάλογες θυρίδες. Στο τέλος κάθε εβδομάδας το παιδί-ταχυδρόμος μοίραζε τα γράμματα στα παιδιά.

Για να έχουμε γλυκές γιορτές φτιάξαμε με τα παιδιά τα χριστουγεννιάτικα γλυκά μας. Φέτος επιλέξαμε να κάνουμε cupcakes- χριστουγεννιάτικο δεντράκι. Για να τα φτιάξετε κι εσείς θα χρειαστείτε μια συνταγή για μάφινς, να χρωματίσετε με πράσινο χρώμα ζαχαροπλαστικής βουτυρόκρεμα και χρωματιστά καραμελάκια για τη διακόσμηση

Ευχόμαστε σε όλους Καλές Γιορτές με υγεία και ευτυχία!!!

 

O εαυτός μου

Ένας από τους στόχους του νηπιαγωγείου είναι τα παιδιά να γνωρίσουν τον εαυτό τους,το σώμα τους και τα συναισθήματα τους έτσι λοιπόν με αφορμή ένα μικρό ατύχημα που έγινε την ώρα του διαλείμματος στην αυλή ξεκινήσαμε να συζητάμε πως προσέχουμε το σώμα μας και ποσό σημαντικό είναι να προστατεύουμε τον εαυτό μας. Φτιάξαμε ένα ιστόγραμμα για το τι θέλουμε να μάθουμε, να ανακαλύψουμε και να φτιάξουμε για τον εαυτό μας.

DSCN1820

Αντλήσαμε  πολλές  πληροφορίες από βιβλία που διαβάσαμε, από το διαδίκτυο μέσα από video που είδαμε και από τους ειδικούς που επισκέφτηκαν  το  νηπιαγωγείο μας.

Με την βοήθεια εποπτικού υλικού συζητήσαμε τα στάδια ανάπτυξης του ανθρώπου (βρέφος, παιδί, έφηβος, ενήλικας, γέρος). Τα παιδιά έφεραν φωτογραφίες όταν  ήταν μωρά τις παρουσίασαν στην ομάδα και μας περιέγραψαν πως ήταν στη βρεφική τους ηλικία.

Μετρήσαμε το ύψος μας και το βάρος μας, τα καταγράψαμε και αποφασίσαμε να μετρηθούμε ξανά στο τέλος της σχολικής χρονιάς και να κάνουμε τη σύγκριση.

Ξεκινήσαμε  να γνωρίζουμε  το σώμα μας και ειδικότερα το σκελετό μας, τα εσωτερικά μας όργανα και την λειτουργία του εγκεφάλου που όπως μάθαμε είναι το “αφεντικό”. Σε όλο αυτό μας βοήθησε η επίσκεψη του ορθοπεδικού γιατρού στο νηπιαγωγείο μας, κ. Νικολάου Μακρίδη, όπου μας παρουσίασε  με πολύ απλό τρόπο πως λειτουργεί  το σώμα μας. Απάντησε σε απορίες των παιδιών που είχαν για τα οστά, τον εγκέφαλο, την καρδιά και αλλά πολλά. Με την βοήθεια του στηθοσκοπίου ακούσαμε την καρδιά μας να χτυπά.

Οι επόμενες πληροφορίες που μάθαμε ήταν για το ταξίδι της τροφής,  από που ξεκινάει και που καταλήγει και ποσό σημαντικό είναι να τρεφόμαστε σωστά. Μάθαμε ποσό πολύ μας βοηθάει το υγιεινό φαγητό στη σωστή ανάπτυξη του σώματός μας. Ομαδοποίησαμε  τις τροφές σε υγιεινές – ανθυγιεινές και ζωγραφίσαμε αυτά που μας κάνουν καλό. Φτιάξαμε μαζί με τα παιδιά ένα υγιεινό γλυκό με μπανάνα,γάλα, βρώμη και μέλι.

Τα παιδιά με χαρά και ενθουσιασμό  υποδέχτηκαν στο σχολείο μας την γυμνάστρια κ. Αθηνά Αμύγδαλου που μας μίλησε για τη σπουδαιότητα της άθλησης στη ζωή μας μας και για το πόσο βοηθάει στην ανάπτυξη του σώματος μας. Κάναμε γυμναστική στην αυλή, παίξαμε παιχνίδια και στο τέλος συζητήσαμε με τα παιδιά.

Παίξαμε πολλά παιχνίδια χρησιμοποιώντας το σώμα μας για να γνωρίσουμε τα μέλη του σώματος μας αλλά και το αρχικό γράμμα του ονόματος μας.

