28η Οκτωβρίου
Με αφορμή την 28η Οκτωβρίου του 1940, ασχοληθήκαμε όχι μόνο με τα ιστορικά γεγονότα , αλλά και με τις γενικότερες έννοιες της ειρήνης και του πολέμου. Αρχικά φτιάξαμε το ιστόγραμμα μας…
Διαβάσαμε Το Κανόνι της Ειρήνης και την Ειρήνη του Αριστοφάνη… στη συνέχεια κάναμε μια ομαδική σύνθεση: «Αν η ειρήνη ήταν…θα ήταν…». Φανταστήκαμε την ειρήνη και τη ζωγραφίσαμε σε ατομικό επίπεδο. Είδαμε τα διεθνή σύμβολα της ειρήνης, φτιάξαμε το διχαλωτό σύμβολο με διάφορα αντικείμενα και το μεταφέραμε στο χαρτί διακοσμώντας το με δαχτυλίτσες ή πούλιες.
Παρατηρήσαμε τον πίνακα του Πικάσο «Γκουέρνικα». Καταγράψαμε τις αρχικές μας σκέψεις και στη συνέχεια χωριστήκαμε σε 2 ομάδες. Έχοντας εκτυπώσει τον πίνακα σε Α3, τον κόψαμε σε κομμάτια. Η μια ομάδα έκρυβε τα κομμάτια της άλλης και η άλλη ομάδα έπρεπε να τα βρει σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια οι 2 ομάδες προσπάθησαν να ανασυνθέσουν τον πίνακα.
Είδαμε τον πίνακα στην τρισδιάστατη μορφή του στο you tube και συνεχίσαμε την επεξεργασία του:
- Αντιστοιχήσαμε κάρτες συναισθημάτων με τα συναισθήματα των ανθρώπων του πίνακα.
- Φανταστήκαμε τι θα μπορούσαν να έλεγαν τα πρόσωπα του πίνακα και το αποδώσαμε λεκτικά.
- Χρησιμοποιήσαμε το σώμα μας και τα μουσικά όργανα για να αποδώσουμε τους ήχους του.
- Αναπαραστήσαμε τις μορφές του πίνακα ατομικά και ομαδικά.
- Τέλος ζωγραφίσαμε το κομμάτι του πίνακα που μας άρεσε περισσότερο και φτιάξαμε τη δική μας Γκουέρνικα.
Παίξαμε κουκλοθέατρο με την ιστορία του Γίγαντα και του νάνου και στη συνέχεια τη δραματοποιήσαμε.
Παρακολουθήσαμε απόσπασμα από την ταινία «Το ξυπόλητο τάγμα», το σχολιάσαμε και ακολούθησε η δραματοποίηση του από τα ξυπόλητα παιδιά, που προσπαθούν να κλέψουν από τους Γερμανούς στρατιώτες τις φραντζόλες ψωμί (βιβλία) ,προσέχοντας να μην τους δουν.
Διαβάσαμε «Το έπος του΄40» του Φ. Μανδηλαρά. Ανασυνθέσαμε το ΟΧΙ, το σχηματίσαμε με στεφάνια και ξυλάκια γυμναστικής και το κατασκευάσαμε με δαχτυλομπογιές. Φτιάξαμε τους στρατιώτες του 1940. Μιλήσαμε για την ελληνική σημαία και μάθαμε για το τετράγωνο.
«Η χειροβομβίδα που ήθελε να είναι σαν…τη βίδα»,( μια καταπληκτική ιστορία, με σπουδαίο αντιπολεμικό μήνυμα) μας έδωσε την αφορμή για ποικίλες δραστηριότητες. Αφού το διαβάσαμε, σκεφτήκαμε να μεταμορφώσουμε τη μικρή Βόμβη (τη χειροβομβίδα της ιστορίας). Έτσι έγινε γλάστρα με λουλούδια, πεταλούδα και μέλισσα, παιδάκι και στρατιώτης!!! Βρήκαμε εικόνες των αντικειμένων του παραμυθιού ( που συναντάει η Βόμβη στο ταξίδι της), τα αντιστοιχίσαμε με τις λέξεις τους και το αντίστροφο. Τέλος δώσαμε στη νέα μας φίλη συμβουλές για το πώς θα μπορεί να διαχειρίζεται το θυμό της και να συγκρατεί τον εαυτό της( όπως να παίρνει βαθιές αναπνοές, να χτυπάει ένα μαξιλάρι, να ασχολείται με ένα αγαπημένο της παιχνίδι, να τραγουδάει…)
Μάθαμε το Π,π του πολέμου με τη βοήθεια του παντοδύναμου βασιλιά Π! Συγκεντρώσαμε αντικείμενα της τάξης που αρχίζουν από Π και γράψαμε όσες περισσότερες λέξεις μπορέσαμε στον πίνακα μαρκαδόρου (το αποτέλεσμα πιστεύουμε ότι ικανοποίησε τον απαιτητικό βασιλιά μας).
Διασκεδάσαμε παίζοντας αρκετά κινητικά παιχνίδια. Σε κύκλο χορεύαμε με τη μουσική υπόκρουση του Ντούτσε…όταν η μουσική σταματούσε φωνάζαμε με τα χέρια ψηλά: Αέρα, αέρα. Περάσαμε από πολλά εμπόδια για να ανεβάσουμε την ελληνική σημαία στο βράχο (το αγαπημένο των παιδιών, όπως έδειξε και η αυτοαξιολόγηση του σχεδίου εργασίας ). Γίναμε φύλακες της σημαίας και παίξαμε μπάσκετ με στρατιωτικό κράνος!
Τα παιδιά έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την 28η και την ώρα των ελεύθερων δραστηριοτήτων. Τους άρεσε ιδιαίτερα να παίζουν το γίγαντα και το νάνο στη γωνιά της μεταμφίεσης, να γράφουν σχετικές λέξεις, να φτιάχνουν πάζλ με τη Γκουέρνικα, την ελληνική σημαία και με εικόνες από τον πόλεμο του 1940.