Ένα πολύ βασικό κομμάτι του εαυτού μας είναι και ο εσωτερικός μας κόσμος. Τα συναισθήματα μας, μας βοηθούν να εκφραζόμαστε όμορφα και εκδηλώνουμε την αγάπη μας. Γνωρισαμε λοιπόν τα θετικά και τα αρνητικά συναισθήματα, καταγράψαμε τι νιώθουμε μέσα στην καρδιά μας και παίξαμε παιχνίδια με καρτέλες συναισθημάτων. Τελος ζωγραφίσαμε τι μας κάνει χαρούμενο/η και τι μας κάνει λυπημένο/η.

Στη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος κάναμε εργασίες γλώσσας και μαθηματικών. Στο τέλος αξιολογώντας την όλη δραστηριότητα τα παιδιά ζωγράφισαν αυτό που τους άρεσε  περισσότερο από αυτά που έμαθαν για τον εαυτό τους.

Οι προσκλήσεις για τις Χριστουγεννιάτικες γιορτούλες μας.

Πρόσκληση 1ου Τμήματος

 

Πρόσκληση 2ου Τμήματος

Οι φίλοι μας …. τα ζώα (συνέχεια)

Αναφορικά με τη γλώσσα:

-Μάθαμε τις φωνές Α,α και Κ,κ.

-Ταξινομήσαμε τα ζώα ανάλογα με το αρχικό τους γράμμα.

-Φτιάξαμε το βιβλιαράκι: Όταν περπατώ στη φάρμα βλέπω…

Μια πολύ αγαπημένη δραστηριότητα των παιδιών κατά τη διάρκεια της ενασχόλησης μας με τα ζώα ήταν το συμβολικό παιχνίδι στη γωνιά του κτηνιατρείου( μετατρέψαμε έτσι το μαγαζάκι μας) το οποίο εξοπλίσαμε αναλόγως. Τα παιδιά βοήθησαν ενεργά στη δημιουργία της νέας γωνιάς φέρνοντας από το σπίτι τους ζωάκια, συσκευασίες φαρμάκων, βαλιτσάκι με εργαλεία, ποδιά γιατρού, φτιάξαμε και τα ανάλογα καπελάκια και έτοιμοι για παιχνίδι. Κάθε μέρα τα παιδιά φρόντιζαν τα άρρωστα ζωάκια και συμπλήρωναν και φύλλα εργασίας για την υγεία τους. Επίσης στα παιδιά άρεσε ιδιαίτερα το παιχνίδι στην ξύλινη φάρμα της τάξης μας, να φτιάχνουν πάζλ σχετικά με τα ζώα και να γράφουν λέξεις στη γωνιά της γραφής.

PB040115

 

Ολοκληρώνοντας το σχέδιο εργασίας αποφασίσαμε να φτιάξουμε ένα αλμυρό κέικ.

Αντιστοιχήσαμε τα προϊόντα που χρησιμοποιήσαμε με τις λέξεις τους, ταξινομήσαμε τα προϊόντα σε αυτά που προέρχονται από τα ζώα και σε αυτά που δεν προέρχονται και δίπλα σε κάθε προϊόν τοποθετήσαμε το ζωάκι από το οποίο παράγεται.

Στη συνέχεια φτιάξαμε το κέικ μας, το δοκιμάσαμε (ήταν πεντανόστιμο), ήπιαμε το χυμό μας και στο τέλος τραγουδήσαμε και χορέψαμε.

Σας δίνουμε και τη συνταγή του κέικ μας, σε περίπτωση που θέλετε και εσείς να το δοκιμάσετε:

-2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις.

-1/2 κούπα σπορέλαιο.

-1 κούπα γιαούρτι.

-1 κούπα φέτα.

-1 κούπα κασέρι.

-1 κούπα αλλαντικά(ότι μας αρέσει, εμείς χρησιμοποιήσαμε παριζάκι).

-3 αβγά.

-1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ.

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί σε ένα μπολ, αδειάζουμε σε καλά βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40-50 λεπτά.

                                                                                                                                                  Καλή επιτυχία!!!

 

Οι φίλοι μας … τα ζώα

Το μεγάλο ενδιαφέρον που έδειξαν τα παιδιά από την αρχή της χρονιάς για τα ζώα που ζουν κοντά στον άνθρωπο αποτέλεσε το έναυσμα για την υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου εργασίας. Συζητήσαμε τι γνωρίζουμε και τι θέλουμε να μάθουμε, φτιάξαμε το ιστόγραμμα μας και ξεκινήσαμε…

PB010020

Διαβάσαμε τα παρακάτω παραμύθια:

Φτιάξαμε τις παρακάτω κατασκευές:

Παίξαμε πολλά παιχνίδια:

Βρες το όμοιο ζώο (τα παιδιά που έχουν καρτέλες με το ίδιο ζώο γίνονται ομάδα, μιμούνται τη φωνή του ζώου και προσπαθούν να βρουν κάποιο τραγούδι για αυτό).

Ο ταχυδρόμος ( το παιδί- ταχυδρόμος μοιράζει από ένα ζώο-δώρο στα παιδιά και αυτό πρέπει να το δείξει στους άλλους με παντομίμα).

PB040149

-Ο αχυρώνας καίγεται ( τα παιδιά-ζώα σε ομάδες μοιράζονται σε φωλιές, εκτός από ένα. Όταν ακούγεται η φράση: « Ο αχυρώνας καίγεται» αλλάζουν φωλιές και το παιδί που είναι χωρίς φωλιά επωφελείται από την αναστάτωση και προσπαθεί να βρει. Τη θέση του παίρνει το παιδί που έμεινε όρθιο).

-Μια αλεπού στο κοτέτσι ( Η αλεπού προσπαθεί να πιάσει τα κοτοπουλάκια που κινούνται ελεύθερα στο χώρο του παιχνιδιού. Όποιος πιαστεί παίρνει τη θέση της).

-Η κότα και η γάτα ( Η γάτα βρίσκεται στη φωλιά της-στεφάνι και όταν ακούγεται η φράση: « Έρχεται η γάτα» βγαίνει  και προσπαθεί να πιάσει τις κοτούλες που για να μην πιαστούν πρέπει να καθίσουν κάτω. Όποια κοτούλα πιαστεί γίνεται γάτα.

-Ποιο είναι αυτό το ζωάκι; ( Ένα παιδί βρίσκεται στο κέντρο του κύκλου με κλειστά μάτια και προσπαθεί να βρει ποιος/ποια  κάθε φορά μιμείται ένα ζωάκι της φάρμας).

-Μάντεψε ποια είναι η γάτα ( Τα παιδιά- γάτες σχηματίζουν ένα κύκλο με καρέκλες. Το παιδί- σκύλος βρίσκεται στη μέση του κύκλου και προσπαθεί να μαντέψει ποιος/ ποια μιμείται τη φωνή της γάτας. Όταν τον/την βρει αλλάζουν θέσεις.

-Γατούλα, πρόσεξε το ψάρι σου ( Η γατούλα στο κέντρο του κύκλου με κλειστά μάτια έχει μπροστά της το ψαράκι της. Ένα παιδί από τον κύκλο προσπαθεί πολύ προσεχτικά να αρπάξει το ψάρι χωρίς να το καταλάβει η γάτα. Όταν κάποιος/κάποια γίνει αντιληπτός οι ρόλοι αλλάζουν)

102

-Διαλέξαμε κάρτες με θέμα τη φάρμα και μιμηθήκαμε αυτό που μας έδειχνε η εικόνα.

-Δραματοποιήσαμε την ιστορία «Γατάκια και ποντικάκια» και το παραδοσιακό ουκρανικό παραμύθι: « Το γάντι» με μάσκες.

Είχαμε την ευκαιρία για αρκετές μαθηματικές δραστηριότητες. Με αφορμή το παραμύθι «Το γάντι», τοποθετήσαμε με τη σειρά που παρουσιάζονται στην ιστορία τα ζώα και αντιστοιχήσαμε αριθμούς(τακτικά αριθμητικά).

Ομαδοποιήσαμε τα ζώα:

-σε αυτά που ζουν και σε αυτά που δεν ζουν στη φάρμα

PB070158

 

-σε αυτά που έχουν 2 και σε αυτά που έχουν 4 πόδια

-σε αυτά που γεννούν αβγά και σε αυτά που γεννούν μωρά.

063

 

Ταξινομήσαμε 5 ζώα της φάρμας από το μεγαλύτερο στο μικρότερο και το αντίστροφο, μετρήσαμε το πόσο μεγάλα είναι με χάρακα και τουβλάκια και στη συνέχεια σε δυάδες βρήκαμε το μήκος χρησιμοποιώντας τουβλάκια, γράψαμε τον αριθμό και ζωγραφίσαμε τα κουτάκια.

Ταξινομήσαμε προϊόντα με βάση το ζώο από το οποίο προέρχονται.

Φτιάξαμε οικογένειες ζώων και αντιστοιχήσαμε τα ζώα με τα μικρά τους.

PB080249

Τοποθετήσαμε με τη σωστή σειρά εξέλιξης τις εικόνες (από το αβγό στην κότα).

Μάθαμε τον αριθμό 5 και φτιάξαμε τις παρεούλες του με ζωάκια της φάρμας (πρόσθεση).

Παιχνίδι με ζάρια: Χωριστήκαμε σε 2 ομάδες, κάθε ομάδα έριχνε το ζάρι και κολλούσε στο πρόβατο τόσα πον-πομ όσα έλεγε ο αριθμός. Νικήτρια η ομάδα που γέμισε πρώτη το πρόβατο της.